Film / seriál

Žít, či zemřít?

Žít, či zemřít?
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Pravdivý příběh Španěla Ramóna Sampedra vás zaručeně dojme. Tento muž zasvětil třicet let svého života boji za smrt.

Zní to zvráceně? Když jste připoutaní na lůžko a od krku dolů necítíte absolutně nic, pak se vám smrt nejeví jako něco děsivého, ale začnete o ní uvažovat jako o nejlepší kamarádce. Prosadit eutanazii však nebylo a není nic jednoduchého. Ani když za vás jako lvice bojuje odhodlaná a inteligentní právnička. A aby toho nebylo na Ramóna málo, v jeho životě se objeví další žena, která ho naopak přesvědčuje o tom, že žít stojí za to za každých okolností. Kterou stranu mince si nakonec Ramón vybere?

Ramón se na lůžko dostal kvůli nehodě při potápění, a to ještě coby mladý muž. Pro aktivního sportovce to byla nepředstavitelná rána. Jistě, časem si našel jiné koníčky – miluje hudbu, poslouchá rozhlas, sleduje televizi a samozřejmě za ním chodí přátelé. Také může pomocí hlasu ovládat počítač, je schopen psát ústy a má neustále na blízku milující rodinu. A s tím vším se dá žít, ale je to dost? Pro Ramóna ne, v jeho hlavě tedy uzraje plán. Připravit vlastní smrt tak důmyslně, aby ani právníci, byť by se snažili sebevíc, nemohli nikoho obvinit ze zločinu.

Když nemůžete nikam uniknout a jste závislí na ostatních, naučíte se plakat s úsměvem

Jeho příběh zpracovává film Hlas moře, a to z pohledu několika posledních měsíců života. Ramónova právnička Julia (Belén Rueda) sama trpí degenerativní nemocí a cítí, že v budoucnu by tento případ mohl pomoci i jí. Jenže se zamiluje… Stejně tak Rosa, žena z vesnice, která za ním každý den dochází. Hlavní otázka tedy možná zní: Zmůže láska opravdu všechno?

Režisér filmu Alejandro Amenábar není tak úplně přesvědčený, že by všichni, kdo se ocitnou v podobné situaci jako Ramón, měli zemřít. Tohle je však životní příběh jednoho konkrétního muže. Filmů o paraplegicích známe více (Nedotknutelní, 2011) – a ne vždy skončí dobrovolným odchodem ze světa. Minimálně jejich hrdinové ovšem s touto myšlenkou koketují, než se následně vrátí „do života“ a handicap jednoduše odmítnou brát jako překážku. Jenže Ramón je paličák, je zcela svůj, tvrdohlavě odmítá invalidní vozík i přístroje, jež by mu mohly pomoci s dýcháním, podle něj je to všechno jen parodie svobody.

Co bychom udělali ve stejné situaci jako Ramón? Na to si musí každý udělat názor sám. Hlas moře vám jen nabízí jeden konkrétní osud očima jednoho konkrétního člověka. Nutno podotknout, že velmi poeticky. Především Javier Bardem coby představitel hlavního hrdiny předvádí excelentní výkon. Není to žádný chudáček, ale ani chlapák, jemuž byste nedokázali uvěřit, že mohl skončit uvázaný na lůžko. Prostě sympatický muž, na kterém vidíte, jak byl kdysi statný, přitažlivý, a proto rozumíte jeho dilematu. Navíc je dostatečně citlivý, takže jeho sarkastické poznámky nevnímáte zahořkle. Spíše obdivujete hrdinův smysl pro humor, a ať už se rozhodne jakkoli, držíte mu palce.

Tento příběh není patetickým dojákem, plytkým dramatem, jež by hrálo jen na city. Je to zajímavý pohled do života někoho, kdo stojí rozkročen nad propastí a pouze se ptá: Žít, či zemřít?

Hlas moře

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Alejandro Amenábar

Scénář Alejandro Amenábar, Mateo Gil

Obsazení Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas, Mabel Rivera, Tamar Novas, Celso Bugallo, Clara Segura

Délka 125 min.

Rok 2004

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC