Film / seriál

Kdo hledá, ten najde

Odhalený přístav – finské drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Pozoruhodný snímek finského režiséra Akua Louhimiese přivádí na plátno pestrou mozaiku lidí, kteří se v touze po lásce, uznání či kariéře dostávají do mezního bodu svých životů. Navzdory vlastním chybám i tlaku okolní společnosti si stále uchovávají naději.

Tak trochu filmový Babylon vystavěl v jednom ze svých nejúspěšnějších snímků posledních let režisér Aku Louhimies. Celý děj se odehrává na předměstí Helsinek a propojuje se zde několik dějových linií a osudů postav. Mezi nimi je Američan na služební cestě, páreček narkomanů, který se snaží vyplatit z problémů, 16letý mladík, jenž pro slávu udělá „cokoli“, šikanovaný chlapec ruského imigranta, pár, jehož manželství se rozpadá, školák, jehož jediným přítelem je jeho pes, otec, který promítá své problémy do svého dospívajícího syna, a mladá svobodná matka podstupující chemoterapii.

Seversky sympatická „podivnost“

Finsko často vede evropské žebříčky v počtu sebevražd. Proč tomu tak je, částečně vysvětluje právě film Odhalený přístav. Vždyť prakticky každá z postav prochází nějakou formou strašlivého utrpení. Asi nejvíc vás zasáhnou části, které jsou věnované dětským hrdinům. K lepšímu pochopení osudů všech zmiňovaných postav využil Louhimies postavu Američana, který tak může Finy hodnotit jako nezaujatý pozorovatel. I když tohle je asi „berlička“ spíše pro finského diváka než našince, přesto se tak do filmu dostává další zajímavá dějová linie. 

Navíc herecké obsazení je opravdu vynikající. Nemusíte patřit ke znalcům finské kinematografie, aby vás herci zcela uhranuli svými výkony. Budete tak sledovat lehce groteskní události, někdy trochu depresivnější, jindy zase vtipnější. Možná je některým dějovým liniím věnována větší pozornost než jiným, ale to nijak neznehodnocuje naléhavost situací, do nichž se postavy dostávají. Pokud si navíc myslíte, že severská kinematografie je po vzoru počasí jen temná a studená, Přístav vás přesvědčí, že místní filmaři se rozhodně nebojí erotiky a sexuálních témat. Takže dokážou být také patřičně žhaví. Ale samozřejmě že nejde o žádnou primitivně lechtivou podívanou. I když Louhimies propojuje více postav a více příběhů, vše je srozumitelné, a navíc i chytře vypointované.  

Zajímavost

Zpočátku bylo pro film plánováno 10 až 12 různých dějových linií, ale v konečné verzi zůstalo 8.

Odhalený přístav

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,9 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Aku Louhimies

Scénář Mikko Kouki, Aku Louhimies, Niina Repo

Obsazení Amanda Pilke, Jasper Pääkkönen, Mikko Kouki, Pekka Strang, Matleena Kuusniemi, Laura Birn, Sean Pertwee

Délka 123 min.

Rok 2012

Film Europe HD neděle 15. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC