Film / seriál

Sáhněte si na dno

Mysteriózní thriller Pod vodou
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Možná si stěžujete, že musíte pracovat v šedivé kanceláři, ale jsou tu taky tací, kteří nad sebou mají v zaměstnání několik kilometrů vody. Od ní jsou odděleni relativně tenkou šlupkou kovu, která hrozí každou chvíli prasknout.

Dalo by se říci, že jde o zajímavou variaci na slavného Vetřelce. Prostě sci-fi, které se ale neodehrává v kosmu, nýbrž pod hladinou moře. Kolem je, stejně jako ve vesmíru, tma, jen ji neprosvěcují žádné hvězdy. Vystoupit ze dveří je ale naprosto smrtící úplně stejně. Sice z jiných důvodů, ale stejně. Co je oproti vesmíru horší, jsou zemětřesení. Ve vesmíru nevadí. Ale tady, když se vám již tak nestabilní obydlí rozkýve, je třeba okamžitě evakuovat. Jenže únikových cest není dost, a k tomu se z podzemí sápe příšera, kterou ještě lidské oko nespatřilo.

V cynismu je jistý komfort. Nemáte tolik co ztratit

Upír, program a komik

Obsazení vévodí Kristen Stewart, mladá dáma, která se stále nezbavila image milovnice upírů. Tahle role se jí drží jako klíště a ne a ne se pustit. Až ji budete sledovat v roli drsné ženy, která střílí mořské příšery, možná si vzpomenete na Stmívání a trochu vám to zkazí zážitek. Neméně důležitým hráčem je zde francouzská megahvězda Vincent Cassel, kterého si možná pamatujete z Matrixu či Purpurových řek. Herec je to tak dobrý, že vám bude připadat, že je ho na průměrné sci-fi trochu škoda. Ale na jeho výkon se dívá dobře. Svatou trojici překvapivě doplňuje T. J. Miller, komik, který hraje povětšinou v komediích. Ty mu jdou sice skvěle, ale je s nimi natolik spojený, že když je obsazen do dramatu, jeho přítomnost ubírá vážnosti každé situace. A to platí i v momentech, kdy mu jde na plátně o život, i tehdy je to totiž pořád docela humorné.

Režisér Eubank

Tyhle mírné nesrovnalosti jsou mezi celou řadou dalších mírných nesrovnalostí důvodem, proč se z filmu s potenciálem na osm hvězdiček stává film, který si jich zaslouží pět. Je zde totiž zdánlivě vše potřebné k úspěchu: tajemné prostředí, napínavý námět i přímočará, ale plodná zápletka. Jenže naneštěstí snímek obsahuje spoustu mini chybiček, které mu ubírají na kráse. Neberte to, prosím pěkně, jako kritiku. Užijete si to, je to příjemné, „odpočinkové“ drama s náznaky hororu. Jen vám asi bude místy líto, že režisér nevychytal sem tam nějakou tu mouchu, která z filmu mohla udělat něco zapamatováníhodného. Ten režisér se jmenuje William Eubank a ty chyby jsou možná dány nezkušeností – má za sebou totiž jen tři filmy a vedle toho se věnuje reklamě, oboru celovečerním filmům na hony vzdálenému. Slibné ale je, že se pan Eubank pomalu, ale jistě zlepšuje, takže jeho čtvrtý či pátý film by už mohl být opravdový hit.

Teď to dobré

Ne všechny filmy jsou určeny k tomu, aby byly zapamatovány, zapsány do síně slávy a aby o nich fanoušci zaníceně diskutovali. A Pod vodou mezi takové projekty nepatří. Pak jsou tu ale filmy, na které koukáte při nedělním obědě nebo když se zrovna nudíte, filmy, u kterých nevadí, když kus zmeškáte, protože jste si šli odskočit nebo vám PPL přivezli balíček. Pod vodou ale nepatří ani mezi tyto projekty. Nicméně bude jako takové sledováno. Výsledkem čehož bude příjemné překvapení. Kvalita na místě, kde byste ji nečekali. Jako kdyby vám v McDonaldu dali na hamburger paraplíčko. Jasně, že to z něj neudělá Le Burger Extravagant, ale vrátíte se pro nášup. 

Kristen Stewart

Odvážná „podvodní“ akční hrdinka z výše uvedeného snímku se narodila v americkém Los Angeles a do hereckého života vkročila úspěšně díky tatínkovi Johnu Stewartovi – úspěšnému televiznímu producentovi. Její kariéra nabrala na obrátkách, když se jako záskok dostala do obsazení filmu Úkryt, kde si zahrála dceru Jodie Foster. Pro mladší ročníky je to ale samozřejmě „ta holka ze Stmívání.“

Pod vodou

Film / seriál
Hodnocení FDB 59,3 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie William Eubank

Scénář Brian Duffield, Adam Cozad

Obsazení Kristen Stewart, T. J. Miller, Jessica Henwick, Vincent Cassel, John Gallagher, Mamoudou Athie, Gunner Wright

Délka 95 min.

Rok 2019

HBO středa 21. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC