Film / seriál

Velké svaly a intenzivní city

Cesta zpátky – sportovní drama
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Gavin O'Connor umí filmy citlivé a drsné zároveň. Snímky, které si užijí ti testosteronuchtiví, ale i ti, kteří mají rádi, když příběh dává smysl v lidské rovině. A takových projektů není mnoho. Většina filmařů se totiž soustředí buď na jedno, nebo na druhé. Představujeme vám tedy Cestu zpátky, doják, který ale neurazí ani příznivce Rockyho. Zároveň ale drsný film, který přitáhne i příznivce The Photograph.

Zatím patrně nejlepší O'Connorův film, Warrior, vyprávěl o dvou svalovcích, kteří se sice mlátí, až z nich crčí krev, ale primárně řešil problémy sourozeneckého vztahu. Stejně tak Cesta zpátky pojednává o basketbalu a touze vyhrávat, ale vlastně vše se odehrává na pozadí příběhu trenéra, který se pere s alkoholovou závislostí. Tento rozměr pak snímek úspěšně odlišuje od desítek ostatních amerických filmů o sportovních týmech, které se snaží vyhrát nějakou ligu a nakonec se jim to povede. Závěr je tedy jasný: pokud vás baví basket, bude vás bavit i tenhle film. Ale spolehlivě vás zaujme i pokud se o sport nezajímáte a holdujete spíše lidským příběhům. Prostě chameleon bez kompromisů.

Nikdo ti nepřihrává, protože ti nevěří, že bys z pláže trefil moře

Mistr Affleck

Herecky to celé táhne Ben Affleck, který ztělesňuje trenéra s nepěknou historií, ale odhodlanou přítomností. Boj, který sledujete, se neodehrává na hřišti, není o tom, zda jeho tým vyhraje, ale o tom, jestli vyhraje neustálé potyčky se svojí minulostí on sám. Že je Affleck dobrý herec, není třeba připomínat, v tomto snímku vás však překvapí více, než byste od něj čekali. Jeho hezká tvář a mužné charisma v ději totiž nehrají roli, vidíte před sebou muže naprosto obyčejného, s touhou přežít své zpackané já. Takový ten oduševnělý, hluboký, oscarový výkon. 

Patos?

To asi záleží na divákovi. Za nás nikoli, a to je naše tolerance patosu dost nízká. Film umí dokonale bruslit i po takto žánrově tenkém ledě. Zmíněné aspekty samy o sobě patetické jsou až hrůza. Snaživý muž s démonem alkoholu, příběh nešikovného školního sportovního týmu, který se postupně, navzdory předpokladům okolí, probojovává do popředí, šedivý a smutný tón vyprávění… Prostě všechny kolonky klasického ohraného dojáku jsou zde odškrtnuty tlustými červenými fajfkami. Ale když vše hodíte do jednoho hrnce a vařečku dáte do ruky mistrnému šéfkuchaři, dojde k zázraku. Důvodem je právě O'Connor, který umí i s patetickým materiálem zacházet tak lidsky, že vás neurazí. Film tuto románovou situaci spíše konstatuje než cokoli jiného, emoce vám nenutí, kamera je dokumentárně neklidná, západy slunce se dějí spíše mimochodem, než že by vám byly cpány přímo pod nos… Jasný důkaz toho, že patos je použit primárně v estetickém tónu, než v podstatě příběhu, jako takové.

Vidět?

Ano. Tento režisér si zaslouží pozornost, protože si ji poctivě odpracoval. Jeho první celovečerák propadl, druhý a třetí byly nemastné neslané, ale jeho čtvrtý projekt, Hokejový zázrak, najednou překonal očekávání všech, kteří si už mysleli, že O'Connor bude dělat jen televizní filmy a sem tam víkendovou romantickou komedii. Neoblomný režisér si však po čtyřicítce, během krize středního věku, našel svůj rukopis, který piloval cestou pokusu a omylu. Pak přišel na to své a od té doby neminul. Už téměř dvacet let spolehlivě doručuje jeden skvělý film za druhým a doufáme, že ještě dlouho doručovat bude.

Ben Affleck

Je ho třeba vůbec představovat? V dnešní době nejspíše ne, je to ale štěstí. Affleck měl za mlada našlápnuto na klasickou kariéru dětského herce, který začne a skončí sitcomy. Nebýt filmu Dobrý Will Hunting, ve kterém se na velkém filmovém hřišti ukázalo, že má co říct i filmové kameře, kdo ví, kde by byl teď. Rozhodně ne v roli Batmana.

Zajímavosti

Režisér O'Connor se vzdal Sebevražedného oddílu, aby měl čas na tento projekt.

Jedná se o již druhou spolupráci O'Connora a Afflecka. Tou první byl film Zúčtování.

Koukněte i na

Jen Bůh odpouští

Pokud vás baví příběhy vedené silnými charaktery, kde hlavní příběhová linka sleduje odyseu charakteru na intenzivní misi, bude vás bavit i tento akční projekt s Ryanem Goslingem v hlavní roli. Neony, mafie a vendeta, která nepočká.

Pryč od pece

A jelikož Afflecků je více, zkoukněte i tenhle thriller, ve kterém bratr Bena Afflecka Casey exceluje po boku Christiana Balea, mimochodem bývalého představitele Batmana, jehož korunu převzal právě Ben Affleck. Podobnost mezi bratry jistě poznáte, jak fyzickou, tak hereckou.

Cesta zpátky

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Gavin O'Connor

Scénář Brad Ingelsby, Gavin O'Connor

Obsazení Ben Affleck, Al Madrigal, Michaela Watkins, Janina Gavankar, Glynn Turman, Brandon Wilson, Hayes MacArthur

Délka 108 min.

Rok 2020

HBO sobota 27. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC