Film / seriál

Muž, který změnil svět sportu

Muž, který změnil svět sportu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Zprvu chtěl jen ukázat pravdu, aniž by tušil, s čím má tu čest. Lékařský patolog a hlavní hrdina snímku podle skutečných událostí Diagnóza: Šampión doktor Bennet Omalu (Will Smith) se s úctou a respektem věnuje svým pacientům a žije šťastný život ve vysněné Americe. Jeho optimismus z nové vlasti se však změní, když mu pod rukama projde tělo bývalé hvězdy profesionální NFL.

Píše se rok 2002 a hlavní hrdina v americkém Pittsburghu provádí soudní pitvy a pomáhá objasňovat zločiny. Jeho nadějná kariéra utrpí, když jako první doktor objeví onemocnění jménem chronická traumatická encefalopatie (CTE). Poranění mozku, jímž trpí sportovci z různých kontaktních sportů a nejčastěji postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. A právě jednu z bývalých hvězd dostane Omalu na pitevní stůl. Jde o bývalého tahouna místního klubu Pittsburgh Steelers Mikea Webstera, který na přelomu sedmdesátých až osmdesátých let pomohl slavnému klubu ke čtyřem Super Bowlům.

Slavný ofenzivní lineman během své šestnáctileté kariéry utrpěl velké množství otřesů mozku a na přelomu tisíciletí má přetrvávající psychické problémy. Odejde od rodiny a nakonec zemře jako člověk bez domova ve vraku starého auta. Doktor Omalu od začátku nechápe, jak člověk s takovými problémy může mít na první pohled zdravý mozek. A začne se tak o případ místní hvězdy více zajímat a zkoumá záznamy pitev dalších předčasně zemřelých fotbalistů.

Našel jsem nemoc, kterou předtím nikdo neznal. Opakované otřesy mozek dusí

Neurologický expert nigerijského původu ale předem neví, do čeho se to vlastně pustil. Americký fotbal je v USA národním sportem, klenotem, který nemůže být jen tak ohrožen. Ani v případě, že jde o zdraví hráčů, kteří profesionální lize dělají dlouhá léta dobré jméno. Hlavní hrdina se tak rychle dostane do veřejného boje s nejbohatší profesionální ligou v Severní Americe.

Vedení soutěže nejprve chce, aby doktor Omalu vše popřel a zanechal svého výzkumu. Později mu hrozí i fyzické násilí jak ze strany ligy, tak fanoušků, kteří tuší, jak velké nebezpečí hrozí nejpopulárnějšímu sportu v USA. Omalu je opravdu v těžké situaci. V první řadě mu nezáleží tak na uznání, jako na tom, aby se téma dostalo mezi hráče a tisíce dětí, které s americkým fotbalem začínají v útlém dětství.

Diagnóza: Šampión je film natočený podle skutečné události na motivy stejnojmenné knihy novináře, který sledoval boj doktora Omalu s Národní fotbalovou ligou pro magazín GQ. Smithovu velmi důvěryhodnému výkonu v roli hlavního hrdiny sekunduje populární Alec Baldwin v roli týmového doktora Steelers Juliana Bailese, který celou dobu tušil, jaké riziko hráčům hrozí. V nejtěžších životních chvílích, kdy se od talentovaného doktora Omalu všichni odvrátí, na jeho straně zůstává pouze partnerka a kolegyně Prema Mutiso (Gugu Mbatha-Raw).

V reálném světě výzkum doktora Omalu stojí za revolucí v americkém fotbale a také hokejové NHL, kde jsou otřesy mozku a jejich následky velkým problémem. Z velké části díky jeho výzkumu byla u obou sportů výrazně změněna pravidla možných střetů hráčů, aby nedocházelo k tak častým poraněním hlavy. Problematika chronické traumatické encefalopatie (CTE) má ve světě ale stále mnoho odpůrců. I to vedlo režiséra Petera Landesmana k natočení celovečerního filmu, jenž výrazně přesahuje prostředí amerického fotbalu a profesionálního sportu obecně.

Will Smith

Populární herec nastartoval svoji úspěšnou kariéru už koncem osmdesátých let. Jeho prvním velkým kusem byl snímek Muži v černém. Zazářil i v thrilleru Nepřítel státu či Štěstí na dosah. V roce 2002 byl Smith dokonce nominovaný na Oscara za nejlepší herecký výkon ve filmu Ali, který vypráví životní příběh legendárního boxera.

Zajímavost

Kauza doktora Omalu změnila americký fotbal a celou NFL. Dnes když hráč inkasuje tvrdý úder na hlavu, je ihned podroben vyšetření a pokud jsou u něj shledány příznaky otřesu mozku, nemůže v utkání pokračovat.

Drobnou chybou ve filmu jsou momenty, kdy se mluví o slavném quarterbackovi týmu Pittsburgh Steelers Benu Roethlisbergergovi. Děj filmu se odehrává v roce 2002 a v té době Roethlisberger ještě nebyl klubem ani draftován. Došlo k tomu až o dva roky později.

Koukněte i na

Velký draft

Generální manažer prokletého týmu amerického fotbalu Cleveland Browns má za úkol vrátit klub zpět mezi silné týmy NFL. Pomoci mu k tomu má draft před sezonou, kde se během několika hodin rozhodne o dalším osudu dříve slavného týmu.

Vzpomínka na Titány

Kultovní snímek z prostředí amerického fotbalu vypráví příběh slavné školy ze státu Virginie, kde v sedmdesátých letech minulého století poprvé sestavili tým bez ohledu na rasovou příslušnost. Tým, jenž se zapsal do historie.

Diagnóza: Šampión

Film / seriál
Hodnocení FDB 76 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Peter Landesman

Scénář Peter Landesman

Obsazení Will Smith, Stephen Moyer, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin, David Morse, Eddie Marsan, Adewale Akinnuoye-Agbaje

Délka 123 min.

Rok 2015

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC