Film / seriál

Kravaťáci pod palbou

Útok na Wall Street – kanadský thriller
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Když bývalý elitní voják Jim (Dominic Purcell) přijde vinou svého makléře o veškeré úspory, rozpadne se mu svět. Dluhy a neschopnost financovat nákladnou léčbu své partnerky jej doženou k zoufalému rozhodnutí vyčistit Wall Street a restartovat finanční systém se zbraní v ruce.

Zoufalé časy si žádají zoufalé činy. I tak by se dalo charakterizovat kanadské akční drama. Film, ve kterém by v 80. letech hrál nejspíš Jean-Claude van Damme nebo Steven Seagal – nebo v případě vyššího rozpočtu Stallone či Schwarzenegger. Útok na Wall Street je však nízkorozpočtová akční podívaná, takže zmíněné svalovce v ní neuvidíte. Sledovat budete mlčenlivého hlavního hrdinu (za něho mluví hlavně zbraně), jemuž Dominic Purcell vtiskl podobu drsňáckého zabijáka, ovšem s něžnou duší. A oč méně hlavní mstitel Jim mluví, o to více je ve filmu hudby. Režisér Uwe Boll (Auschwitz, 2011, Max Schmeling, 2010, Postal, 2007) dal dohromady slušný soundtrack, který výborně doplňuje suché finanční zprávy i citace makléřů. 

Všichni by měli vědět, že jsem tam venku, voják lidu... a pokud vláda, žalobci a soudci selžou, já nezklamu.

Ale nechceme dělat z Útoku na Wall Street jen neohrabanou střílečku. Uwe Boll se snaží předat divákům víc. Jednoduše vyjadřuje frustraci ze současného finančního systému, který nejhůře dopadá na obyčejné lidi. Jeho pojetí restartu tohoto systému je drsňácké, ale jak sám režisér prohlásil v jednom z rozhovorů: „Proč nepotrestat chlapy tak, jak si zaslouží?“ A tak na vás čekají nádherně zinscenované popravy řádně vypasených zbohatlíků, kterým jsou lidé jako Jim naprosto ukradení. Tedy do té doby, než je Jim začne kosit jednoho po druhém. Ostatně akční žánr k Bollovi patří, takže od něho bychom ani thriller ze soudní síně nečekali. 

Onen filozofický podtext a oprávněná zloba chlapíka, který už přišel absolutně o všechno, takže teď nemá co ztratit, proto leží až v druhém plánu celého filmu. V první řadě jde o efektní podívanou na namakaného borce, který to se zbraněmi umí a s výrazem Clinta Eastwooda si začne vyřizovat účty se světem. Vlastně jde o dobrý terapeutický snímek, prostřednictvím něhož můžete upustit trochu páry. A pokud nebudete brát Bolla příliš vážně, může se z Útoku na Wall Street stát i docela zábavný film.  

Útok na Wall Street

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,8 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Uwe Boll

Scénář Uwe Boll

Obsazení Dominic Purcell, Erin Karpluk, Edward Furlong, John Heard, Keith David, Michael Paré, Lochlyn Munro

Délka 97 min.

Rok 2013

AMC sobota 30. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC