Film / seriál

Dobrý Will Hunting

Psychologické drama Dobrý Will Hunting

Géniové to v životě nemívají vůbec jednoduché. Zvláště pak ti, kteří od malička nenavštěvují prestižní školy, protože žijí v sirotčinci.

Podobný příběh líčí psychologické drama, v němž se seznámíte s teprve dvacetiletým geniálním matematikem, ale zároveň i hospodským flákačem Willem Huntingem. Svůj talent prokáže sice na univerzitě, ale jaksi náhodou. Pracuje tam jako uklízeč a spíš jen tak pro zábavu vyřeší příklad, který zůstal na tabuli. Jenže to není žádná banalita, univerzitní studenti s ním neúspěšně bojují už delší dobu. Všimne si někdo matematického génia v šedivé kombinéze se smetákem? A může se kluk z ulice ze dne na den stát spořádaným studentem? Když narazíte na dobrého profesora, šance tu je.

Geniální krasavci

Matt Damon a Ben Affleck napsali scénář ještě v době studií a rozhodně nečekali, že budou mít takový úspěch. Jejich příběh o klukovi, který večerních pár piv s kámoši a občas i nějaký ten průser považuje za normální, byť je jinak génius, Hollywood uhranul do té míry, že dostali Oscara za původní scénář. Strmější výstup na vrchol už jen tak někdo nezopakuje. Jak se to hollywoodským krasavcům povedlo? Určitě bylo výhrou, že do role profesora, který bude chtít z Willa dostat to nejlepší a vytáhnout ho z koloběhu večírků a poflakování, získali Robina Williamse (ten za ni rovněž získal Oscara).

Učím tyhle blbosti, ale neřekl jsem, že vím, jak na ně.

Ze života

I když je závěr filmu docela předvídatelný, stejně na něj budete uhranutě hledět a přemýšlet, jestli a v čem jsou si Damon a Affleck podobní se svými postavami. Možná proto je tento snímek i dnes populární. Zhmotňuje se v něm mladická touha po úspěchu, snaha udělat něco důležitého, ale hlavně viditelného. Jsou tu však také mantinely, které mohou člověka držet zpátky, někdy je to rodina, někdy přátelé, někdy neschopnost vystoupit z vlastního stínu, z bezpečné zóny důvěrně známého prostředí. Podobné pocity asi prožíval někdy každý, a tak se s hlavními hrdiny lze snadno identifikovat. A přiznejme si, kdo by aspoň na chvíli nechtěl být Damonem nebo Affleckem…

Dobrý Will Hunting na diváky působí velmi podobně jako Rainman, i když ten byl o autistickém mladém muži, který se nemůže změnit, a Hunting je o géniovi, který se změnit může, ale příliš nechce. Oba filmy totiž cílí na naše pocity a pracují s důvěrně známými emocemi, kdy si po zhlédnutí říkáte, že teď se konečně všechno změní, že teď budete takoví, nebo makoví.

Nakonec však zjistíte, že nemusíte být geniální matematici, ani hollywoodské ikony, abyste se ocitli na nějaké životní křižovatce. Stejně, jako Will Hunting.

Dobrý Will Hunting

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,2 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Gus Van Sant

Scénář Matt Damon, Ben Affleck

Obsazení Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Stellan Skarsgård, Minnie Driver, Casey Affleck, Cole Hauser

Délka 127 min.

Rok 1997

Cinemax pondělí 31. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC