Film / seriál

Sejměte Cartera

Sejměte Cartera
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Sylvester Stallone byl vždycky drsňák. A teď si představte, že hraje vymahače dluhů, kterému zabijí bratra. Co asi udělá?

Rozhodně nebude sedět doma a smutnit. Takový Jack Carter nikdy nebyl, jeho způsob řešení problémů se většinou neobejde bez pěstí a pár dobře mířených ran. Takže když po pohřbu zjistí, že bráchova autonehoda nebyla tak úplně nehoda, a že už vůbec neřídil opilý, rozhodne se jej pomstít. Po cestě obrací seattleské podsvětí vzhůru nohama a velmi rychle začnou padat první hlavy. Taková role je pro drsňáka Stalloneho jako ušitá na tělo. Moc toho nenamluví, zato nakládaček rozdá požehnaně.  

Starý a nový

Film je poměrně temný, trochu odkazuje k noirovým snímkům, a tím se vymyká tradičním drsňáckým akčňákům. Hlavní hvězdou je zde Stallone, který dělá přesně to, co se od něj očekává – je neúprosný, drží si neustále kamenný výraz, a když promluví, máte pocit, že jde o nějaký hlas ze záhrobí. V tomto si se svou předlohou příliš nenotuje. „Původní“ Carter z roku 1971 měl blíž k bondovkám, možná za to mohl Michael Caine v hlavní roli, který v sobě britského gentlemana zkrátka nezapře. „Nový“ Carter je zase více šitý na tělo Stallonemu.

Dobrý den, pane Davisi. Jmenuji se Jack Carter a vy mě nechcete poznat.

Caine se však objeví i zde coby majitel klubu, v němž Carterův bratr pracoval. Ani další role neztvárnili úplní žabaři. Jakéhosi cybermagnáta hraje Alan Cumming, který své postavě dokázal vtisknout podobu lstivého, ale přesto velmi uhlazeného mafiána. Objeví se tu také Mickey Rourke, který velí další části podsvětí. A nesmí chybět samozřejmě dámy, Miranda Richardson si zahrála ovdovělou manželku a Rachael Leigh Cook její dceru.

Žralok v obleku

Je poněkud záhadou, proč film nemá větší odpich, když herecký ansámbl je celkem slušně poskládaný a zápletka, byť jednoduchá, má také svůj potenciál. Stallone v hlavní roli podává energický výkon, působí jako žralok v hedvábném obleku, který klidně proplouvá mezi svými oběťmi a jen čeká na vhodnou příležitost, až se postupně do každé z nich pěkně s gustem zahryzne. Skvělé místo, opět jako z bondovky, je, když „žralok“ s naprostým klidem odmítne nabídku vyhazovače dát si cappuccino se slovy: „Ne, díky, jsem alergický na laktózu.“

Hlavní problém bude asi u režiséra Stephena Kaye, který jako by se nedokázal rozhodnout, jestli natočí remake původního Cartera, nebo adaptaci s vlastním vkladem. Takto se poměrně nesmyslně do snímku vrací scény z prvního filmu. Stačilo by plně využít Stalloneho potenciál, držet se jeho tvrďácké image, a hned by byl film o dvě třídy výš.

I tak se ale je na co dívat a jemný humor dodává Carterovi na šťavnatosti.

Sejměte Cartera!

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,8 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Stephen T. Kay

Scénář David McKenna

Obsazení Sylvester Stallone, Miranda Richardson, Rachael Leigh Cook, Rhona Mitra, Johnny Strong, John C. McGinley, Alan Cumming

Délka 104 min.

Rok 2000

AMC čtvrtek 27. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC