Film / seriál

Železný opičák

Železný opičák
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Zbojníky beroucí bohatým a dávající chudým nemáme jen v Evropě. Možná se budete divit, ale podobné najdeme i v národech ninjů a kung-fu bojovníků.

Angličané zbožňují Robina Hooda, my známe Nikolu Šuhaje, Valaši mají Ondráše, Slováci Jánošíka a Číňané zase Železného opičáka. Stejnojmenný dobrodružný snímek vypráví jeho příběh trochu jinak, než jsme zvyklí. Neuvidíte klasiku, kterak se chlap postavil vrchnosti, ale asijskou variantu, prodchnutou mocenskými intrikami a neuvěřitelnými souboji. A co nesmí v asijském akčním bojovém trháku chybět, zvláště když ho režíruje legendární Woo-ping Yuen – humor. Železný opičák patří k tomu nej z žánru wu-xai kung-fu filmů.

Herci jako loutky

Pokud to není zrovna váš šálek kávy, možná vás ke zhlédnutí Železného opičáka navnadí fakt, že režisér Woo-ping Yuen natáčel první filmy s Jackiem Chanem nebo vytvářel bojové choreografie pro Matrix a další filmový trhák Tygr a drak. Můžete se tak těšit na postavy, které se „prochází ve vzduchu“, létají ze stromu na strom a souboje připomínají spíše scénický tanec než drsňácké bitky.

Železný opičák: Neberte věci příliš vážně a budete v pohodě.

Příběh samotný je poměrně jednoduchý, v podstatě je tu asijský Robin Hood – Železná opice, který se spojí s dalšími bojovníky, především s kantonským bojovým mistrem, jeho mladým synem (hraje ho šampionka kung-fu) a krásnou slečnou Orchideou, aby porazili tyranského guvernéra a veškeré jeho bohatství rozdali chudým. Tím, co tu hraje prim, jsou tedy bojové scény založené na technice někdy přezdívané loutková s herci zavěšenými na tenkých lankách, díky nimž mohou předvádět „psí kusy“. Hitovku z těchto kreací pro západního diváka udělal až v roce 2000 film Tygr a drak, ale v asijské kinematografii se používá mnohem delší dobu. Jakési vyvrcholení tohoto filmu tak představuje závěrečný souboj, kde bojovníci doslova tančí na hořících kůlech.

Schéma, které pořád baví

Železný opičák rozhodně nepatří do škatulky artových filmů, jde o čistou zábavu plnou akčních scén, kde jsou zřetelně polarizované postavy na dobré a zlé. Nejdříve se hrdinové předvedou v plné parádě, plní sil, takže je vám jasné, že hlavní čtveřici nikdo nemůže porazit. Jenže ejhle, cosi se zvrtne a chvíli to vypadá, že mocný záporák je přeci jen srazí na kolena – to abyste ještě víc drželi palce. Nakonec se hrdinům samozřejmě štěstí vrátí a zlo je na hlavu poraženo. Tento model je prostě univerzální a funguje na diváky po celém světě, tentokrát je jen oblečený do asijského kabátu (nebo raději kimona?), díky čemuž působí exoticky.

Železný opičák

Film / seriál
Hodnocení FDB 82 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Yuen Woo-ping

Obsazení Jü Žung Kuang, Donnie Yen, Jean Wang, Sze-Man Tsang, Shun-Yee Yuen, James Wong, Shi-Kwan Yen

Délka 85 min.

Rok 1993

AMC středa 27. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC