Film / seriál

Válka je droga

Válka je droga
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Režisérka Kathryn Bigelow před několika lety dokázala světu, jak vůbec neplatí, že válečná témata jsou ryze mužská. Natočila o válce film, který překonal úspěchy všech jejích kolegů.

Předtím, než se začneme věnovat filmu Smrt čeká všude, pojďme si něco říct právě o jeho autorce, Kathryn Bigelow. Je totiž zářným příkladem toho, že žena může uspět v mužském světě. Kathryn byla do doby natočení snímku Smrt čeká všude ženou, o které se nejvíc mluvilo v souvislosti s jejím dvouletým manželstvím s režisérskou superstar Jamesem Cameronem. To je zcela příznačné – do svého prvního opravdového úspěchu byla prostě jen exmanželkou, až poté se o ní začalo mluvit jako o režisérce. Ona sama k tomu řekla: „Jestli existují nějaké překážky pro ženu režisérku, já se prostě rozhodla je ignorovat a to ze dvou důvodů – své pohlaví změnit nemůžu a filmy točit nepřestanu. Je naprosto irelevantní, kdo nebo co natočilo film, zásadní přece je, jak na něj publikum reaguje. Režírovat by mělo mnohem víc žen, bohužel si myslím, že si nikdo moc nemyslí, že je to možné. Ale je.“ 

Film Smrt čeká všude ocenili diváci i kritici – ti první za to, že film nikomu nestraní a vychází ze skutečné události a umožňuje jim podívat se na válku v Iráku očima těch, kteří se jí účastní, a ti druzí za realističnost, s jakou byl konflikt zachycen. K tomu určitě přispěla i jedna důležitá věc, kterou si režisérka vymínila. Nenatáčelo se někde v americké pustině, nebo ve studiu, ale v Jordánsku nedaleko iráckých hranic, aby bylo prostředí co nejautentičtější, a díky tomu zde mohli jako komparz vystupovat skuteční Iráčané.

Ve filmu sledujeme příběh skupiny pyrotechniků, kteří se zabývají zneškodňováním bomb. Na jeho začátku se William James (Jeremy Renner), válečný veterán, stává novým velitelem jednotky OED, poté co byl její původní velitel, seržant Matthew Thompson, zabit během konfliktu v Bagdádu. U svých dvou nových podřízených ale James nenachází moc pochopení, je to také tím, protože se zapojuje do městských bojů a má šílené nápady. Zdá se, jakoby mu snad ani nedocházelo, že může každou minutu zemřít. A tak se Jamesovi podřízení snaží udržet svého nového lídra nějak pod kontrolou a najednou se všichni tři ocitají uprostřed obrovského zmatku a ve smrtelném nebezpečí. Jak se nyní projeví Jamesova povaha?

Film začíná citátem z knihy War Is a Force that Gives Us Meaning: „Vzrušení z boje často způsobuje silnou a smrtelnou závislost, protože válka je droga.“ V duchu této věty se pak odehrává i celá zápletka, realistickému ztvárnění hodně pomáhá použití ruční kamery, film proto chvílemi působí spíše jako dokument. Diváci mohou díky tomu konečně pochopit odpověď na otázku, kterou si mnozí v souvislosti s válkou kladou: Když je válka takové peklo, proč se do armády stále hlásí tolik dobrovolníků?

Film byl uveden do distribuce v roce 2009 a získal Oscara v kategorii film roku, nejlepší režie, nejlepší scénář, střih a zvuk. Kathryn Bigelow se stala první ženskou režisérkou, která získala Oscara za režii. Pikantní je, že s ní ten rok soupeřil její exmanžel James Cameron s filmem Avatar.

Smrt čeká všude

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Kathryn Bigelow

Scénář Mark Boal

Obsazení Guy Pearce, Jeremy Renner, Christian Camargo, Anthony Mackie, David Morse, Brian Geraghty, Ralph Fiennes

Délka 130 min.

Rok 2008

AMC středa 10. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC