Film / seriál

Robert Redford – zločinec jako ze žurnálu

Gentleman s pistolí – kriminální drama
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Jsou osudy, u kterých se vzpíráme uvěřit, že jsou pravdivé. Robert Redford v roli legendárního zločince Forresta Tuckera se vás pokusí přesvědčit, že lupiči-džentlmeni ještě nevymřeli.

Forrest Tucker se vryl hluboko do policejních análů i srdcí veřejnosti. Byl to chlápek, který se na dráhu průšviháře a útěkáře dal už jako teenager. Utíkal odevšad – z dětských domovů a nápravných zařízení pro mladistvé, i z nejtěžších kriminálů. Unikal po svázaných prostěradlech, přichycený na podvozku vězeňského autobusu, v kontejneru pod špinavým prádlem, jako Robin Hood po laně s kotvou, na tajně vyrobené loďce a ještě v sedmdesáti(!) dokázal zmizet z pověstného San Quentinu. K pramalé radosti strážců utekl celkem 16krát. Důvod? Byl notorický lupič, kterého nenechala žádná banka lhostejným. 

No on na mě mířil pistolí, byl to ale takový gentleman...
K jeho dobru je potřeba přičíst, že byl opravdovým lupičem-džentlmenem. V elegantním obleku, s úsměvem na rtech a bez jediného výstřelu si odnesl peníze z desítek bank, když o ně nejprve zdvořile požádal. K údivu policie, kterou zaměstnával desítky let, na něj nevzpomínaly oběti ve zlém a veřejnost ho doslova milovala. Snad i proto Forrest vlastně nikdy do zločinecké penze neodešel.

Řekli byste Redfordovi NE?

Tahle lehce melancholická, jemně ironická kriminálka je doslova nabitá hvězdami. Zločineckými parťáky Roberta Redforda jsou legendární Tom Waits (Kafe a cigára, Sedm psychopatů) a Danny Glover (Smrtonosná zbraň). Redfordovu přítelkyni si zahrála Sissy Spacek (Carrie, nověji Castle Rock) a roli vyšetřovatele, který se za celou partou honí, si s chutí vysekl Cassey Affleck (Dannyho parťáci). Přesto, většinu pozornosti na sebe právem strhává stále noblesní Robert Redford. Mimochodem ve scéně, která rekapituluje všechny Forrestovy útěky, si můžeme prohlédnout proměny tváře Roberta Redforda od jeho nácti let po současnost. Co je spojuje, je odzbrojující šarm. Upřímně, kdyby vás vyzval, abyste s ním vyloupili banku, dokázali byste říct NE?

Skrytá znamení

Ve filmu je ukryto několik narážek na předchozí snímky Roberta Redforda. Například úvodní titulek filmu, který oznamuje, že „Tento příběh je skoro pravdivý“, se nápadně podobá úvodnímu titulku filmu Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), který hlásal: „To, co uvidíte, se většinou stalo“. V jiné scéně, kde se Casey Affleck potká s Robertem Redfordem, si Casey přejede prstem po straně nosu, což byl tajný signál podvodníků ve slavném filmu Podraz (1973).

Nenechte si ujít na Skylink Live TV

Angláni na útěku

Jelikož po tomto filmu pravděpodobně dostanete chuť na další krimi komedie, zkuste Anglány na útěku, příběh o slavných podvodnících – manželích Foxových. Ti jednoho dne prohrají všechny své peníze v pokeru a odletí do Los Angeles, kde se je snaží získat podfuky zpět.

Zabít Gunthera

Podobně povedená akční komedie o nájemných vrazích, kteří si najmou štáb dokumentaristů, aby zfilmoval jejich počiny. Kromě nemalé porce humoru dostanete i ostříleného Arnolda Schwarzeneggera a překrásnou Cobie Smulders.

Gentleman s pistolí

Film / seriál
Hodnocení FDB 50,6 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie David Lowery

Scénář David Lowery

Obsazení Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tika Sumpter, Tom Waits, Sissy Spacek, John David Washington

Délka 93 min.

Rok 2018

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC