Film / seriál

Nejkrásnější dárek

Anglická komedie Tátovo rande
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Někteří už dárky určitě máte, jiní stále pečlivě rozmýšlíte, co svým nejbližším nadělit. Proto pro vás máme tip na netradiční vánoční překvapení…

Snímek Tátovo rande se podle všeho tváří jako romantická vánoční komedie, ale ukrývá se v něm mnohem víc. Šestnáctiletá Jules (Olivia-Mai Barrett) se po dvou letech rozhodne, že je čas, aby se její otec dostal z deprese do formy a zase začal randit. Před dvěma lety Jules přišla o mámu a její táta David (Jeremy Piven) o manželku. Truchlení už prý bylo dost a je třeba začít žít. David totiž většinu času tráví v práci, aby nemusel myslet na svou ženu, a při tom se urputně snaží vycházet se svou dcerou co nejlépe. Jenže zkuste vycházet s šestnáctiletou holkou… 

Ty ženy se za mnou plíží a nutí mě se před nimi schovávat!

Oba se mají nesmírně rádi, zároveň si však až zoufale nerozumí. Jules se proto rozhodne, že jim doma chybí žena – táta by mohl být zase šťastný a ona by si měla s kým popovídat. Se svou nejlepší kamarádkou Em (Hadar Cats) vymyslí prostý plán, vytvoří Davidovi profil na seznamce a začnou mu dohazovat potenciální „nevěsty“.

Rodinné melodrama ve vánočních kulisách

Scenáristé Brian Marchetti, Jack Marchetti a Toby Torlesse zpočátku hrají s osvědčenými tóny. David je sympatický čtyřicátník, Jules je trochu drzá (kdo nebyl v šestnácti drzý), ale milá holka a společně se snaží dát si životy zase do pořádku. Jenže ono to není tak jednoduché. Za všemi rádoby roztomilými scénami s nevydařenými schůzkami – jednou se David potká doslova s obryní, jindy mu holky dohodí mladičkou naivku – je ukryto velké trápení. David svůj smutek utápí v práci a Jules ve zdánlivé rozjařilosti a pubertální revoltě. Pravda je ale taková, že je jim oběma smutno a vzájemně si nedokážou pomoci, i když by vlastně chtěli.

Tátovo rande je proto citlivým snímkem o randění až v druhém, nebo dokonce třetím plánu. Především je o vztahu otce a dcery, kteří si k sobě velmi pomalu a často dost netypicky hledají cestu. A taky je zde podstatná linka věnovaná přátelství. Možná to bude maličko překvapivé, ale David se nesvěřuje s problémy nějakému kámošovi z kanclu večer v baru, ale mnohem raději se sejde u večere se svou bývalou přítelkyní, dnes už mámou dvou dětí, Sarah (Joely Richardson). Ta vnáší do filmu i trochu sarkasmu a odlehčeného humoru coby životem „otlučená“ žena. Ale pozor, není to žádná chudinka, která jen čeká, že se k ní David vrátí. Je to správná ženská a kamarádka, kterou bychom občas potřebovali všichni. 

Přeci jen je Tátovo rande vánočně laděný film, takže o kouzelnou atmosféru plnou světýlek a vánočních dekorací nepřijdete. A kdo ví, možná David i Jules najdou konečně lásku. Tohle se prostě povedlo.

Tátovo rande dokazuje, že i vánoční romantika může být inteligentní, nejen přeslazené nic. Britové tyhle náladovky jednoduše umí.

Jeremy Piven

Je sice Američan, ale do britské romantiky naprosto přesně zapadl. Patří k poměrně oblíbeným seriálovým hercům, naposledy se ujal role v seriálu Wisdom of the Crowd. V letech 2013 až 2016 hrál postavu Harryho Gordona Selfridge v úspěšném seriálu Pan Selfridge. Seriáloví fandové ho však znají hlavně jako Ariho Golda ze seriálu Vincentův svět a Piven za roli v něm získal tři ceny Emmy a Zlatý glóbus.

Zajímavost

Joely Richardson se při práci na tomto snímku opět setkala s producenty Philippem Martinezem a Alanem Lathamem, s nimiž dříve pracovala na filmu Zkáza rodu Hickmanů (2003).

Koukněte i na

Sváteční rande

Další romantická hitovka je nejen o Vánocích. Dva vztahoví smolaři v podání okouzlující Emmy Roberts a australského krasavce Luka Braceyho se dohodnou, že každý svátek půjdou společně na rande, aby předešli trapným situacím, když dorazí na akci bez doprovodu. Rok uteče jako voda a jsou tu Vánoce, jak to asi dopadne?

Last Christmas

Kate (Emilia Clarke) je snad ještě zoufalejší než Bridget Jonesová, navíc pracuje v obchodě s vánočním zbožím a jedinou píseň, kterou si je schopná vybavit, je Last Christmas od George Michaela. Naštěstí i na ni čeká krasavec, který obměkčí její srdce a prolomí její věčnou smůlu.

Tátovo rande

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Filmbox Premium, Profimedia.cz

Režie Mick Davis

Scénář Toby Torlesse, Brian Marchetti…

Obsazení Joely Richardson, Jeremy Piven, Anna Walton, Nathalie Cox, Roger Ashton­‑Griffiths, Olivia-Mai Barrett, Grant Crookes, Tina Louise Owens…

Délka 91 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC