Film / seriál

V měsíčním svitu

V měsíčním svitu
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Pamatujete si svoji první lásku? Určitě ano. Ať už jste se zamilovali třeba jako děti, nebo jako teenageři, zapomenout na ni prostě nejde.

Romance V měsíčním svitu je působivým milostným, ovšem také dramatickým příběhem. Jednoho léta poklidné vody malého louisianského městečka rozčeří noví sousedé. Zvláště pak sestry a zároveň nerozlučné kamarádky – čtrnáctiletá Dani (Reese Witherspoon) a sedmnáctiletá Maureen (Emily Warfield) – naprosto nečekaně prožijí léto, na které do konce života nezapomenou. Jejich každodenní večerní švitoření o životě a o lásce naruší pohledný mladík Court Foster (Jason London), do něhož se obě sestry zamilují. Pro koho bude první láska nádhernou vzpomínkou a pro koho zklamáním?

Poezie všedního života

Snímek V měsíčním svitu je jednoduše úžasný film, možná víc než to, je to nádherná symbióza prožitků a vizuálních vjemů. Je jako báseň.

Film se odehrává na farmě stranou velkoměstského ruchu v 50. letech. Dvě dospívající sestry zde žijí s přísnými, ale zároveň lidsky vlídnými a milujícími rodiči. Dani (mladší) a Maureen (starší), jsou si velmi blízké a svěřují se každý večer jedna druhé se svými nadějemi i strachy. Mají typicky sesterský vztah, mladší téměř nábožně vzhlíží k té starší a chce být jako ona. Maureen dokonce učí svou sestřičku, jak správně políbit kluka (tréninkovým nástrojem je ruka). Dani se totiž zamilovala do nového souseda, který se přistěhoval se svou matkou, a chce ho stůj co stůj zaujmout. Na chvíli se zdá, že se jí to podařilo, dokonce společně prožijí první dokonalý polibek. Představte si zamilovanou čtrnáctiletou dívku – nemohla by prožívat větší štěstí. Jenže dívčí večerní rozhovory plné důvěry a společné radosti nemají dlouhého trvání, jelikož Court má náhle oči jen pro Maureen...

Našim prvním láskám

Tohle není jen film o letní teenagerovské romanci, je to především film o idealismu, o tom, jak si sami idealizujeme blízké i milované osoby, ale také o samotném smyslu života. Ano, o významu života, jenž je tématem teenagerských diskuzí a zamýšlení, jelikož se mladí lidé neustále zmítají mezi nadějemi a pochybnostmi.

Způsob, jakým jsou scény mezi Dani a Courtem udělány, charakterizuje celý film, jenž zpracovává tolikrát, chce se říct ohrané, téma, ale dělá to jinak, snad přesvědčivěji, pravdivěji, inovativněji. Možná za to můžou herci – Reese Witherspoon jako Dani a Jason London jako Court mají neuvěřitelný smysl pro detail, dokážou vyjádřit vše jediným pohledem. Možná je za vším režisér Robert Mulligan, nebo je to tím, že každý, kdo se podílel na filmu a věděl, že scénář Jenny Wingfield je výborně vypointovaný. Nejde tu o happy end, jde tu o skutečný lidský příběh, který vás má dojímat i zraňovat. Nemáte být po jeho zhlédnutí šťastní, že přeci jen se našel kompromis a všechno dobře dopadlo. Máte se vrátit ke svým „náctiletým“ láskám a vzpomenout si, jak živé vše tehdy bylo – naděje i zklamání.

Zajímavost

Reese Witherspoon bylo v době natáčení čtrnáct let, stejně jako postavě Dani, kterou hrála. Už tehdy potvrdila, že se rodí velká hollywoodská hvězda.

V měsíčním svitu

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,9 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Robert Mulligan

Scénář Jenny Wingfield

Obsazení Sam Waterston, Tess Harper, Gail Strickland, Reese Witherspoon, Jason London, Emily Warfield, Bentley Mitchum

Délka 99 min.

Rok 1991

AMC pondělí 8. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC