Film / seriál

Revolver: Francouz jako z Hollywoodu

Luc Besson
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Filmy Luca Bessona prý kladou přílišný důraz na vizuální stránku na úkor příběhu. A jeho snímky se skutečně více podobají hollywoodským trhákům než ostatní evropské produkci.

Režisér, scenárista a producent Besson, který v březnu oslaví šestapadesáté narozeniny, rozhodně neměl nudné dětství. S rodiči, instruktory potápění, se neustále přesouval po letoviscích v Itálii, Jugoslávii a Řecku. Když mu bylo deset, vrátila se rodina do Paříže, aby se Bessonovi rodiče mohli rozvést. Rychle začali žít s novými partnery a malého Luca si přehazovali jako horký brambor. 
„Měli svoje nové životy a já zůstal jako připomínka něčeho, co nefungovalo,“ říká s hořkostí v hlase Besson. „Přál jsem si zmizet, abych nepřekážel.“ Sen o práci jako mořský biolog se rozplynul, když se v sedmnácti málem utopil a kvůli zdravotním následkům musel nechat potápění. „Vzal jsem si tužku a papír a do dvou sloupců jsem sepsal, co všechno nemůžu dělat, respektive co mi jde,“ vzpomíná. „Vždycky jsem rád vymýšlel příběhy a fotil. Takže mi z toho vyšlo filmování.“

Duše propadlá filmu

Přes kamarádova bratra se stěží plnoletý Besson skutečně dostal na plac, a byť mnoho dalších let u filmu pracoval jen jako poskok, toto prostředí jej okamžitě uchvátilo. „Po prvním dnu na natáčení jsem zašel za svojí matkou a řekl jí, že se okamžitě vykašlu na školu,“ směje se Besson. „Krátce na to jsem natočil i svůj první amatérský film, který byl mimochodem hotovou katastrofou.“ 
Už tehdy načrtl námět, ze kterého o dvacet let později vznikla nápaditá sci-fi Pátý element. A začal také psát zárodek scénáře k filmu Magická hlubina. Film z roku 1988 zrcadlí Bessonovy vzpomínky na dětství, když vypráví notně idealizovaný příběh přátelství a rivality mezi dvěma legendami sportovního potápění Jacquesem Mayolou a Enzem Maiorcou. V potápěčské komunitě dnes snímek platí za kultovní klasiku a hluboce ovlivnil celou generaci mladých Francouzů.
Režisérské řemeslo se Besson učil začátkem osmdesátých let, kdy natáčel reklamy a televizní dokumenty. Včetně průlomové Magické hlubiny natočil sedmnáct převážně akčních snímků, napsal scénáře k více než dvěma tuctům filmů a produkoval jich skoro šedesát. Mezi další Bessonovy úspěšné projekty patří Brutální Nikita z roku 1990, Leon (1994), Johanka z Arku (1999) či krimikomedie Mafiánovi natočená v roce 2013.

Revolver

Film / seriál
Hodnocení FDB 57.3 %
Foto FilmBox

Režie Guy Ritchie

Obsazení Jason Statham, Ray Liotta, Vincent Pastore, Andre Benjamin, Warren Clarke, Mem Ferda, Mercedes Grower

Délka 115 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC