Film / seriál

Svobodný jako pták

Dobrodružný film Rozprostři křídla
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Příroda je sice mocná, ale občas lidskou pomoc potřebuje, zvláště při záchraně ohrožených druhů.

Rodinné a zároveň environmentální drama Rozprostři křídla dokazuje, že jablko opravdu nepadá daleko od stromu. A to když Christian, vědec a ochránce přírody, tak trochu donutí svého syna strávit s ním léto v divočině. Z původně nudného léta se stane neuvěřitelné dobrodružství, kdy nejen že otec a syn k sobě najdou cestu, ale z malého kluka se stane odvážný muž, který dokáže vzdorovat překážkám, jen aby nevyhynul jeden zdánlivě obyčejný pták. Dojemný příběh je natočen podle skutečných událostí.

Jak využít mainstream   

Režisér Nicolas Vanier je doslova specialista na snímky točené v divočině a je také  horlivým ochráncem přírody, takže snímek Rozprostři křídla naprosto zapadá do jeho režisérského naturelu. Už v roce 2013 převedl na filmová plátna oblíbený příběh malého chlapce a horského psa Bella a Sebastián. O další čtyři roky později přišel rovněž se snímkem o přátelství malého chlapce a staršího poutníka, který je oficiálně označován za pytláka, ale v podstatě je ochráncem přírody, L'École buissonnière (Škola života). Vaniera očividně baví ekologická témata a snaží se své názory předávat dál, nutno dodat že velmi atraktivní formou.

Některé druhy ptáků považují osobu, kterou první uvidí, za svého rodiče. Technicky, jsi teď jejich otec

Tentokrát se Vanier inspiroval neuvěřitelným příběhem Christiana Moulleca (Jean-Paul Rouve), milovníka i ochránce přírody, který se podílel na scénáři k filmu. Ten se rozhodl zachránit divoké husy, jimž hrozilo vyhynutí kvůli narušování jejich migračních tras. Sestrojil proto něco mezi rogalem a ultralehkým letadlem a s jeho pomocí se snažil husy bezpečně dopravit do jejich přirozených zimovišť. A to tak, že celou cestu letěl s nimi. Spíš než jako realita, to zní jako pohádkový příběh, ale ty nejbláznivější nápady se často stávají realitou. 

Vanier tak spojil svá oblíbená témata, ochranu divočiny a příběh o klukovi s „netypickými“ kamarády. I když je od prvního záběru jasné, jak celý film dopadne, Vanier je výborný vypravěč, který vás dokáže chytnout za srdce. Vlastně jeho režijní pojetí není ničím výjimečné, jen pracuje se skvělými záběry divočiny (za tyo by se nemusel stydět žádný dokumentární kanál), dobře vybranými herci a vše dokresluje nevtíravou hudbou. Jeho příběhy nejsou složité, ale hrdinství a hodnoty, o nichž vyprávějí, jsou až archetypální, a tím pádem blízké snad každému. 

Skvělý v tomto snímku je herec Jean-Paul Rouve, který je vlastně takovým velkým dítětem. Kdyby se snažil hrát Christiana jako přísně erudovaného a odměřeného vědce, film by dost ztratil na atraktivnosti. Takto propadnete jeho nadšení úplně stejně jako jeho syn a navzdory všem překážkám a nebezpečím budete divokým husám fandit jak o život, aby se dostaly do svého cíle. 

Rozprostři křídla

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Nicolas Vanier

Scénář Christian Moullec, Matthieu Petit

Obsazení Jean-Paul Rouve, Mélanie Doutey, Louis Vazquez, Frédéric Saurel, Lilou Fogli, Gregori Baquet, Dominique Pinon

Délka 113 min.

Rok 2019

JOJ Cinema HD sobota 17. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC