Film / seriál

Muriel se vdává

Muriel se vdává
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Která holka někdy nesnila o tom, že ji z nudného světa vysvobodí nádherný princ. A je jedno, jestli žije ve věži nebo na maloměstě.

Přesně tak si svou budoucnost představuje i Muriel. Nějaký krasavec přeci dřív nebo později musí do jejich městečka zavítat a zachránit ji ze spárů despotického otce i ze společnosti hloupoučkých kamarádek. Zapadlé maloměsto, kde je jedinou atrakcí zábavní park a obchoďák, však urozené muže příliš neláká. A tak se Muriel rozhodne vykašlat se na prohlížení stohů svatebních časopisů za poslechu ABBY a vyrazí za štěstím do velkoměsta. Bude nakonec svatba?

Stát se Muriel by asi většina žen nechtěla – být vždycky příliš mohutná, přesto naprosto nevýrazná žena, která má talent ztrapnit se kdykoli a kdekoli. Muriel je prostě smolařka. Dokáže zranit sebe i další při chytání svatební kytice (samozřejmě ji chce chytit tak moc, že se chová jako zápasník), ale naštěstí má tatíka politika, který umí její průšvihy žehlit. Prostě ať se Muriel snaží, jak chce, v zapadákově žádného chlapa ulovit nemůže a jediné, co jí zbývá, jsou písně ABBY.

Můj život je stejně dobrý jako písničky ABBY. Je tak dobrý jako Dancing Queen.

P. J. Hogan patří k australským filmařům, kteří umí balancovat mezi satirou a lehkovážností. To je také případ vdavekchtivé Muriel. Tento film patří do ranku nemilosrdných portrétů provinční společnosti, má však ještě něco navíc – laskavý humor. Sledovat totiž jen Murielinu rodinu, život na malém městě a její vrstevníky v chomoutu by znamenalo jít si to po zhlédnutí filmu raději „hodit“. Ale díky postavě hlavní hrdinky a její sestry se nakonec musíte všemu smát a fandíte těmhle holkám, ať jsou kdekoli a dělají cokoli. Samozřejmě že se v Sydney Muriel podaří najít chlapíka, jenž jí rád navlékne snubní prsten, ovšem bude to mít jeden háček…

Tato hořko-sladká komedie má své kouzlo především zásluhou skvělé Toni Collette. Dlouho před Renée Zellweger neváhala a kvůli roli nabrala pěkných pár kilo, aby byla zakomplexovaná Muriel, toužící stát se „Dancing Queen“, ještě dokonalejší. Není totiž nic lepšího než herec, který pochopí, že si nejprve musí umět udělat srandu sám ze sebe, aby pak jeho postava mohla být přesná a uvěřitelná. A o tom, že tohle Collette umí, jste se mohli přesvědčit už mnohokrát (Jak na věc, Nezapomenutelné prázdniny). Podstatné také je, že i když je Collette výborná komediální herečka, Hogan její talent prvoplánově nevyužil a nekarikoval vše za každou cenu.

Prozradíme vám, že Muriel sice neprožije klasický happy end a bude muset oželet vysněného prince, získá však mnohem víc. Především se konečně najde a pochopí, že může být přirozená a přitažlivá, jen se nesmí bát vážit si sama sebe.

Muriel se vdává

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie P. J. Hogan

Scénář P. J. Hogan

Obsazení Toni Collette, Bill Hunter, Rachel Griffiths, Jeanie Drynan, Gennie Nevinson, Matt Day, Daniel Lapaine

Délka 105 min.

Rok 1994

AMC úterý 17. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC