Film / seriál

Všichni proti všem na hranicích s Mexikem

Všichni proti všem na hranicích s Mexikem
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Válka amerických institucí s mexickými drogovými kartely pokračuje a nejvíce to odnášejí pěšáci a nevinní lidé. Thriller Sicario 2: Soldado navazuje na film Sicario: Nájemný vrah v nečekaném směru.

Agentka FBI Kate Mercer dlouho nevěděla, do čeho se to vlastně namočila – a když to začala chápat, už bylo pozdě zařadit zpátečku. Film Sicario: Nájemný vrah téma mezinárodního drogového obchodu, známé z tolika hollywoodských i jiných snímků, zpracoval novátorsky přes postavu idealistické ženy, která by k řešení drogové války na jižní hranici USA ráda přispěla, ale postupně přichází o jednu iluzi za druhou a zjišťuje, že v komplikované situaci neexistuje nic jako dobro a zlo či správný a špatný postup.

Scenárista Taylor Sheridan při psaní pokračování, jehož vznik byl oznámen ani ne měsíc po premiéře prvního dílu, otřesenou agentku v podání Emily Blunt do děje nezahrnul: celkem oprávněně považoval její příběh za uzavřený. Do středu dění tentokrát postavil postavu tajemného Alejandra – někdejšího mexického prokurátora, který se nyní jako nájemný vrah ve spolupráci s CIA a FBI mstí drogovým bossům za to, že mu nechali vyvraždit rodinu.

V drogové válce neexistují zákony ani pravidla, jen právo silnějšího

Kate Mercer v prvním Sicariovi představovala morální kompas, který ve špinavé válce všech proti všem ztratil orientaci. Alejandro se už dávno řídí jen vlastními pravidly. Tentokrát ho agent CIA Graver (tradičně zachmuřený Josh Brolin) pošle rozeštvat mexické bossy jednoho proti druhému. Islámští teroristé totiž podnikli sebevražedný atentát v Kansas City a Američané mají za to, že jim přes hranice do USA pomohly právě kartely, které se vedle obchodování s drogami živí i pašováním lidí. Graver s Alejandrem zavraždí předního právníka kartelu Matamoros a zároveň unesou Isabel, dceru šéfa konkurenční organizace. Plán, který má další komplikované kroky, by i fungoval, kdyby zkorumpovaná mexická policie nezkazila předávačku v poušti. Americké ministerstvo obrany a CIA se rozhodnou zamést stopy – a z Alejandra s Isabel se rázem stane lovná zvěř, které jdou po krku úplně všichni. Druhý Sicario (v překladu „nájemný vrah“) je podobně temný a deziluzivní jako jednička. V drogové válce neexistují zákony ani pravidla, jen právo silnějšího a pud sebezáchovy. Dlouholetí parťáci neváhají obětovat jeden druhého, pokud to situace vyžaduje. Žádná ze stran bezohledně eskalujícího konfliktu si nedělá těžkou hlavu z toho, že jsou do jeho středu zataženy i děti; naopak, jako rukojmí jsou ideální a coby nové pěšáky do prvních linií je nesmírně snadné je zlákat.

Snad jediný, kdo v tomhle přízračném obraze zastává aspoň nějaké hodnoty, je právě Alejandro. Tedy možná: do hlavy nemluvnému zabijákovi nikdo nevidí. Benicio Del Toro, rodák z Portorika, který nemusí hispánský přízvuk hrát, dodává své postavě zase další rozměry. Ve filmech o drogovém byznysu se vyskytuje na obou stranách – jako „čistý“ policajt v Traffic: Nadvládě gangů, věčně sjetý právník Dr. Gonzo ve Strachu a hnusu v Las Vegas nebo psychopatický zabiják v Divoších.

Zajímavosti

Film je věnovaný Jóhannu Jóhannssonovi, který složil hudbu k prvnímu dílu a zemřel v únoru 2018. Hudbu k pokračování napsala jeho spolupracovnice Hildur Guðnadóttir, jež v soundtracku k jedničce hraje na violoncello.

Režisér prvního dílu Denis Villeneuve se na pokračování nemohl podílet kvůli pracovnímu vytížení na filmu Blade Runner 2049.

Koukněte i na

Traffic: Nadvláda gangů

Čtyřoscarová freska režiséra Stevena Soderbergha nahlíží mezinárodní drogový byznys očima poctivých i zkorumpovaných policistů, ctihodného soudce, jehož dcera je závislá na drogách, gangstera a jeho rodiny a dalších postav.

Divoši

Ophelia, Chon a Ben žijí svůj kalifornský sen: jsou mladí, krásní a teď i bohatí, protože vedou výnosný byznys s marihuanou. Idyla skončí, když se o ně začne zajímat mexický kartel.

Sicario 2: Soldado

Film / seriál
Hodnocení FDB 73 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Stefano Sollima

Scénář Taylor Sheridan

Obsazení Benicio Del Toro, Josh Brolin, Catherine Keener, Isabela Moner, Matthew Modine, Jeffrey Donovan, Christopher Heyerdahl

Délka 122 min.

Rok 2018

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC