Film / seriál

Ostrůvek lásky i smutku

Romantické drama Světlo mezi oceány
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Co jsme ochotni udělat pro lásku a rodinné štěstí? Často cokoli, i když naše rozhodnutí nemusí být vždy ta nejlepší.

Světlo mezi oceány patří k těm snímkům, u kterých je dobré připravit si kapesníky. Ale nemusíte mít strach, nejde o plytký „doják“ pracující jen se samými klišé. Vše začíná jako krásný romantický příběh, ale jak to tak v životě chodí, slunce nemůže svítit neustále. A tak film nabízí i trochu těch závažnějších otázek. Ta hlavní by mohla znít asi takto: Co znamená být rodičem?

Pozor na svá přání

Je to film o lásce, ale také o vině, odpuštění a vykoupení. Hlavní postavy zde totiž neustále dělají katastroficky špatná rozhodnutí, a to kvůli lásce – lásce k partnerovi, lásce k dítěti. A pak se s důsledky svých rozhodnutí musí nějak vyrovnat. Tím pádem tu nejsou žádní klaďasi a záporáci, ale pouze lidé, kteří jednají, jak jednají, těžko jejich rozhodnutí nějak škatulkovat. 

Světlo mezi oceány vás seznámí s válečným veteránem Tomem Sherbournem (Michael Fassbender), který prožil hrůzy v zákopech během první světové války. Aby našel ztracený duševní klid, rozhodne se přijmout práci jako strážce majáku na odlehlém ostrově u západního pobřeží Austrálie. V izolaci ale nemůže být pořád, občas se musí vydat i na pevninu, a tak podivínský samotář potká Isabel (Alicia Vikander) a zamilují se. Isabel si Toma vezme a společně si budují své hnízdečko lásky na ostrově. Jejich život na majáku je idylický, dokud je nedostihne smutná realita, že nemohou mít děti. 

Citlivě zpracovaný příběh o rodičovství i lidských chybách

Osud (nebo moře) jim nedlouho po ztrátě druhého dítěte přinese nečekanou možnost. Na moři se objeví loďka, v níž je mrtvý muž a živé malé dítě. Co teď? Mají se maličkého ujmout a vydávat ho za vlastní dítě? Nebo mají vše nahlásit úřadům a doufat, že se dítě dostane ke své rodině? Rozhodnutí je to nelehké, ale Tom se nechá přesvědčit svou ženou, že by si měli vybrat první možnost. Jenže kdesi na pevnině je matka (Rachel Weisz), která oplakává své dítě, a Tom se o tom dozví… 

Silné herecké obsazení je důvodem, proč není Světlo mezi oceány jen romantikou útočící na vaše city. Všechno je totiž velmi opravdové. Emoce, které postavy prožívají, rozhodnutí, která musí učinit, důsledky, s nimiž se musí potýkat, jsou velmi dobře zpracovány i scenáristicky, takže postavy tzv. nešustí papírem. Fassbender coby uzavřený Tom si vás nezíská jen svým charismatem, ale také vnitřním bojem, kdy se rozhoduje, zda obětuje své štěstí za štěstí někoho jiného. Podobně také dámy bravurně herecky zvládají silné emoce. Vikander je o něco expresivnější než Weisz, ale obě vás přesvědčí, že jsou, nebo by mohly být vynikající matky. A dalším lákadlem, proč se na film podívat, je samozřejmě krásné přímořské prostředí, v němž se natáčelo. V tomto snímku do sebe prostě všechno zapadá, jak má. 

Světlo mezi oceány je velmi citlivě zpracovaným příběhem o rodičovství i lidských chybách. Je to dojemný a zároveň inteligentní film.

Alicia Vikander

Alicia Vikander je původem švédská herečka, která patří k mladým hereckým hvězdám. Původně se věnovala tanci, ale nakonec jí učarovalo herectví (její matka ji brávala coby herečka už jako malou pravidelně s sebou do divadla). Hraje nejen ve švédských filmech, ale prosadila se i v Hollywoodu. Mohli jste ji vidět v Anně Karenině (2012) nebo v Dánské dívce (2015), díky níž získala i sošku Oscara.

Zajímavost

Výborná chemie fungovala mezi herci Michaelem Fassbenderem a Alicií Vikander nejen na plátně, herci tvořili pár i ve skutečnosti.

Koukněte i na

Radostná událost

Rodičovství je náročné, ale lze se na něj podívat i odlehčenou formou. Tento snímek je spíše o přípravě na to, stát se rodiči. A pokud máte dost rodinných dramat a závažných emocí, u této francouzsko­‑belgické lehké komedie si určitě „odfrknete“.

Dar

Jak se lze vyrovnat se ztrátou dítěte? Žádný manuál na emoce neexistuje, a tak to rodiče Bennetta, Susan Sarandon a Pierce Brosnan, zkouší každý po svém. A pak jim do života jako velká voda vpadne přítelkyně jejich syna, které v životě chybí nejen Bennett, ale možná i něco víc. 

Světlo mezi oceány

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,1 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Derek Cianfrance

Scénář Derek Cianfrance

Obsazení Alicia Vikander, Michael Fassbender, Rachel Weisz, Caren Pistorius, Anthony Hayes, Emily Barclay, Leon Ford

Délka 132 min.

Rok 2016

JOJ Cinema HD úterý 22. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC