Film / seriál

Šípkové Růženky 21. století

Psychologický film Mluv s ní
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Pedro Almodóvar umí svým divákům zamotat hlavy. Jinak tomu není ani v romantickém dramatu Mluv s ní z roku 2002.

Dvě ženy ležící v kómatu v nemocnici a dva muži, kteří je navštěvují ‒ to je v kostce obsah celého filmu. Co vše se však skrývá za běžnou nemocniční rutinou? Co prožívají dennodenní návštěvníci u lůžek svých milovaných? A jaké byly životy dvou „spících princezen“, jedné tanečnice a druhé toreadorky, před tím, než upadly do kómatu? V poetickém snímku se postupně dozvíte vše a jak je Almodóvarovým zvykem, ze závěrečného rozuzlení budete překvapeni.       

Láska, nebo sebeláska

Marco (Darío Grandinetti) se živí jako spisovatel. Benigno (Javier Cámara) už dlouho pracuje coby zdravotní bratr. Oba si žijí celkem spokojeně, ale teprve ve chvíli, kdy se setkají se svými osudovými ženami pochopí, že doposud byly jejich životy prázdné. Až při každodenní péči o dvě krásné a tajemné ženy najdou smysl svého života. Snímek Mluv s ní ovšem nabízí více poloh. Ukazuje třeba, že i muži mohou mít vlastnosti, které jsme zvyklí připisovat spíše jen ženám. Dokáží zcela zasvětit svůj život péči o druhého. Dokonce svým způsobem nalézají uspokojení jen v koupání a převlékání milované ženy, bez sexuálního podtextu. A tato péče je oba spojuje. Marco i Benigno tráví čas u postelí svých milovaných a trpělivě čekají na zázrak, na probuzení, které zřejmě nikdy nepřijde. 

Vypadá to, že pánové jsou velmi obětaví. Jenže nebyl by to Almodóvar, kdyby do krystalicky vypadajících vztahů nevnesl nějakou podivnost. Třeba Benigno ‒ jeho láska se stává skutečnější, vřelejší, oddanější až když jeho přítelkyně bezvládně leží na posteli a nemůže na nic reagovat. Oba mají najednou nad vším kontrolu, vše závisí jen na nich a z žen se stávají téměř jejich spící panenky. Na jednu stranu je v tom kus romantiky, na druhou kus hrůzy. Jsou nesobečtí i velmi sobečtí zároveň.

Na Almodóvarovy standardy jde téměř o konvenční film; minimálně tu nerozehrává tak komplikované sexuální vztahy. Přesto je na tomto filmu něco magicky přitažlivého, není to obyčejné melodrama. Je to film o vztazích, které vlastně nejsou skutečné, i když je někteří skutečně prožívají. A to vše podporují i podbarvené flashbacky, které vás zavedou na divadelní jeviště i do arény s býky. Je zde všechno, dojemné scény, napínavé scény, trocha bizarnosti, a hlavně čtyři zajímavé životní příběhy.  

Zajímavost

Býčí zápasy ve filmu jsou skutečné, tudíž i krev. Po uvedení filmu chtěla jedna ekologická skupina Almodóvara žalovat za špatné zacházení se zvířaty.

Mluv s ní

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,8 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Pedro Almodóvar

Scénář Pedro Almodóvar

Obsazení Javier Cámara, Darío Grandinetti, Rosario Flores, Leonor Watling, Geraldine Chaplin, Mariola Fuentes, Fele Martínez

Délka 112 min.

Rok 2002

AMC čtvrtek 17. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC