Film / seriál

Nabitá zbraň 1

Nabitá zbraň 1
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Pokud hledáte akčňák, u kterého se po… do kalhot smíchy, máme pro vás super tip.

Dva neohrožení agenti Jack Colt a Wes Luger se vydají na nesnadnou misi s nejistým výsledkem – rozhodnou se dostat šéfa drogového kartelu. I když jsou tak trochu smolaři, nakonec je po řadě zábavných peripetií dělí jen krůček od jeho dopadení. Velký boss však není žádný troškař a pro své obchody zneužívá i nebohé skautské organizace. Skautíky, chápete? Tomu říkáme zloduch! Naše hrdiny však ani tohle nezastaví. U Nabité zbraně 1 budete brečet smíchy a ještě si připomenete další hollywoodské trháky, které tu tvůrci zparodovali.

Přijde policajt do baru…

Natočit satirický film, který si střílí z jiných, nemusí být procházka rájem, i když to možná zní jednoduše. A teď zkuste jít ještě o úroveň výš a natočit satiru satiry. Nemožné? V Hollywoodu není nic nemožné. Základem poměrně banálního příběhu, jak nerudný šéf spojil dva policisty, kteří se nenávidí, je právě policejní prostředí. Na celém světě si lidé vypráví vtipy o policajtech, tak proč toho nevyužít? Vždyť už to fungovalo dřív, policisté i nejrůznější agenti jsou prostě jako stvořeni k satiře (vzpomeňte si třeba na Dannyho Glovera, jehož život ohrožuje bomba ukrytá v záchodcích).

Měl bych otázku… jak chutná lidské maso?
Jako kuřecí.

Hlavními hvězdami filmu jsou Emilio Estevez a Samuel L. Jackson, kteří si zahráli typicky protikladnou dvojici policajtů, která jde po krku velké rybě. Jejich šéf (Frank McRae) potom představuje filmový prototyp uřvaného kapitána, cpoucího se koblihami, což společně s neschopností ostatních kolegů vytváří dojem, že Estevez s Jacksonem jsou špičková esa sboru, i když k nim mají hodně daleko.

Skvělé odkazy

Tím nejlepším na tomto filmu jsou však odkazy mezi řádky, tedy gagy vycházející z jiných filmů, ať už vážných, nebo komedií. Asi nejvíce baví scény, ve kterých se parodují pecky jako Mlčení jehňátek, Základní instinkt a Waynův svět. Ale kromě těchto snadno rozpoznatelných trháků určitě objevíte ještě spoustu vtipných hříček a fórů, jenž nejsou tak očividné (výborný je třeba William Shatner, který vypadá jako Oliver Reed křížený s piraňou). Korunu všemu nasazují Estevez s Jacksonem, kteří v každé situaci zachovávají vážnou tvář a místy vypadají, že se spíš prací policajtů nudí, což je perfektní kontrast k jinak docela šílenému ději.

Pokud tedy patříte k filmovým nadšencům a zároveň milovníkům ztřeštěných komedií, bude Nabitá zbraň přesně tím pravým, čím si můžete zpříjemnit horké letní odpoledne. Popcorn a jiné dobrůtky si ale raději dejte až později, aby vám od smíchu nezaskočilo.

Zajímavost

Produkce počítala s natočením druhého dílu a vznikl i plakát, na němž bylo napsáno „No tak, věděli jste, že k tomu dojde.“ Po neúspěchu v kinech byly ale práce na druhém dílu pozastaveny.

Nabitá zbraň 1

Film / seriál
Hodnocení FDB 69 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Gene Quintano

Scénář Gene Quintano

Obsazení Emilio Estevez, Samuel L. Jackson, Jon Lovitz, Tim Curry, Kathy Ireland, Frank McRae, William Shatner

Délka 83 min.

Rok 1993

AMC neděle 26. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC