Hudba a lifestyle

La La Land – muzikál, který málem nevznikl

Muzikál La La Land
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Jednoduchý příběh o lásce doprovázený písněmi a tancem je něco, čemu se tvůrci dnes spíše vyhýbají. O to více pozornosti si La La Land u diváků a kritiky získal.

Muzikály jsou žánr, který lidé buď milují, nebo nenávidí. A kdybychom měli spočítat filmové muzikály, které vznikly v poslední době, moc jich nebude. Svět naposledy uchvátila pocta kapele ABBA v podobě muzikálu Mamma Mia!, jinak si ale tvůrci do tohoto žánru moc netroufají jít. Všem fanouškům hudebních filmů s tancem ale jejich nedostatek vynahradil snímek La La Land režiséra Damiena Chazelleho s Ryanem GoslingemEmmou Stone v hlavních rolích.

Romantická hudební komedie sleduje osudy jazzového muzikanta Sebastiana a začínající herečky Mii. Oba se ve svém oboru snaží prorazit a vybrali si pro to město zaslíbené – Los Angeles. Během krátké doby na sebe několikrát narazí a po několika úvodních setkáních se do sebe zamilují. Jednoduchá milostná zápletka je okořeněna výbornými hereckými, tanečními i pěveckými čísly, množstvím zajímavých vedlejších postav a netradičním ztvárněním. Při sledování La La Landu máte totiž pocit, že sledujete nějaký klasický film z 50. let, ovšem s moderní zápletkou zasazenou do současnosti. To, že snímek stojí za zhlédnutí, dokazují i četná ocenění, které už stihl posbírat – šest Oscarů a sedm Zlatých Globů, včetně ceny pro nejlepšího režiséra, nejlepší píseň a nejlepší film v kategorii muzikál nebo komedie.

A protože bychom vám neradi prozrazovali o zápletce filmu víc, a tím vás okrádali o zážitek, máme pro vás pár zajímavostí, které jste o La La Landu možná nevěděli.

Začínající herečku Miu měla původně hrát Emma Watson, známá jako Hermiona ze série o Harrym Potterovi. Watson ale roli odmítla, protože v té samé době měla natáčet jiný film – pohádku Kráska a zvíře. Vtipné je, že představitel Sebastiana, Ryan Gosling, naopak odmítnul roli v Krásce a zvířeti, aby mohl hrát v La La Landu. Jak Gosling mimochodem sám říká v rozhovoru, který najdete v tomto čísle magazínu, veškerá hra na piano, kterou před kamerou předvádí, je autentická. Před natáčením filmu skutečně cvičil na piano dvě hodiny denně po dobu šesti týdnů, aby scény, ve kterých na něj hraje, byly uvěřitelné. Roli Mii nakonec získala herečka Emma Stone, která se tak s Goslingem před kamerou v roli milenců potkává již potřetí. Poprvé si spolu zahráli ve snímku Bláznivá, zatracená láska, podruhé v krimi dramatu Gangster Squad – Lovci Mafie.  

Zajímavostí je také to, že režisér Chazelle měl sen natočit jazzový muzikál už v roce 2010, ale žádné produkční studio mu na něj nechtělo dát peníze. Musel tedy nejdříve natočit jiné hudební drama – Whiplash, aby producentům dokázal, že si jejich pozornost zaslouží a La La Land tak mohl vzniknout.

Damien Chazelle přiznal, že se při tvorbě scénáře inspiroval klasickými muzikály jako je třeba Pomáda, West Side Story nebo Funny Face, ale i těmi modernějšími a netradičnějšími, jako třeba Moulin Rouge. Čerpal také z poetiky muzikálu Zpívání v dešti, soundtrack k oběma filmům se dokonce natáčel ve stejném studiu. Kritici i sama představitelka hlavní role, Emma Stone, podotýkají, že příběh filmu tak trochu kopíruje příběh Emmy, která podobně jako její postava přišla v 15 letech do Los Angeles stát se slavnou. Jestli její Mia dopadne stejně úspěšně jako Emma, se můžete přesvědčit na vlastní oči 21. října na kanálu FilmBox Premium.

Muzikály ve filmu

Mamma Mia!

Muzikálová pocta hudební tvorbě skupiny ABBA vznikla původně jako divadelní hra a po celosvětovém úspěchu byla převedena na filmové plátno. Excelují zde například Meryl Streep nebo Pierce Brosnan, kteří kritiku překvapili hlavně skvěle zvládnutým zpěvem.

Moulin Rouge

Muzikál Baze Luhrmana, který nelze zařadit do žádného žánru. Je dojemný, romantický, groteskní, šílený a opulentní. Hudba, která v něm zaznívá, je zčásti původní a zčásti neuvěřitelná směska těch největších světových hitů. V pestrobarevné tragikomedii o lásce herecky i pěvecky excelují Nicole Kidman a Ewan McGregor.

Chicago

Další muzikál zfilmovaný podle divadelní klasiky, ve kterém slavní herci ukázali svoje taneční a pěvecké umění. V Chicagu v roli vězeňkyň Velmy a Roxie zazářily Catherine Zeta-Jones a Renée Zellweger, zdatně jim sekundoval Richard Gere v roli vychytralého právníka.

Across the Universe

Across the Universe vznikl na podobném principu jako Mamma Mia! – tentokrát se ale jedná o muzikálové spojení hitů kapely Beatles. Tento nápaditý a přesto spíše nenápadný film o lásce a hrdinství je kouzelnou připomínkou slavných písní jedné z nejlepších kapel všech dob.

La La Land

Hudba a lifestyle
Hodnocení FDB 73,6 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Damien Chazelle

Scénář Damien Chazelle

Obsazení Emma Stone, Ryan Gosling, J.K. Simmons, Finn Wittrock, Sonoya Mizuno, Hemky Madera, Josh Pence

Délka 128 min.

Rok 2016

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC