Film / seriál

Z trůnu podsvětí za stůl šéfa kriminálky

Vládce Paříže – historický kriminální thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Historický akční thriller s Vincentem Casselem v hlavní roli o muži, který se navzdory své zločinecké minulosti stal zakladatelem moderní kriminalistiky.

Některé lidské osudy si samy říkají o umělecké zpracování. K takovým bezesporu patří život Eugènea-Françoise Vidocqa, notorického zločince a galejníka, který se nakonec stal zakladatelem moderní kriminalistiky a prvním ředitelem oddělení pro odhalování zločinů Sûreté Nationale francouzské policie. Jeho memoáry inspirovaly řadu slavných spisovatelů – Alexandra Dumase, Charlese Dickense, Victora Huga či Edgara Alana Poea, později i mnohé filmové a televizní scenáristy. Vždyť první obrazové zpracování Vidocqova barvitého života pochází už z roku 1909! V roce 2001 jej pro změnu ztvárnil Gerard Depardieu a sluší se připomenout i česko-německý seriál Dobrodružství kriminalistiky, v němž byla Vidocqovi věnována úvodní epizoda.

Přitom kariérní start tohoto mimořádného muže nevypadal vůbec dobře. Poprvé se ocitl ve vězení za krádež stříbrných talířů už ve svých třinácti letech. Pobyt za mřížemi mu zařídil vlastní otec. Výchovná lekce se bohužel minula účinkem. A tak byl Vidocq, jenž se po dezerci z armády živil krádežemi a loupežemi, ještě nesčetněkrát uvězněn a nesčetněkrát z žalářů také uprchl. Netrvalo dlouho a stal se legendou francouzského podsvětí.

Líbí se mi Vaše pojetí Francie, Vidocqu. Měl byste dělat politiku.

Z kriminálníka kriminalistou

Snímek Vládce Paříže Jeana-Françoise Richeta (Ve jménu krve, Veřejný nepřítel č. 1) nás přivádí do císařské Paříže počátku 19. století. Město v ničem nepřipomíná současnou turistickou destinaci. Právě naopak – je vykresleno jako stoka, v níž dříve narazíte na rozkládající se mrtvolu než na čerstvou bagetu. Doba překotných změn a zmatků dává vyniknout silným osobnostem. Jednou z nich je i Eugène-François Vidocq v podání charismatického Vincenta Cassela. Potkáváme ho ve chvíli, kdy nabídne policii své služby výměnou za stažení obvinění z vraždy, které se měl údajně dopustit. Brzy dostane za mříže desítky nejobávanějších zločinců, kteří byli donedávna jeho kumpány. Vidocqova hvězda začíná stoupat. Jenže je tu Nathanael de Wenger (August Diehl), bývalý spolugalejník, který má o nových pořádcích ve městě zcela odlišné představy. Cesty Wengera a Vidocqa se nutně jednoho dne musí střetnout.

 Směs akce a výpravného stylu

Je potřeba říci, že film se nezdržuje jemnější kresbou charakterů svých hrdinů. Vidocq není představen jako intelektuál, který vnesl do vyšetřování takové novinky jako ohledání místa činu, základy balistiky, antropometrii a další novinky. Místo toho je představen jako muž činu a výsostný individualista, který jde tvrdě za svým cílem. Vyprávění žene vpřed především řada svižných scén, které nešetří násilím. Skvělá kamera Manuela Dacosse snímá brutální souboje až s mučivou bezprostředností. Nicméně zápas o moc nad městem neprobíhá jen v zastrčených uličkách a temných katakombách pomocí bambitek a nožů, ale také v salonech pařížské smetánky a ministerských pracovnách, kde ke slovu přicházejí pletichy i krásné ženy (Olga Kurylenko, Freya Mavor). Film svým stylem vzdáleně připomíná Scorseseho Gangy New Yorku, vizuální výpravností jej však bezesporu překonává. Nakonec rozpočet 22 milionů eur tomu odpovídá. 

Vincent Cassel

Narodil se do rodiny herce a novinářky. Již v patnácti se rozhodl pro herectví. Mezi důležité počiny z počátku jeho kariéry patří drama Nenávist (1995) nebo Královna Alžběta (1998). Jako policista Max Kerkerian se objevil po boku Jeana Rena ve slavném thrilleru Purpurové řeky. Následovaly další úspěšné filmy jako Zvrácený, Nebezpečná metoda, Dannyho parťáci 2, 3 nebo Černá labuť. Za roli slavného zločince Jacquesa Mesrineho ve filmech Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog získal Césara.

Vládce Paříže

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Jean-Francois Richet

Scénář Jean-François Richet

Obsazení Vincent Cassel, Freya Mavor, Denis Menochet, August Diehl, James Thierrée, Patrick Chesnais, Olga Kurylenko

Délka 110 min.

Rok 2018

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC