Film / seriál

Trochu jiné tropy

Trochu jiné tropy
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Prosluněné tropy plné rozmanitých vůní a chutí, bělostných pláží a tyrkysového moře, to je ráj. Poněkud jiné tropy však zažil pověstný Motýlek.

Když už kradete, měli byste počítat s tím, že vás dřív nebo později chytí a vy si své hříchy odpykáte. Drobný podvodník a zlodějíček si žije celkem dobře. Blafuje při kartách, obírá boháče, občas se mu poštěstí čmajznout nějakou peněženku, zkrátka žádný velký zločinec to není, ale na život se šampaňským v ruce a bydlením v pěkných hotelech to bohatě stačí. Jenže když se připlete do cesty komu nemá, najednou je nejen chycen, ale také obviněn z vraždy, kterou nespáchal. Navíc na kriminálníky jemu podobné nečeká žádný útulný pokojíček, ale opravdové galeje. Tak začíná jeden z nejslavnějších snímků o útěku z vězení Motýlek.

Ať už byl Motýlkem Henri Charrière, nebo svůj příběh poskládal z vyprávění jiných vězňů, jisté je, že ho dokázal skvěle převyprávět

Příběh Henriho Charrièrea, jemuž se přezdívalo Motýlek, se odehrává v první polovině 20. století, kdy Francie využívala ostrovů u Guyany k nuceným pracím i jako vězení. Nebylo odsud úniku a většina vězňů se podmínkám v táboře přizpůsobila. Ne tak Motýlek. Tomu se utéct podařilo hned několikrát, ale většinou se daleko z ostrovů nedostal a čekaly na něho tresty v podobě roku i dvou na samotce. Poslední pokus o útěk se však zdařil a Motýlek od roku 1945 žil ve Venezuele, kde se stal dokonce celebritou. O tom, že jeho příběh (ať už je pravdivý, nebo ne) fascinuje lidi dodnes, svědčí opětovné filmové zpracování. Film Motýlek, ať už z roku 1973, nebo nová verze z roku 2017 (i když my vás teď lákáme na ten druhý), představuje dechberoucí podívanou, v níž od začátku do konce fandíte zločinci. Motýlek je totiž nesmírně charismatická postava a jeho tvrdohlavé odhodlání utéct, ať to stojí cokoli, je obdivuhodné. Navíc se už po cestě do „tropického ráje“ setkává s vyhlášeným padělatelem cenných papírů a listin Louisem Degou, který trochu připomíná autistického intelektuála, a společně vytvářejí naprosto geniální pár.

Ne každý jejich krok je zcela promyšlený, a tak chvíli (několik let) trvá, než najdou tu pravou cestu na svobodu. Těšit se tedy můžete nejen na napínavé scény, ale také na monotónní a děsivé prostředí vězení. Především pasáže ze samotky jsou velmi temné a je obdivuhodné, že takové zacházení dokázal někdo vůbec přežít a zachovat si zdravý rozum.

Motýlek je snímek se silným příběhem, ale otázkou je, proč nestačilo zpracování z roku 1973, kde si roli Charrièrea zahrál Steve McQueen a Degu hrál Dustin Hoffman. McQueen dokázal Motýlka vystihnout skvěle, pohyboval se na hranici mezi šílencem a nezdolným hrdinou. Stejně tak pragmatický intelektuál Dega byl jako stvořený pro Hoffmana. Nová verze Motýlka představuje přesnou kopii původního filmu, co do příběhu, scén i mnohých detailů. Změnit se samozřejmě muselo herecké obsazení, a tak se hlavních rolí ujali Charlie Hunnam a Rami Malek. Musím přiznat, že Malek příjemně překvapil a dokázal podivínského Degu zahrát podobně sympaticky jako Hoffman. Problém pro mě je spíš Hunnam, který Motýlka bere příliš vážně, chybí mu McQueenova lehkost i charisma. Obecně je zvláštní, proč Motýlek potřeboval remake, který nic nového nepřináší, jen jiná jména. To však nemění nic na tom, že příběh jako takový zůstává neuvěřitelně silný a možná, že když nebudete znát původní snímek, budete bezvýhradně nadšeni.

Rami Malek

Narodil se v Los Angeles, ale jeho rodiče jsou Egypťané. Herectví jej bavilo od dětství, takže se umění věnoval i na studiích. Ve filmové branži se mu dařilo prorazit pozvolna. Nejdříve hrál epizodní role v seriálech i filmech – objevil se například v komediích Noc v muzeu (2006, 2009). Známým se však stal až po Motýlkovi (2017) a megahvězdou po Bohemian Rhapsody (2018), v níž za roli Freddieho Mercuryho získal Oscara.

Zajímavost

Motýlek se Charrièreovi říkalo proto, že měl na hrudi obrovské tetování motýla. V roce 2008 se objevil další muž s takovým tetováním, který tvrdil, že Motýlek je on.

Koukněte i na

Frajer Luke

Snímek o životě v americkém vězení v polovině minulého století s nezapomenutelným Paulem Newmanen. Luke je vážně frajer i ve vězení, což je trnem v oku především dozorcům, kteří se k vězňům chovají dost nevybíravě.

Vykoupení z věznice Shawshank

Snímek z vězeňského prostředí natočený podle novely Stephena Kinga. Jak vypadá život za mřížemi a že nemusí být plný jen beznaděje dokazují vězni Tim Robbins a Morgan Freeman.

Motýlek

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,2 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Michael Noer

Scénář Aaron Guzikowski

Obsazení Rami Malek, Charlie Hunnam, Tommy Flanagan, Eve Hewson, Roland Møller, Michael Socha, Christopher Fairbank

Délka 133 min.

Rok 2017

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC