Film / seriál

Vše má své meze

Dogman – italské drama
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Syrové italsko-francouzské drama, v němž morální kompromisy vyústí v tragédii za hranicemi běžné představivosti.

Italský režisér Matteo Garrone sbíral filmové ceny a pochvaly kritiků už od svého filmového debutu v roce 1997. Divácky však prorazil až brutálním mafiánským dramatem Gomora (2008), v němž bez ohledu na osobní riziko předvedl, jak vypadá život ve stínu neapolské mafie i její praktiky. Poté překvapil skvělou komedií Reality. Příběh o majiteli rybárny, kterého pohltí účast v televizní show Big Brother natolik, že přestane rozlišovat mezi realitou a sněním, získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes. Dalším dílem byla hvězdně obsazená Pohádka pohádek, směs fantaskních příběhů pro děti i dospělé, jak je na počátku 17. století zapsal neapolský básník Giambattista Basile. Následovat měla nová verze Pinocchia. Komplikace při výrobě speciálních efektů však přerušily práce na dlouhých 10 měsíců, a tak se Garronemu otevřela nečekaná možnost natočit svůj vysněný, dvanáct let odkládaný projekt Dogman.

Tady slunce nesvítí

Děj filmu se odehrává na zpustlém předměstí nejmenovaného italského velkoměsta, které je domovem všelijakých ztroskotaných existencí. K nim patří i Marcello (Marcello Fonte), drobný, laskavý mužík a majitel omšelého psího salonu. Záleží mu na třech věcech – na psech, své dceři a na tom, aby jej lidé v okolí měli rádi. Ostatně zdejší komunita drží pospolu řadou drobných rituálů, od společných obědů po večerní fotbálek. Ospalou pohodu narušuje pouze bývalý boxer a primitivní násilník Simoncio (Edoardo Pesce), který je závislý na kokainu. Jeho dodavatelem je překvapivě právě Marcello. Mezi oběma muži, kteří jsou jinak dokonalými protiklady, panuje záhadné pouto. Marcello se nedokáže vzepřít žádnému ze Simonciových požadavků. Asistuje mu při vloupáních, při rvačkách, poskytuje mu drogy na dluh. Jenže nekonečná řada kompromisů ústí k stále větším Simonciovým nárokům a drzejším plánům. Po posledním z nich se z Marcella stává vyvrhel čtvrti. Ačkoliv za svou chybu zaplatil strašnou cenu, nezískal nic. Ale vše má své meze a Marcello sáhne v bezvýchodné situaci po řešení, které by u něj nikdo nečekal.

Slyšel jsem, žes zmlátil dva Rumuny a zastavilo tě až deset policajtů.

Obraz marnosti nebo varování?

Neutěšenou atmosférou, syrovostí i nevídaně drsným vyvrcholením se Garrone z říše pohádek a komedií vrací do té části Itálie, o které turisté nemají ani zdání. Člověk se při sledování filmu až místy zdráhá uvěřit, že nasnímané reálie pocházejí z Evropy. Ale je tomu tak. Úpadek místa jako by odrážel i postupnou ztrátu vůle a sebeúcty hlavního hrdiny Marcella. Závěrečná vzpoura už na věci nemůže nic změnit. I proto nelze tento film přidat k dlouhému seznamu příběhů o vzpouře osamělých hrdinů, kteří se heroicky vzepřeli bezpráví. Marcello je totiž spolutvůrcem svého tragického osudu od samého začátku do hořkého konce.

Na úspěchu filmu se kromě silného příběhu a Garroneho mistrovské režie podílí bezesporu výkony představitelů obou hlavních rolí. Film byl nominován na Oscara, získal tři ceny na European Film Awards a jednu na filmovém festivalu v Cannes. Dlužno dodat, že dvě z těchto cen náležely právě Marcellu Fontemu v kategorii nejlepší herec. Právem. 

Marcello Fonte (* 7. listopadu 1978)

Tento italský herec, scenárista a režisér, který letos oslaví své 44. narozeniny, vyrůstal na předměstí Reggio Calabria. Po přestěhování do Říma, kde pracoval jako hlídač v divadle, se nadchl pro dramatické umění. Začínal drobnými rolemi v televizi. Svou filmovou premiéru si odbyl v roce 2000, v roce 2002 se mihl ve filmu Martina Scorseseho Gangy New Yorku. V roce 2015 režíroval film Asino vola podle vlastního scénáře. Zásadní úspěch mu přinesla role psího lazebníka ve filmu Dogman, za kterou získal několik filmových cen.

Dogman

Film / seriál
Hodnocení FDB 57,3 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Matteo Garrone

Obsazení Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Alida Baldari Calabria, Gianluca Gobbi

Délka 120 min.

Rok 2018

JOJ Cinema HD pondělí 5. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC