Film / seriál

V zdravém těle, zdravý duch

V zdravém těle, zdravý duch
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Vzpomínáte na Švejka a klystýry? Možná, že se Američané touto českou postavou inspirovali v bláznivé komedii o zdravém životním stylu.

Režisér Alan Parker má k českému humoru opravdu blízko. Doktor Kellogg totiž vydělá nehorázné peníze na ovesných vločkách a své bohatství dál zúročuje coby majitel prestižních lázní. Různí zbohatlíci se můžou přetrhnout, aby si u něj užívali – bez sexu, bez alkoholu, prostě bez čehokoli nezdravého a zábavného. Zato klystýrů se jim dostává požehnaně. Této bláznivé komedii navíc kraluje výborný Anthony Hopkins.

Příběh se odehrává v městečku Battle Creek, které bylo svého času centrem boomu v ovesných vločkách a dalších produktech pro správnou výživu. Battle Creek prostě mělo vločky, jako Yukon měl zlato. Kellogg tedy není fiktivní postavou, jeho příběh má reálné základy, ovšem Parker ke všemu přidává nadsázku a parodii, které ale nevedou jen k salvám smíchu. Určitě není nic špatného na tom, když je člověk vegetarián a zdraví rozhodně prospěje, když se vzdá alkoholu, kofeinu i tabáku. Co když se však za zdánlivě nevinnou snahou o lepší zdraví skrývá ještě něco dalšího? Kellogg, kterého mistrně hraje Anthony Hopkins, je totiž pěkně prohnaný manipulátor a skvělý propagátor. Vezměte si jeho hesla: Jazyk je billboard střev. Jsme jen záchranáři na březích trávicího kanálu. Erekce je stožár na vašem hrobě…

Film je docela vtipný, hlavně co se různých trávicích procesů a všech možných teorií a návodů vedoucích ke zdraví týče, tam si diváci milující satiru a absurdity budou libovat. Ovšem za vší tou srandou se ukrývají temnější praktiky. Kellogg vystavuje své pacienty kromě klystýrů dosti podivné, někdy dokonce smrtelné, vodní elektroléčbě. Jeho zdravotnické a „osvětové“ zařízení přitahuje i jiné vykutálence – objeví se v něm třeba němečtí sexuální terapeuti s průkopnickými masážními technikami – a vůbec je celý tento spektákl vydělávající těžké peníze čímsi podezřelý.

Vítejte ve Wellville je prostě neuvěřitelná podívaná, za kterou nemůže jen bizarní příběh (mimochodem velmi dobře napsaný), ale velkou měrou vás vše bude bavit hlavně díky hercům. O tom, že Hopkins umí zahrát všemožné podivíny, se snad ani není třeba zmiňovat, takže nepřekvapí, že i v tomto snímku je jasnou hlavní hvězdou. Překvapením může být pro některé diváky Bridget Fonda coby Eleanor, která se v trýznivém odpírání a pravidelném vyprazdňování doslova vyžívá. Hvězdné obsazení doplňují ještě další zvučná jména: Matthew Broderick, John Cusack nebo Lara Flynn Boyle.

Vítejte ve Wellville je výborný satirický snímek, který v ledasčem připomíná humor Monty Pythonů, zkrátka nic pro slabší žaludky.

Vítejte ve Wellville

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,2 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Alan Parker

Scénář Alan Parker

Obsazení Anthony Hopkins, Bridget Fonda, Matthew Broderick, John Cusack, Dana Carvey, Michael Lerner, Colm Meaney

Délka 117 min.

Rok 1994

AMC pondělí 28. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC