Film / seriál

Ve fialovém hávu

Ve fialovém hávu
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

A zase to hledání sebe sama, bolest z lásky, zamotané vztahy… Myslíte, že takových filmů bylo už dost? Těch není nikdy dost!

Zvlášť, když se v hlavní roli trochu dojemného a trochu veselého filmu představí Norah Jones. Její postava, Elizabeth, se vydává na zdánlivě nesmyslný výlet, aby se vyléčila z nešťastné lásky. Postupně se setkává s různorodými lidmi, na které by asi jinak nenarazila, a poslouchá jejich životní příběhy. Tato náhodná setkání jsou někdy podivná, jindy veselá, ale co je důležité, pomáhají Elizabeth dospět a pochopit, oč v životě vlastně běží.

Borůvkové noci jsou anglickým debutem režiséra Wong Kar Waie, který se proslavil snímky Stvořeni pro lásku a Chungking Express, a všechny filmy pojí řada podobností; zvláště barevnost se u Waie těší pozornosti, a tak je vše vždy vyvedeno ve smyslných temnějších odstínech červené, nebo fialové, a samozřejmě téma křehkosti mezilidských vztahů také nesmí chybět. Tady ale hongkongský klasik končí.

Na vině je nejspíš jazyk, scénáře se ujal společně s Waiem ještě Lawrence Block a pánům se zřejmě nepodařilo najít společnou řeč. Některé scény jsou příliš prkenné, dialogy jsou jednoduše dialogy, nepůsobí vůbec přirozeně a okamžitě poznáte frázovitost, která je vlastní „neanglistům“. Celková atmosféra i dějová linka by dostaly jiný spád a energii, kdyby herci mohli být přirozenější.

Norah Jones je coby Lizzie nakonec docela roztomilá (naštěstí nedopadla jako jiné pěvecké hvězdy, které se postavily před kameru). Asi nejvýraznější z celého hereckého obsazení je Jude Law, i když i na něj se snesla vlna kritiky za manchesterský přízvuk, jenž mu jednoduše nešel do úst, ale to našince trápit nemusí. K hvězdnému obsazení Wai přidal další hollywoodské jméno, Rachel Weisz jako pěkně naštvanou a zároveň nešťastnou ženu žijící s manželem v odluce. S Jones si očividně sedly, protože jejich rozhovory působí poměrně uvolněně. A nakonec se v Borůvkách objeví i Natalie Portman, která je jako vždy trochu dřevěná, ale ne tak špatná, abyste jí to pro její milý kukuč nakonec neodpustili.

Mým borůvkovým nocím prostě nejdřív musíte přijít na chuť, abyste si mohli užít jejich zvláštní atmosféru a pomalost. Možná je vše dáno opravdu jen scénářem, který je cítit spíše po skandinávských borůvkách než těch hollywoodských, po nichž očividně Wai pokukoval. Můžeme jen hádat, jestli k hudebnímu doprovodu přispěla také Jones (mimochodem výborná skladatelka a zpěvačka), protože jestliže se o něčem v tomto filmu dá hovořit jako o prvotřídním, pak je to hudba.

Prostě, romantické duše budou nadšeny z Judea Lawa, melancholické z atmosféry a hudebního doprovodu a drsnější povahy bude bavit David Strathairn upíjející se k smrti.

Moje borůvkové noci

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,8 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Wong Kar-Wai

Scénář Kar-wai Wong, Lawrence Block

Obsazení Norah Jones, Jude Law, David Strathairn, Natalie Portman, Rachel Weisz, LaVita Brooks, Nate Bynum

Délka 92 min.

Rok 2007

AMC čtvrtek 26. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC