Film / seriál

Mistrovská úroveň

Mistrovská úroveň – akční sci-fi thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Jak chcete zachránit svět před jeho zničením, když sami nedokážete přežít déle než do oběda? Leda tak, že budete mít na jeho záchranu více pokusů.

Filmů, které se snaží vytěžit potenciál z hrátek s časovými smyčkami, není málo. Když se to vezme za správný konec, může z toho vyjít chytrá a přitom zábavná podívaná jako v případě kultovní komedie Na hromnice o den více, nebo akční řežba jako ve sci-fi Na hraně zítřka s Tomem Cruisem v hlavní roli. Nejnověji si s časovými paradoxy pohrál režisér Joe Carnahan, který má za sebou takové úspěšné projekty, jako je akčňák A-Team: Poslední mise s Liamem Neesonem či úspěšný krimi seriál Černá listina. Výsledkem je svižná sci-fi akce, která je doslova přehlídkou všech myslitelných kaskadérských, soubojových a akčních kousků s podmalbou nadhledu, humoru a řízné hudby.

Dneska ráno přišla zubatá, zubatá 

Hlavní hrdina snímku Roy Pulver (Frank Grillo) je bývalý člen speciálních jednotek americké armády. Jeho zanedbaný vzhled napovídá, že nemá věci pod kontrolou – kdysi odešel od ženy Jemmy (Naomi Watts) a syna, které ale stále miluje. Své selhání se snaží rozpustit v moři alkoholu a známostech na jednu noc, ale popravdě – nepomáhá to. Aby toho nebylo málo, Roy se ocitl ve vražedné časové smyčce. 

Čau Royi. Vypadáš jako smrtka, když sere. Co se Ti stalo?
Zrovna jsem se probudil.

Každé ráno se probouzí ve své posteli jen několik sekund předtím, než mu kolem hlavy prosviští mačeta jednoho ze zabijáků, kteří mu jdou po krku. Následuje pravidelný denní program – při vaření kafe musí zneškodnit pana mačetu, pak sejmout vrtulník, v hledáčku jehož kulometu se právě nachází, a vzápětí skokem ze čtvrtého patra na korbu náklaďáku uniknout obřímu výbuchu, který jeho apartmán promění v jednu ohořelou díru. Nepřetržitý proud přestřelek a honiček končívá přesně ve 12.47 v čínském baru kamaráda Dicka, kde je náš hrdina rozstřílen na cucky pestrou skupinou zabijáků. Přestože má Roy touhle dobou v sobě už minimálně dvě lahve Paj-Ťiou, a tedy i celkem stoický náhled na věc, nepřestává mu vrtat hlavou, co to má všechno znamenat a jak z koloběhu bolestných smrtí uniknout.

Vesmír má namále

Klíčem k celé záhadě je výzkum jeho expartnerky Jemmy, která pracuje na zařízení zvaném vřeteno času. To v sobě skrývá sílu schopnou zničit celý vesmír. A když se ocitne v rukou samolibého plukovníka (Mel Gibson), jenž má v plánu restartovat svět, nemá lidstvo velkou šanci na přežití. Má-li se Roy pokusit o jeho záchranu, bude potřebovat víc než jen svůj instinkt zabijáka. Bude muset pochopit tajemnou souvislost mezi staroegyptskou legendou o bohu Osirisovi, sebou, svým synem a tím, co je podstata oběti pro druhé.

Co bude dál?

Tempo příběhu je vražedné. Své by o tom mohl vyprávět i Frank Grillo, který si tenhle film doslova a do písmene odmakal. Výkonem, který zde podal, si jednoznačně říká o roli v jednom z příštích akčních block­busterů. Uvidíme, jestli se mu to povede. Minimálně vzorem pro svého skutečného syna Ria, který si v Mistrovské úrovni zahrál Royova syna, však již určitě je.

Frank Grillo

Narodil se v New Yorku. Už na střední škole ho bavil divadelní kroužek, ve kterém si zahrál spoustu rolí, ač v té době pokukoval i po kariéře profesionálního sportovce. Po škole hrál v řadě reklam a seriálech, namátkou Beze stopy nebo Kriminálka New York. Jedním z jeho prvních velkých filmů byla Minority Report. Do diváckého povědomí se zapsal jako superpadouch Brock Rumlow v komiksových hitech Captain America a Avengers: Endgame.

Mistrovská úroveň 

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,6 % Hodnocení redakce
Foto Filmbox Premium, Profimedia.cz

Režie Joe Carnahan

Scénář Chris Borey, Eddie Borey, Joe Carnahan

Obsazení Annabelle Wallis, Mel Gibson, Frank Grillo, Naomi Watts, Michelle Yeoh, Ken Jeong, Mathilde Ollivier

Délka 100 min.

Rok 2021

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC