Film / seriál

Westernová pohádka

Legenda o vášni – romantická sága
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Rok 1913. Plukovník Ludlow (Anthony Hopkins) se snaží v závětří zapadlé montanské farmy uchránit své syny před zmatky velkého světa. Osud je však silnější než plukovník.

Dnes už dost možná legendární film, Legenda o vášni, který si v době svého uvedení brousil zuby na významná filmová ocenění (proměnil pouze Oscara za kameru pro Johna Tolla), spojuje snad všechna hollywoodská pozlátka, která by měl správný trhák obsahovat. 

Byla jako voda, která zamrzne ve skále a rozbije ji na kusy. Nebyla to o nic víc její vina, jako je vina vody, když pukne kámen.
Žánrově budeme někde mezi klasickým drsňáckým westernem říznutým velkovýpravným historickým bijákem a navrch vše doplňuje romance s tragickým koncem (maličký spoiler u filmů pro pamětníky je odpustitelný). Takže emocí je pro diváka nachystáno více než dost. Pak je tu samozřejmě dokonalá výprava a dechberoucí záběry divoké krajiny se vším, co k ní patří. K tomu náleží také vynikající hudba. A už jen jako pomyslný diamant tu máme hvězdné obsazení. Drsného, zásadového i moudrého plukovníka hraje Anthony Hopkins. Jeho tři syny si zahráli mladí krasavci – racionálního Alfreda Aidan Quinn, romantického a zároveň nejmladšího z bratrů Samuela hraje Henry Thomas a nakonec nespoutaně vášnivého a věčně rozervaného Tristana Brad Pitt. A nesmíme zapomenout na femme fatale Susannah, kterou ztvárnila Julia Ormond.

Celý film je vlastně o rozdílných povahách bratrů, kterým je tak předurčen jejich osud. Samuel je plný ideálů, za které krutě zaplatí na bojišti v první světové válce. Alfred má namířeno vysoko do politiky díky své cílevědomosti. A Tristan se neustále zmítá mezi divokým řevem grizzlyho a touhou zakotvit s rodinou na ranči. Všichni tři navíc prožijí alespoň nějaký čas se Susannah, pro kterou však tím opravdu osudovým mužem navždy zůstává Tristan. Je to prostě drama se vším všudy.

Ale za zmínku kromě zmiňovaných úchvatných exteriérů a hudby rozhodně stojí ještě postava Indiána zvaného Ostrá dýka (Gordon Tootoosis). Je to vypravěč celého příběhu, bedlivý a moudrý pozorovatel, který zásadně nemluví anglicky, k tomu by se prý nikdy nesnížil. Zároveň je to možná nejvtipnější postava celého filmu, i když mu při rozmlouvání s plukovníkem a jeho syny nerozumíte ani slovo. Postavy Indiánů umí Američané paradoxně zachytit často mnohem lépe než udatné americké hrdiny. Zkrátka Legenda o vášni je film dotažený do nejmenších detailů, takže i nepříliš významná vedlejší postava vás dokáže upoutat. Mnohé události jsou ve filmu předvídatelné, přesto je to přesně ten typ hollywoodského bijáku, od kterého neodtrhnete oči.

Legenda o vášni

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,3 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Edward Zwick

Scénář Susan Shilliday, William D. Wittliff

Obsazení Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond, Henry Thomas, Karina Lombard, Gordon Tootoosis

Délka 134 min.

Rok 1994

AMC pondělí 10. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC