Sport

ATP Tour: Tenisová sezona pokračuje v Miami a Monte Carlu

ATP Tour
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

ATP Tour se nám po první Davis Cupové přestávce přesunula do Spojených států Amerických, kde se dohrál turnaj v Indian Wells. V následujících týdnech nás čekají dva velké turnaje, pojďme si je představit.

Miami open

25. březen – 5. duben 2015
První událostí ze série turnajů ATP World Tour Masters 1000 bude Miami Open. Na přelomu března a dubna se sjedou největší světová esa v prosluněném městečku, kde je tenis velice oblíbený. Po Panthers, kteří zde hrají hokej, a fotbalových Dolphins patří jarní tenisový turnaj k událostem, které „musíte vidět, pokud zavítáte na Floridu“. 
 
Miami Open má již dlouholetou tradici. Poprvé se uskutečnil v roce 1985, v minulosti zde vítězily takové hvězdy, jako například Andre Aggasi, Mats Wilander, nebo i Ivan Lendl a Miloslav Mečíř. Nejčastějším vítězem je pak s šesti tituly právě Andre Aggasi. Světová jednička Novak Djokovič však slavnému Američanovi šlape na paty, když si letos brousí zuby už na svůj pátý titul. V Miami samozřejmě patří k jednomu z nejoblíbenějších účastníků turnaje, zdejší publikum ho doslova zbožňuje. Od roku 1987 se Miami Open pořádá v tenisovém centru v Crandon Parku. Centrální kurt se může pochlubit kapacitou 13 800 diváků, mimo něj se pro turnajové účely využívá ještě dalších jedenáct kurtů plus dalších šest tréninkových. Turnaj se hraje na rychlém tvrdém povrchu, v areálu ale najdete i antukové a travnaté kurty. 
 
S více než deseti miliony dolary v odměnách pro mužskou a ženskou část patří Miami Open k největším turnajům v rámci ATP a WTA. Devětkrát v posledních třinácti letech byl zvolený turnajem roku na okruhu ATP, v roce 2004 se tomu tak stalo i v ženské kategorii. O tom, že je turnaj opravdu velice oblíbený, svědčí fakt, že jej v posledních pěti letech navštívilo vždy více než 300 tisíc fanoušků. V roce 2012 zavítalo do Crandon Parku 326 131 diváků, což je momentální rekord v návštěvnosti Miamského turnaje. Loňský ročník turnaje byl přenášen do 193 teritorií po celém světě a získal odhadem až 14 tisíc hodin televizního pokrytí. 
 
Co se týče vstupenek, tak cena celodenního vstupu do areálu stoupá s průběhem turnaje. Zatímco na první kolo se dostanete za třicet dolarů, finálový den zakoupíte nejlevněji za 120 dolarů. 
 
Pojďme se podívat na odměny pro vítěze. Na toho, kdo opanuje jednatřicátý ročník Miami Open, čeká krásných 900 tisíc dolarů a tisíc bodů do žebříčku ATP. Celková suma pro hráče v mužské části turnaje letos činí 5 381 235 dolarů. 
 
Na koho se můžeme těšit? I letos se očekává účast největší tenisové smetánky. Djokovič, Federer, Nadal, Murray, Berdych, ale i Juan Martin Del Potro. Ti všichni a mnozí další už si brousí zuby na výhru v Miami Open. V ženské části turnaje patří mezi favoritky loňská vítězka Serena Williamsová, spolu s Marií Sharapovovou a Genie Bouchardovou. 
 

Monte Carlo

12. – 19. duben 2015
Antukovou sezonu odstartuje v rámci ATP Masters 1000 turnaj v Monte Carlu. Naplánován je na třetí týden v dubnu a podobně jako Miami Open se jej zúčastní většina známých tenisových tváří. 
 
V roce 2006 oslavil své sté výročí a na okruhu ATP patří k nejtradičnějším turnajům, to především kvůli své velkolepé lokaci. Monte Carlo Rolex Masters se totiž odehrává přímo na Francouzské riviéře, známé jako Azurové pobřeží. Při nepovedeném úderu tak míčky létají až přímo do moře. Slovy tenistů má turnaj v Monte Carlu dokonalé kouzlo a bezpochyby patří k jednomu z nejoblíbenějších turnajů na okruhu, a to i přesto, že trvá pouze týden. 
 
Komu turnaj vyloženě vyhovuje, je Španěl Rafael Nadal. V Monte Carlu zvítězil osmkrát, a to dokonce v jedné dlouhotrvající šňůře výher. Mezi lety 2005–2012 zde nenašel přemožitele. Porazit Nadala se povedlo až Djokovičovi ve finále 2013. Levoruký virtuos, jak Španělovi často přezdívají, drží fantastickou bilanci, na turnaji v Monte Carlu si připsal padesát výher a pouhé tři porážky. 
 
Po dvou neúspěšných letech je to tedy znovu Rafa, kdo je hlavním favoritem na vítězství v turnaji. Tenisoví fanoušci jistě vědí, že právě na antuce je Španěl dominantní, a dlouhá léta neznal konkurenta, který by jej na oranžovém povrchu dokázal spolehlivě porazit. 
 
Loňský ročník opanoval vcelku překvapivě Stan Wawrinka, když ve finále porazil ve třech setech krajana Federera. Letos se můžeme těšit jak na oba zmíněné Švýcary, tak i na další ikony, Djokoviče, Berdycha, Ferrera a další. 
 
Vstupenky na centrální kurt se dají pořídit od čtyřiadvaceti dolarů. Na finále se můžete dostat za 60 dolarů, pokud si ale rádi připlatíte za kvalitní místa, cena vstupenky se vyšplhá až na 150 dolarů.  
 
Turnaj je dotovaný 3,2 miliony dolarů, vítěz se může těšit na 628 tisíc. 

 

ATP Tour

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 čtvrtek 2. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC