Film / seriál

Za štěstím až na konec světa

Za štěstím až na konec světa
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Kdyby pro nic jiného, tak Světlo mezi oceány vejde do dějin jako film, na němž se dal dohromady hvězdný pár Alicia Vikander a Michael Fassbender. Romantické drama ale naštěstí nabízí i jejich skvělé herecké výkony a silný příběh.

Věci se daly do pohybu poměrně rychle. V květnu 2014 bylo oznámeno, že hlavní mužskou roli v adaptaci bestselleru M. L. Stedmanové Světlo mezi oceány ztvární Michael Fassbender, známý z artových filmů 12 let v řetězech, Stud nebo Hlad i z mainstreamových podívaných jako Prometheus či série X-Men.

Hned následující měsíc obsazení na pozici hlavní ženské postavy doplnila tehdy ještě začínající Alicia Vikander. Režisérovi Dereku Cianfranceovi se nabídla sama – ne proto, že by ji látka tolik zajímala, nýbrž proto, že toužila pracovat se svým oblíbeným hercem. V září 2014 se začalo natáčet a v prosinci téhož roku už spolu herci chodili oficiálně. Vzali se tři roky po seznámení.

Ústřední hrdinové Světla mezi oceány k sobě našli cestu podobně rychle, byť za podstatně odlišných podmínek. Tom Sherbourne je vyznamenaný, leč traumatizovaný veterán z první světové války. Na západní frontě bojoval celé čtyři roky a teď potřebuje spoustu času, aby na přestálé hrůzy zapomněl. Osamělá práce správce majáku na odlehlém ostrově u pobřeží Austrálie se mu k tomu zdá být ideálním prostředkem. Ze zakázky na šest měsíců se však vyklube dlouhodobý úvazek, a tak se Tom při návštěvě pevniny začne dvořit dívce Isabel, která ve válce přišla o oba bratry. Zanedlouho si ji odveze na ostrov jako manželku.

Jednoduchý příběh o lásce, bolesti, vině a (ne)možnosti učinit správné rozhodnutí

Štěstí hluboce zamilovaného páru však začne kalit fakt, že Isabel není schopná donosit jejich děti. Když útes nad majákem zjizví už druhý bílý křížek beze jména, vlny k ostrovu nečekaně zanesou člun s mrtvým mužem a vyděšeným nemluvnětem. Žalem stíhaná dívka přesvědčí svého muže, aby si děvčátko nechali a pojmenovali je Lucy. Na pevnině ale po ztraceném manželovi a dcerce truchlí žena jménem Hannah…

Světlo mezi oceány je kultivovanou červenou knihovnou v nejlepším slova smyslu. Jednoduchý příběh o lásce, bolesti, vině a (ne)možnosti učinit správné rozhodnutí používá oblíbený motiv vyprávění v dopisech a deníkových záznamech, drtí i povznáší svou osudovostí a definitivní rozhřešení dává postavám až s velkorysým odstupem desítek let.

Film stojí z velké části na hereckých výkonech. Není divu, když má obsazení oscarového kalibru: Alicia Vikander zlatou sošku získala za Dánskou dívku, která se začala natáčet hned po Světlu mezi oceány, představitelka Hannah Rachel Weisz Oscara už měla za výkon v thrilleru Nepohodlný a Fassbender na něj byl „aspoň“ nominovaný se snímkem 12 let v řetězech (druhou nominaci později získal za roli Stevea Jobse ve stejnojmenném životopisném filmu).

Z dané trojice je nejvýraznější Alicia Vikander, která musí projít věrohodným přechodem od veselé, byť předčasně dospělé dívky přes frustrovanou novomanželku a štěstím kypící (náhradní) matku až po žalem a pocitem viny strhanou ženu. Čtvrtým hrdinou příběhu je bezpochyby strohá příroda: je s podivem, kolik krásy na téměř pustém ostrově nachází kamera Adama Arkapawa, jež se nikdy nenasytí záběry živlů nebo zapadajícího slunce. Atmosféru vkusného dramatu pak dokresluje citlivá hudba zkušeného Alexandra Desplata, jenž vždy přesně ví, kdy má sáhnout po bouřících smyčcích nebo tklivém pianu.

Alicia Vikander

Herečka ze švédského Göteborgu se původně chtěla stát baletkou. Slávu si vydobyla rolemi v historických dramatech – v Královské aféře, natáčené v Česku, ztvárnila královnu Karolinu Matyldu, za postavu malířky Gerdy Wegener v Dánské dívce získala Oscara. Stala se novou Larou Croft v sérii Tomb Raider. Je vdaná za herce Michaela Fassbendera.

Zajímavosti

Jeden z pouhých dvou filmů, které se v roce 2016 natočily v Tasmánii. Obyvatelé městečka Stanley doufali, že snímek s hvězdným obsazením do okolí přitáhne turisty.

Najmout na zfilmování úspěšného románu režiséra Dereka Cianfranceho studiu DreamWorks doporučil jeho spoluzakladatel Steven Spielberg, na něhož udělalo dojem Cianfranceovo romantické drama Blue Valentine.

Koukněte i na

Pokání

Výpravná freska o nechtěné křivdě, která zničí životy několika mladým lidem, se odehrává na pozadí druhé světové války.

Ostrov naděje

Bývalého burzovního makléře stíhaného pocity viny a sedmiletou dívenku svedou v citlivém dramatu dohromady na odlehlý maják události, při kterých oba přišli o své blízké.

Světlo mezi oceány

Film / seriál
Hodnocení FDB 64 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Derek Cianfrance

Scénář Derek Cianfrance

Obsazení Alicia Vikander, Michael Fassbender, Rachel Weisz, Caren Pistorius, Anthony Hayes, Emily Barclay, Leon Ford

Délka 132 min.

Rok 2016

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC