Film / seriál

Těmhle klukům musíte držet palce!

Z Paříže do Paříže – válečné drama
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Jeden z nejpozoruhodnějších francouzských filmů posledních let vypráví strhující příběh dvou židovských chlapců, kteří utíkají před nacisty.

Máte strach, až tajíte dech, fandíte se zaťatými pěstmi, vyhrknou vám slzy dojetí i lítosti. To všechno s vámi dokáže film Z Paříže do Paříže… Zúročil přednosti knihy, která stála na jeho počátku. Francouz Joseph Joffo ji začal na základě svých vzpomínek z posledních let druhé světové války psát na začátku sedmdesátých let, v roce 1973 ji vydal pod ase z ní stal bestseller. Nakonec vyšla ve více než dvaceti jazycích a zařadila se do zlatého fondu literatury. Brzy si Joffova románu všimli i filmaři, a tak už dva roky po jeho vydání měl premiéru stejnojmenný film režiséra Jacquese Doillona.

Sami na útěku

Znovu je Joffův příběh zaujal před sedmi lety. Jeho hrdiny jsou desetiletý Joseph a jeho dvanáctiletý bratr Maurice, kteří i přes zuřící válku tráví čas v Paříži běžným klukovským životem – školou, pouličními hrátkami a lumpárnami. Do chvíle, než jim, stejně jako sobě, tátovi a starším bratrům, musí maminka přišít na oblečení žlutou hvězdu. Nacisté přitvrzují. Tatínek, který má ve městě prosperující rodinné holičství, rozhodne: kluci musí odjet do bezpečí. A tak se ještě tentýž den Joseph s Mauricem vydávají na nebezpečnou pouť do svobodné zóny na jihu Francie. A i když se tam šťastně setkají s rodiči i staršími bratry, budou se zanedlouho opět muset vydat na cestu, aby unikli nacistům, kteří se v jejich zemi šíří jako rakovina.

Univerzální utrpení

Režie filmu se v roce 2017 zhostil Christian Duguay, Kanaďan, který režii vystudoval v Montrealu a přes televizní reklamy a seriály se dostal až k filmu. Tím jeho nejznámějším je Hon na Šakala z roku 1997 s Donaldem Sutherlandem či Benem Kingsleym, před lety běžel v kinech jeho snímek Bella a Sebastian: Dobrodružství pokračuje.

Zdá se, že štěstí utíká rychleji než smutek.
Joseph

Po přečtení zmíněného Joffova románu neměl pochyby, že by chtěl příběh bratrů z nacisty okupované Francie natočit. „Kniha mne zaujala přesvědčivým a silným příběhem o houževnatosti dvou malých kluků. Příběhem vyprávěným optimistickým pohledem dětí, příběhem o světě, který je obklopuje a jehož realita je doběhne. Tato událost z historie je silná, ale bohužel také univerzální, protože není možné ani v dnešním světě nevidět utrpení a naštěstí někdy i šťastné okamžiky dnešních uprchlíků,“ prohlásil režisér.

Talentovaný kluk

Z Paříže do Paříže se v jeho filmografii vyjímá zlatým písmem – patří ke snímkům, v nichž se všechny filmové ingredience podařilo zamíchat do fungujícího a především fascinujícího výsledku. Impozantní předlohu a scénář vyzdvihuje vizuálně dokonalá kamera, hudební podkres násobí emoce, přidávají se mimořádné herecké výkony. Už jen pro zážitek, jak tehdy devítiletý Dorian Le Clech bez jakýchkoliv předcházejících zkušeností ohromujícím způsobem zahrál hlavní roli Josepha, se vyplatí na film podívat.

Hraje Žatec i Vašut

Za nadabování právě Doriana Le Clecha získal jeho vrstevník Matěj Havelka nominaci na Cenu Františka Filipovského. To ovšem není jediná česká stopa, která se do filmu Z Paříže do Paříže otiskla. Pozornější diváci si mohou všimnout, že se natáčelo i v Praze nebo v Žatci, a že pár drobných rolí si zahráli i čeští herci. Z nich tu nejvýraznější má Marek Vašut, který se ve filmu na chvilku objeví jako hoteliér.

Patrick Bruel (* 14. května 1959)

Ač v českých kinech a televizi častým hostem není, patří mezi oblíbené francouzské herce a zpěváky. Narodil se v Alžírsku, ale vyrůstal ve Francii. Ve filmech a v televizi se začal objevovat od 80. let, současně vydával desky, na kontě má desítku studiových alb, slavné je Entre Deux z roku 2002, na němž nazpíval klasické šansony v duetech s velikány francouzské hudby Charlesem Aznavourem, Jeanem-Louisem Aubertem nebo Alainem Souchonem. Coby herce jsme ho měli příležitost vidět v komedii Jako malí kluci (2013) nebo Paříž-Manhattan (2012). Ve filmu Z Paříže do Paříže si zahrál otce ústřední rodiny.

Z Paříže do Paříže

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,6 % Hodnocení redakce
Foto Pressdata, Profimedia.cz

Režie Christian Duguay

Obsazení Christian Clavier, César Domboy, Elsa Zylberstein, Patrick Bruel, Kev Adams, Ilian Bergala, Lucas Prisor

Délka 110 min.

Rok 2017

JOJ Cinema HD neděle 25. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC