Film / seriál

Ruce vzhůru!

Ruce vzhůru!
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Máte rádi klasické gangsterky z divokého západu a travnatých prérií, které brázdí osamělé vlaky přepravující slušné sumy dolarů?

Dvacet let starý film se vrací do dob, kdy gentlemani nosili padnoucí vestičky, naleštěné mokasíny a frajersky ulíznuté vlasy. Jenže úplně stejně vypadají i bratři Newtonovi, kteří mají ke spořádaným občanům daleko. Jejich jobem jsou totiž loupeže. Jsou to chlapci šikovní, během kratičké doby se jim podaří vykrást 80 bank, ale každá úspěšná šňůra musí jednou skončit.

Bratry hrají tehdy ještě mladíci: Matthew McConaughey (Willis, nejstarší), Skeet Ulrich (Joe), Ethan Hawke (Jess) a Vincent D'Onofrio (Dock). Tohle není vůbec marná sestava! A k tomu je tu Dwight Yoakam jako Brentwood Glasscock, coby odborník na výbušniny, Julianna Marguliesová si zahrála Louise, dívku s doutníkem, a Chloe Webb je poddajnou manželkou poněkud „výbušného“ Glasscocka. Není to zase až tak moc hlavních postav, ale přesto vám místy dokážou slušně zamotat hlavy.

Film zaznamenává kriminální kariéru celé rodinky, takže si užijete dost dialogů na téma bankovních loupeží – tady se režisér Richard Linklater usvědčil z nezkrotného nadšení pro padouchy tohoto typu, ovšem čeho je moc, toho je příliš. Za chvíli si však zvyknete a aspoň načerpáte pár užitečných informací o tom, jak se dostat k penězům jinak než prací. Film trochu připomíná starší a slavnější snímek Bonnie a Clyde obdobím, oblečením, auty, hudbou a dokonce i postavou texaského rangera Franka Hamera (Ken Farmer), který Newtonovy zatýká. Hamer byl ranger nucený pózovat na fotce s Bonnie a Clydem, což je v tomto případě nejspíš malý vtípek pana režiséra, který milovníky gangsterek neurazí.

Linklater je talentovaný tvůrce a všechny jeho filmy srší energií. Postavy jsou živé, záporáci jsou opravdu ztělesněním zla a jde z nich hrůza, ovšem bratři Newtonovi mají ještě něco navíc, mají charisma protřelých šviháků, kteří vám budou sympatičtí od první minuty. Svého času byli opravdu legendární, jejich příběh si Linklater nevymyslel, až je škoda, že mezi dalšími vyhlášenými lupičskými esy časem zapadli a stali se z nich usedlí pojišťováci.

Asi nejzábavnější scény přicházejí až v samotném závěru, když skutečný osmdesátiletý Willis dává interview Johnnymu Carsonovi. Willis se brání, že vykrádání bank není moc odlišné od pojišťovnictví, jde jen o to, na které straně zrovna stojíte, zloději jsou ale nakonec stejně všichni.

Film je kombinací vášnivého zaujetí gangsterkami a chuti vyprávět pravdivý příběh co nejreálněji i snahy vše odlehčit trochu groteskním humorem, který dodává snímku lehkost a šťávu. 

Newtonovi chlapci

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,4 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Richard Linklater

Scénář

Richard Linklater 

Obsazení Matthew McConaughey, Skeet Ulrich, Vincent D'Onofrio, Ethan Hawke, Julianna Margulies, Dwight Yoakam, Harold Suggs

Délka 117 min.

Rok 1998

AMC pondělí 3. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC