Film / seriál

Údolí stínů

Válečné drama Údolí stínů
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Válka ve Vietnamu je pro Američany stále velké téma. Snímek Údolí stínů zachycuje její začátky.

Píše se rok 1965 a ve snímku natočeném podle skutečných událostí dostává plukovník Hal Moore (Mel Gibson) povolávací rozkaz, aby velel jednotce, která se má vydat do Vietnamu bránit demokracii a bojovat proti severní komunistické frakci země. Bitvou v údolí la Drang začíná 14. listopadu válka. Ta poznamenává nejen vojáky bojující v džungli, místní obyvatele, ale také rodiny vzdálené tisíce kilometrů. Dodrží plukovník svá slova, že se všichni společně vrátí domů, když budou bojovat proti desetinásobné přesile?   

Moore (Mel Gibson) je spíše rodinný typ, inteligentní muž a absolvent Harvardu, který studoval mezinárodní vztahy. Podobně i Plumley (Sam Elliott), vojenský záchranář, je tvrdý, statečný, nesmlouvavý. Oba patří k vojenským špičkám, ovšem na konci své první společné bitvy si uvědomí, že jsou ve špatné válce a na špatném místě. 

Další vojenská mašinerie?

Údolí stínů se v mnoha ohledech podobá snímku Černý jestřáb sestřelen (2001), jelikož nejde o tradiční americkou přehlídku udatných a neohrožených bojovníků, kteří s přehledem zvládnou vše. Ani nelze říct, že by to byly filmy o porážce. V obou případech vojáci bojují velmi dobře, dokonce překvapují své protivníky jak dobře, ale prostě množstevní přesila je množstevní přesila. 

Film se z velké části skládá z bitevních scén. Místy jsou méně přehledné, ale jak si zvyknete na způsob i tempo vyprávění režiséra Randalla Wallace, vše vám bude jasné. Tuto „válečnou“ rovinu prostupují ještě dějové linky vracející se k rodinám vojáků, především k jejich manželkám, které jen s obavami každý den vyhlížely z okna, jestli před jejich domem nezastaví auto s doručovatelem špatných zpráv. Byla to navíc doba, kdy se příliš nezjišťovalo, jestli vojáci opravdu padli, jestli nejsou někde v zajetí, nebo ztraceni a zranění. Prostě když o konkrétním vojákovi nikdo nic nevěděl, tak padl a tato zpráva byla doručena jeho rodině. 

Údolí stínů je film o konkrétních lidských osudech, i když vietnamští vojáci splývají do masy protivníků a více prostoru dostává jen jeden z jejich velitelů. A tak prim hrají především hollywoodské hvězdy v čele s Gibsonem a Elliottem. Po jejich boku se objeví také Greg Kinnear, Chris Klein či Barry Pepper. Klíčový je ovšem vztah mezi Mooreem a Plumleym, kteří mají zkušeností z války v Koreji, ale to, co je čeká v Údolí stínů rozhodně nečekali. Nakonec tak nejde ani o boj s politickým podtextem, ale o boj o holý život, kdy jediné, co chcete, je vrátit se domů, ať to stojí, co to stojí. A podobný boj svádí i ženy na druhém konci světa, jen čelí džungli plné byrokracie a nepochopení.

Zajímavost

Ačkoliv jména většiny vojáků se během filmu nedozvíme, tak pro každého opravdového vojáka, který se v roce 1965 účastnil bitvy, byl určen herec, který ho při natáčení ztvárnil. Štáb dbal i na to, aby herci byli svým předobrazům podobní. 

Údolí stínů

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,4 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Randall Wallace

Scénář Randall Wallace

Obsazení Mel Gibson, Madeleine Stowe, Greg Kinnear, Sam Elliott, Chris Klein, Keri Russell, Barry Pepper

Délka 139 min.

Rok 2002

AMC neděle 2. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC