Film / seriál

Ďábelský plán

Slídil – psychologický thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Andrew Wyke (Michael Caine) je slavný spisovatel detektivních románů. Když ve svém okázalém sídle příjme milence vlastní ženy Mila Tindalea (Jude Law), aby spolu projednali okolnosti případného rozvodu, má už připravený ďábelský plán, jak celou situaci obrátit ve svůj prospěch.

Původní námět Slídila vychází z divadelní hry, navíc v roce 1972 vznikla filmová verze, takže závěr „novější“ verze z roku 2007 není pro mnohé diváky až tak velkým překvapením, jelikož mohou znát jednu z předchozích verzí. I přesto všechno je Slídil z roku 2007 víc než jen remake. Určitě vás zaujme až futuristický vizuál a především vynikající herecké výkony Michaela Cainea i Judea Lawa.

I když hlavní dějová linka se točí kolem Wykeova lstivého plánu, nejde tu jen o souboj dvou samců o kořist. Slídil je především skvěle napsaným konverzačním thrillerem, byť taková charakteristika není příliš obvyklá. Někdy jsou prostě slova ostřejší než zbraně, a i když by měl mít Wyke jako starší a protřelejší autor kriminálek navrch, Tindale mu nezůstává nic dlužen. Navíc interiér Wykeova domu ve své přetechnizovanosti, modernosti a s nespočtem skrytých kamer působí více než děsivě. Jako kulisy pro jeho plán je to vše dokonalé, ale těžko si představit, že tam vedli se ženou obyčejný život… To je možná ještě děsivější představa. 

Další otázka, která vás určitě u Slídila napadne, je, jestli alespoň jeden ze soupeřů miluje paní Wykeovou? A víte co, je to úplně jedno. Slídil je uhrančivý thriller nikoli kvůli milostnému trojúhelníku, touze po pomstě nebo touze vyhrát. Herec a v tomto případě také režisér Kenneth Branagh opět dokázal, že je mistr v navozování atmosféry a že i kasovní trháky by měly mít kvalitní scénář a nespoléhat se jen na známé tváře a speciální efekty. Ve výsledku není vůbec důležité, kdo koho a jakými prostředky přelstí. Nejlepší je jen sledovat mistrný souboj plný nečekaných zvratů i podrazů.

Zajímavost

Roli Andrewa Wykea hrál v původní verzi z roku 1972 Laurence Olivier a Mila Tindalea Michael Caine, který se tak po 35 letech v roce 2007 převtělil do role protivníka a stal se „novým“ Wykem.  

Slídil

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Kenneth Branagh

Scénář Harold Pinter, Anthony Shaffer (divadelní hra)

Obsazení Michael Caine, Jude Law, Harold Pinter, Kenneth Branagh, Carmel O'Sullivan

Délka 89 min.

Rok 2007

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC