Film / seriál

I Want to Break Free

I Want to Break Free
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Nejen pro ty, kteří své bouřlivé mládí prožívali v 80. letech, je dodnes kapela Queen ikonická. Jejich písně zná i dnešní mládež a „Queeni“ tak patří neodmyslitelně k nesmrtelným legendám světové populární hudby.

Vlastně je zvláštní, že Bohemian Rhapsody byla natočena teprve loni, respektive byla uvedena v kinech. Ale všechno má svůj čas. Přestože bylo dopředu jasné, že film bude kvůli hlavní postavě a písním Queen úspěšný, jeho realizace trpěla řadou porodních bolestí.

Jako kdyby v souladu s Mercuryho rozháraným životem provázela vznik snímku jedna kontroverze za druhou. Střídali se představitelé hlavních rolí, v průběhu natáčení byl dokonce „vyměněn“ režisér. Původně měl Mercuryho hrát britský komik Sacha Baron Cohen a režie se ujmout Stephen Frears. Členům skupiny Queen se však zdálo, že film se zabývá jen frontmanem kapely a vynechává ostatní. Tak či tak, nakonec vznikl unikátní snímek o hudební legendě 80. let, a tím míníme jak Mercuryho, tak samotné „Queeny“.

Jakmile mělo studio konečně hlavního herce, mohlo se začít. Freddie Mercury (Rami Malek), rozený Farrokh Bulsara, byl indického původu a jeho rodina se do Velké Británie přistěhovala ze Zanzibaru, když bylo Freddiemu 17 let. Výborný pianista s neuvěřitelným hlasovým rozsahem (prý až 4 oktávy) miloval západní popovou hudbu a snil o hvězdné kariéře, k čemuž měl v Anglii rozhodně blíž než doma na Zanzibaru. V roce 1970 se mu konečně jeho sen začal plnit. Díky svému nezapomenutelnému hlasu a osobité drzosti se stal zpěvákem v místní rockové kapele. Tu však záhy začal přetvářet k obrazu svému, hudebně i vizuálně (některé jeho kostýmní kreace byly na 70. léta dost divoké).

Filmový příběh se soustředí nejen na kapelu, ale také na Freddieho život. Jsou zde zachyceny komplikované vztahy s rodiči, kontroverzní vztah s přítelkyní Mary Austin (Lucy Boynton) i jeho vztahy s muži a vyrovnávání se s homosexualitou. Stěžejní však zůstává hudební kariéra, která se vyvíjela velmi dobře. Tedy až do příchodu Freddieho osobního manažera Paula Prentera (Allen Leech) a manažera skupiny Johna Reida (Aidan Gillen). Prenter, alespoň dle filmu, měl na Freddieho destruktivní vliv, povzbuzoval ho v jeho sólové kariéře a systematicky kapelu rozkládal. Vše nakonec vyvrcholí návratem Freddieho do kapely a brilantní scénou z londýnského stadionu Wembley, kde se v roce 1985 konal koncert Live Aid. Tam Queen naprosto excelovali a převálcovali hvězdy jako U2, The Who, David Bowie a Paul McCartney.

Fascinující výlet do světa hudební legendy, která i přes svůj celosvětový úspěch nikdy neměla na růžích ustláno

Film Bohemian Rhapsody rozhodně není dokonalým otiskem historie. Za většinu rozmíšek mohly rozdílné představy tvůrců o tom, jak velký důraz klást na zobrazování Mercuryho smrtelné choroby. Někteří také kritizovali, že Freddie byl mnohem pompéznější i v soukromí, že byl zkrátka mnohem větší bouřlivák a divoch. Ale Bohemian Rhapsody není bulvární snímek, není to ani dokument, a tak něco jistě bylo jinak, něco tvůrci vynechali, něco přidali. Filmu herecky kraluje excelentní Malek a vy brzy zapomenete, že sledujete herce hrajícího Freddieho a uvěříte, že sledujete opravdového Freddieho. A závěrečný koncert… To je hudební i vizuální slast. Největší síla snímku Bohemian Rhapsody spočívá v hudebních pasážích. Ty životopisné jsou vždy jakoby o krok pozadu, ale zásluhou úchvatné hudby a také díky hereckému výkonu Ramiho Maleka jde o fascinující výlet do světa hudební legendy, která i přes svůj celosvětový úspěch nikdy neměla na růžích ustláno.

Rami Malek

Je syn egyptských emigrantů, což ho částečně spojuje s původem Mercuryho. Do roku 2017 se objevoval spíše v menších rolích v seriálech (Gilmorova děvčata). Větší seriálová příležitost přišla až se sérií Mr. Robot. Na filmovém plátně prorazil teprve nedávno, zahrál si v remaku Motýlek. Získal Oscara za ztvárnění Mercuryho v Bohemian Rhapsody.

Zajímavost

Skupina Smile, k níž se Mercury přidal a z níž vzešli Queen, se tak jmenovala proto, že Roger Taylor se měl stát zubařem.

Koukněte i na

Ray

Ray Charles je další z hudebních legend a ikon. A jeho život rozhodně nebyla procházka růžovým sadem. Jako malý byl svědkem smrti svého bratra a velmi brzy přišel o zrak. Jediné, co mu zůstalo a díky čemu se v životě vždy se vším vyrovnal, byla hudba. Vynikající hudba!

Walk the Line

Hluboký hlas, ostrý zvuk kytary a pověst bouřliváka. Takový byl Johnny Cash a takové zůstaly jeho písně. Ve skvělém životopisném snímku excelují herecky i hudebně Joaquin Phoenix a Reese Witherspoon.

Bohemian Rhapsody

Film / seriál
Hodnocení FDB 89,2 % Hodnocení redakce
Foto HBO2

Režie Bryan Singer, Dexter Fletcher

Scénář Anthony McCarten

Obsazení Rami Malek, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Mike Myers, Aidan Gillen, Lucy Boynton, Tom Hollander

Délka 135 min.

Rok 2018

HBO2 středa 2. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC