Film / seriál

Sjednocujeme Anglii podle Monty Python

Sjednocujeme Anglii podle Monty Python
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

S asi nejvýpravnějším nevýpravným filmem o nejznámější britské legendě – o králi Artušovi – mohli přijít jen jediní „kašpaři“.

Středověk v pravdě karnevalový představují v jedné z nejlepších komedií všech dob legendární Monty Python. O tom, že získání Grálu nebylo jednoduché, nikdo nepochybuje, ale skutečnost předčí veškerá vaše očekávání.

Rytíř: Jak to, že toho tolik víš o vlaštovkách?
Artuš: To musíš vědět vždycky, když jseš král.

Zásadní otázkou je totiž rychlost vlaštovek. Pokud nevíte, jak rychle letí bez kokosového ořechu, tajemství života vám zůstane zahaleno. To je ale stejně jedno. Ještě než Artuš dospěje na konec své poutě, ukáže vám, jak dobýt francouzský hrad, jak bojovat s rytíři Ni, zúčastní se upalování čarodějnic, vyzkouší, jestli může dobytek létat… Na zbytek už se podívejte sami.

Sjednocujeme Anglii podle Monty Python

Anglie, rok 932. Král Artuš (Graham Chapman) se svým věrným služebníkem Patsym (Terry Gilliam) se vydávají na dobrodružnou cestu, aby dali dohromady legendární rytíře kulatého stolu. To, že koně při jejich daleké cestě pouze slyšíte, ale nevidíte, neznamená, že máte nějaký problém, prostě se jen díváte na bláznivý cirkus.

Změť absurdních situací a obrazů, někdy až surrealistických, dohromady vytvářejí skvělou komedii, která nenechá nit suchou na žádné instituci ani historické postavě. Film Monty Python a Svatý Grál přestavuje esenci britského břitkého humoru po všech stránkách – toho verbálního, vizuálního i situačního. K tomu si ještě přičtěte muzikálová čísla, psychedelické animace, hodnocení a vstupy diváků sledujících film, absurdní dialogy i komentáře vypravěče. Prostě Svatý Grál je v nejlepším slova smyslu postmoderní komedií.

Naprosto ulítle geniální komedie ze sedmdesátek

Vybalancovat takové množství geniálních replik, postřehů i obrazů s naprosto hloupoučkými vtípky, desetkrát provařenými odkazy a vraždícím králíčkem by snad nezvládli ani ti nejlepší hollywoodští režiséři. Ovšem tandem Terry Gilliam a Terry Jones to uhrál s přehledem. S typicky britským sebevědomím a klidem natočili něco tak neuvěřitelného, že se jim to také už nikdy nepodařilo zopakovat. Je naprosto jasné, že se u toho museli pánové královsky bavit. A nutno podotknout, že si dali opravdu záležet. Třeba oděvy jednotlivých rytířů nejsou jen namátkově půjčené kostýmy, ale historicky přesné uniformy, které naprosto přesně sedí k jednotlivým situacím a obrazům. Navíc si naši staří dobří „cirkusáci“ nerýpnou jen do Britů a jejich historie, ale (jak jinak) i do Francouzů. A jen tak mimochodem se také dozvíte, jak to doopravdy bylo s Trojským koněm.

Nejrůznějších odkazů, narážek a parafrází je tu jednoduše tolik, že jedno zhlédnutí vám určitě nebude stačit. Zábava to však pokaždé bude stejně skvělá.

Zajímavost

To, že ve filmu nejezdí Artuš (Graham Chapman) na koni, ale pouze si ho představuje, původně nebylo myšleno jako vtip. Na koně totiž nezbyly peníze.

Monty Python a svatý Grál

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,3 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Terry Gilliam, Terry Jones

Scénář Graham Chapman, Terry Gilliam, Terry Jones, Eric Idle, John

Obsazení Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Neil Innes, Terry Jones, Connie Booth

Délka 90 min.

Rok 1974

AMC středa 19. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC