Film / seriál

Recepční se zvláštním pověřením

Kriminální minisérie Noční recepční
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Práce na recepci může být pořádná nuda, zvlášť když míváte noční šichty. Nebo se z ní může vyklubat nečekaně nebezpečný kšeft, tedy pokud jste bývalý elitní voják.

Minisérie Noční recepční na televizní obrazovky přenáší původní román Johna le Carrého, který použil žánr thriller jako nástroj, pomocí něhož popisuje lidskou zkaženost. Jonathan Pine (Tom Hiddleston) si původně jen chtěl odpočinout od vojenské služby, a tak přijal práci nočního recepčního v hotelu. Je to přece klidná práce v luxusním prostředí, na hony vzdálená nebezpečí a nepohodlí vojáků v terénu. Jenže když v Egyptě vypukne povstání a začne se střílet i v bezprostřední blízkosti hotelu, kde Jonathan pracuje, vyhlídky na poklidnou pohodovou práci jsou ty tam. 

Inteligentní thriller, který stojí především na skvělém příběhu a hereckých výkonech

Jonathan se navíc (náhodou) dostane ke znepokojujícím informacím o Richardu Roperovi (Hugh Laurie), jednom z nejobávanějších mužů současnosti. Roper, jak se zdá, je zapleten do mezinárodního obchodu se zbraněmi a americká ani britská tajná služba na něho stále nemohou nic průkazného najít. Asi není divu, jelikož Roper drží v šachu ty nejvýznamnější a nejvlivnější politiky. A umí po sobě samozřejmě dobře uklidit všechny důkazy.

Záporák jako tahoun 

Jak se dá očekávat, tak Tom Hiddleston (známe ho jako Lokiho z Avengerů) si zahrál klaďase jako vystřiženého z příručky. Nejdříve nechce mít jeho postava s obchody se zbraněmi nic společného, ale když si uvědomí, že by infiltrací do Roperova týmu mohl posloužit vyššímu dobru a zároveň pomstít smrt krásné ženy, s níž se v Egyptě setkal, rozhodne se opustit povolání nočního recepčního a přidá se k Roperovým mužům. Hiddleston je zkušený britský matador, který se do role trochu nemluvného bývalého vojáka skvěle hodí, a to nejen svou vizáží. Škoda však je, že jeho postava nedostává více prostoru ke změnám, je až příliš statická a místy i docela předvídatelná, ale nic z toho není Hiddlestonova vina. 

Mnohem zajímavější je v této sérii „padouch“ Richard Roper, kterého skvěle ztvárnil Hugh Laurie (známe ho jako Dr. House). Jako prohnaný obchodník se zbraněmi, jenž se na veřejnosti prezentuje jako mecenáš, ale ve skutečnosti je ztělesněním ďábla, je Laurie nepřekonatelný. Naprosto přesně balancuje na hraně mezi genialitou a šílenstvím. Obsadit ho do role Ropera byl skvělý tah, který kvalitě série významně pomohl. Jeho postava je uvěřitelná a vrstevnatá, a tak se nedivte, že si vás možná omotá kolem prstu stejně jako politiky, byznysmeny a krásné ženy v příběhu. I když vám bude běhat z některých scén mráz po zádech (s jakým klidem rozhoduje o tisících lidských životů), přesto vám bude svým způsobem sympatický. Laurie je prostě uhrančivý herec a role záporáků mu dokonale sedí. V Nočním recepčním dostanete možnost nahlédnout do děsivého, ale svým způsobem okouzlujícího světa zločinu, který se však neodehrává v temných uličkách, nýbrž v luxusních kancelářích na té nejvyšší úrovni. Uvidíte, jak vypadá opravdu vysoká politická hra a jaké maličkosti mohou rozhodnout o vítězství, nebo prohře.

Noční recepční představuje inteligentní thriller, který nemá potřebu hrát si na akční dobrodružství plné speciálních efektů, ale stojí především na dobrém příběhu a hereckých výkonech.

Tom Hiddleston

Britský herec Tom Hiddleston oslaví příští rok čtyřicítku. Před dvaceti lety začínal svou kariéru jako herec v prestižní britské Královské akademii a jeho talent byl nesporný už tehdy. Pravidelně se objevuje na televizních obrazovkách, hrál v seriálu Wallander (2008–2016), ale proslavila ho především komiksová série s Thorem a Avengers, kde si zahrál nevlastního bratra poloboha Thora, lstivého Lokiho.

Zajímavost

V seriálu je několik narážek na Jamese Bonda. Hlavní hrdina si například objednává martini nebo telefonní číslo agentury MI6 obsahuje trojčíslí 007 – kódové označení Jamese Bonda. 

Koukněte i na

Černá zmije

Komediální britský seriál s historickou tematikou představuje další dílko z ranku toho nejlepšího z britského humoru. Čtyři série mapují britské dějiny od 15. století po první světovou válku. V hlavní roli je v každé sérii Rowan Atkinson, ale zahrál si zde také Hugh Laurie.

Hlava 22 

Hugh Laurie si zahrál také v jiné minisérii inspirované slavnou knižní předlohou. Hlava 22 v šesti dílech shrnuje děj absurdního románu, v němž se hlavní hrdina snaží dostat z americké armády, ale absurdní paragraf to zcela vylučuje. Pokud požádáte o uvolnění, prokazujete své duševní zdraví, a to dokazuje, že jste schopni sloužit, proto nemůžete být uvolněni…

Noční recepční

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,5 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Susanne Bier

Scénář David Farr

Obsazení Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman, Elizabeth Debicki, Alistair Petrie, Michael Nardone, Hovik Keuchkerian

Délka 6 × 57 min.

Rok 2016

AMC pondělí 18. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC