Film / seriál

Nauč mě milovat

Nauč mě milovat
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Umělci mívají své vrtochy a bývá těžké s nimi vyjít, zvlášť když se jim zrovna nedaří. Nejtěžší však bývá přesvědčit je, že život stojí za to žít. Podaří se to ve snímku Učitelem z nouze?

Učitelem z nouze je již čtvrtý film, u něhož se sešli pánové spisovatel a režisér Marc Lawrence a hvězda romantických komedií Hugh Grant. Není to sice duo Scorsese a De Niro, ale společné projekty jim jdou docela dobře. Především si sedli lehkým humorem a nadsázkou, ve kterých je Grant jako doma.

Hugh Grant hraje Keitha Michaelse, hollywoodského scenáristu, který napsal obdivovaný filmový scénář, získal za něj Oscara, ale potom se mu už nic nedařilo. Všechny další práce spadaly do kategorie bezvýznamných propadáků. Rozhodne se proto se svým životem něco udělat. Přestěhuje se na opačný konec země a přijme místo na univerzitě v New Yorku, kde začne vyučovat scenáristiku. Jenže co lze čekat od cynického a vyhořelého tvůrce? Nadšení a chuť do práce to rozhodně nejsou. Keith v podstatě bere výplatu za to, že všem – studentům i svým kolegům – pouze znepříjemňuje život. Nevěří totiž, že by se psaní dalo naučit. Ale jak už to tak bývá, i starého psa naučí novým kouskům krásná žena. Jakmile na Keithovy přednášky začne chodit Holly Carpenter (Marisa Tomei), ze zahořklého chlapíka se stane nový člověk. Hollyino nadšení a chuť do práce mu vlijí novou krev do žil a Keithovo srdce se rozbuší nejen láskou, ale také spisovatelským rytmem.

Nesnáším učitele. Hodlám pracovat co nejméně po dobu téhle šarády

Snímek Učitelem z nouze spadá do kategorie filmů o druhých šancích. Schéma je jednoduché: hrdina, jenž kdysi něco dokázal, se uzavře do sebe a stane se z něj protivný poustevník. Pak ale přijde někdo, kdo jej donutí vrátit se ke své práci a vše přehodnotit. Výsledkem je happyend, kdy v maličko jiné podobě dosáhne úspěchu jako na začátku své kariéry a úsměv z tváře mu nemizí ani ve spánku. Naštěstí pro vás film Učitelem z nouze má inteligentní scénář (ještě aby ne, když je to film o scenáristovi) a hlavně Hugha Granta. Tomu se s obdivuhodnou lehkostí podařilo postihnout všechny polohy showbusinessu – narcismus, který je vlastní nejen hercům, ale umělcům obecně, stejně jako nepříjemné stránky slávy, kdy jste donuceni odhalovat své pocity i před cizími lidmi. Grant má v sobě „něco“, díky čemu mu uvěříte, že se stává ukázkovým floutkem i rozněžnělým romantikem. Konec konců tohle osobité kouzlo britskému herci pomohlo ke skvělé kariéře. Keithově transformaci z egocentrika na zabití v poctivého a celkem skromného umělce se pak dá věřit právě díky Grantovu hereckému výkonu. K dobrým hráčům samozřejmě patří také Marisa Tomei, která je Grantovým rovnocenným parťákem. Nepatří k typu hereček, jež si snadno zaškatulkujete coby hollywoodské krásky a ikony. Má v sobě kus obyčejné ženy, jíž občasnou životní ironii i lehké rýpnutí směrem k opačnému pohlaví věříte, protože na rozdíl od naondulovaných krásek vypadá, že i ona se v životě párkrát spálila. A o J. K. Simmonsovi není třeba příliš psát, ten si jednoznačně svou roli užívá a scény s ním patří k těm nejvtipnějším.

Film Učitelem z nouze sice pracuje s mnohými vypravěčskými klišé a děj je docela předvídatelný, přesto patří k solidním romantickým komediím, jež stojí především na kvalitním scénáři a výborných hlavních hereckých hvězdách.

Marisa Tomei

Marisa Tomei nepatří k nejznámějším hollywoodským hvězdám, přesto má doma sošku Oscara i dvě pozdější nominace. Už jako malá toužila stát se herečkou a svůj sen si splnila hned po maturitě. Podařilo se jí účinkovat v těch nejlepších divadlech v Anglii i USA. Pamatovat si ji můžete z romantických komedií či z krimidramatu Sleduje tě vrah!.

Zajímavosti

Věděli jste, že kandidátem na hlavní roli v seriálu Dva a půl chlapa po vyhození Charlieho Sheena byl i britský elegán Hugh Grant?

Allison Janney hrající prudérní milovnici románů Jane Austen získala svého prvního Oscara až nyní v 58 letech.

Koukněte i na

Notting Hill

Julia Roberts a Hugh Grant v romantické komedii kterak se hollywoodská hvězda zamiluje do britského trumbery. Asi nenajdete typičtější, romantičtější, dojemnější, vtipnější a lepší film z tohoto žánru.

Láska nebeská

Další z ikonických rolí Hugha Granta v dnes již vánoční klasice Velké Británie. Grant coby nesmělý britský premiér, jenž se zamiluje do své asistentky, je prostě kouzelný. Všechny romantické duše musí tento film milovat.

 

Učitelem z nouze

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,4 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Marc Lawrence

Scénář Marc Lawrence

Obsazení Marisa Tomei, Allison Janney, Hugh Grant, Annie Q., Frank Harts, J.K. Simmons, Bella Heathcote

Délka 106 min.

Rok 2014

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC