Film / seriál

Rychle, než z toho bude oldie

Muzikál Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Depp a Burton k sobě patří jako Lenin a Trockij. Legendární duo ale natočilo svůj zatím poslední film v roce 2012 a od té doby nic. Je tedy namístě si rychle připomenout jejich tvorbu, než se její estetika stane zastaralou a vývoj filmové řeči vztyčí vysokou zeď mezi těmito kinematografickými klenoty a diváctvem.

Ďábelský holič je starý třináct let, což je při rychlosti vývoje tak nějak na hraně. Některé vyprávěcí prostředky jsou již lehce archaické, ne však natolik, aby to odvádělo pozornost od děje. Zatím. Za pár let se na to budeme dívat skrze nemilosrdné brýle moderny. Berte to jako jogurt těsně před datem spotřeby. Je dobrý, ale chcete si ho dát pokud možno co nejdříve.

Zanotujte si

Do nedávné minulosti se budete vracet s písní na rtech. Sweeney Todd je jedna z těch zvláštních fúzí muzikálu a klasického filmu, které se již naštěstí moc nedělají. To ale nic neubírá na burtonovskosti, která čiší doslova z každého záběru. Johnnymu Deppovi to navíc s vlasy napůl zbarvenými do běla sluší, tahle postava se ostatně stala jednou z jeho ikonických rolí. Vedle Jacka Sparrowa a Střihorukého Edwarda to bude rozhodně jeden z obrázků, které na vás vykouknou, když si tohoto muže vygooglíte.

Legendární režisér, skvělí herci, vyjímečná výprava a příběh, který již tři staletí pořád baví

Spoiler alert

Pro ty z vás, kteří film neviděli, nebo děj zapomněli – Snape, tedy pardon, Alan Rickman, je soudce, kterému se líbí žena Jacka Sparrowa, tedy pardon, Johnnyho Deppa, proto jej odsoudí za zločin, který nespáchal. Depp se však po patnácti letech vrací jakožto tajemný kadeřník Sweeney, který podřezává své klienty, jejichž těla posléze poskytuje pekařce, aby z nich upekla koláče. Cílem jeho podniku je samozřejmě vybudovat si takové renomé, aby se k němu šel oholit sám Snape a následně taky skončil v koláči. Jak to dopadne vám pochopitelně nevyzradíme, připravili bychom vás o to nejlepší. A ne, happy end zde není automatickým předpokladem, Burton na tohle nehraje.

Není to poprvé…

…co se tenhle film objevil na plátně. Byť příběh současní živí patrně znají jen z Burtonova filmu, v literatuře se objevil již v předminulém století, na prknech divadelních jevišť se hrál také ještě když letopočet začínal osmnáctkou a objevil se i v desítkách audioher, knih i hudebních zpracování. Burtonovo dílo je tak v pořadí již šestým filmem na toto téma. Vězte tedy, že budete svědky zpracování příběhu legendárního, dokonale prověřeného časem.

Odpusťte Burtonovi

Je pravda, že Burtonovy filmy v poslední době zažívají jistý propad v popularitě. Začalo to jeho Temnými stíny, které se i přes dobré ingredience (Depp, Green, Burton, temná komedie) nepovedly. Diváci mu vytýkali, že od dob Střihorukého Edwarda a Továrny na čokoládu slevil ze svého autorství a jeho filmy jsou příliš bezpečně mainstreamové. S Dumbem si v tomto ohledu moc nepolepšil. Ať už s tímto hodnocením souhlasíte, nebo ne, Sweeney Todd je stále bezpečná volba, jelikož jeho vznik se datuje do doby, kdy byl Burton ještě nezpochybnitelným králem svého žánru.

Přehlídka kvality

Je jasné, že věnovat tomuhle filmu dvě hodiny je dobrá investice. Legendární režisér, skvělí herci, výjimečná výprava a příběh, který již žije skrz tři staletí a pořád baví. Ta muzikálovost je, pravda, tenký led, ale i zarytí odpůrci hudby shledají, že se přes tento aspekt mohou přenést a film si užít i tak. Je prostě stylisticky natolik výrazný, že to za nějakou tu písničku sem tam stojí. Jak bylo řečeno, tady se jedná spíše o reprízu než o premiéru. Reprízu filmu, který časem zestárne a proto neotálejte, nalaďte AMC a připomeňte si starý dobrý rok 2007.

Tim Burton

Tima Burtona už na škole bavilo animovat a po studiu na California Institute of Arts se mu podařilo získat práci v Disneyově ateliéru, kde se však dlouho nezdržel. Filmem Frankenweenie nadchl jednoho z nejuznávanějších hororových spisovatelů Stephena Kinga, který zajistil Burtonovi vstup do skutečného filmového světa, když jej doporučil do Warner Bros. Studia. Kdo by neznal jeho ponuré a přesto líbezné postavičky a světy z pecek jako jsou Beetlejuice, Střihoruký Edward nebo Ospalá díra.

Zajímavosti

Helena Bonham Carter byla během natáčení těhotná s Timem Burtonem, což během natáčení nikomu neušlo.

Christopher Lee měl ve filmu ztvárnit ducha gentlemana, během postprodukce však byla jeho scéna vystřižena. Jako bonusový materiál je uvedena na DVD.

Koukněte i na

Sweeney Todd 

Sweeney Todd z roku 2006 – tentokrát ztělesněný Ray Winstonem, v režii Davida Moore. Je zajímavé sledovat, jak různí tvůrci uchopili stejný příběh.

Ukradené Vánoce Tima Burtona

Burtonova klasika, kde se jeho zvláštnost projeví naplno, jelikož se jedná o animovaný film a režisér tak není omezen ničím než svou představivostí.

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,3 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Tim Burton

Scénář John Logan

Obsazení Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Jayne Wisener, Jamie Campbell Bower

Délka 117 min.

Rok 2007

AMC pondělí 23. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC