Film / seriál

Lovci stínů

Richard Gere
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Nálepka „podle skutečných událostí“ dodává filmům punc opravdovosti. Jinak tomu nebylo ani u snímku Lovci stínů, jenž je založen na příběhu válečného zpravodaje Simona Hunta.

Tento úspěšný novinář působil například v Bosně během občanské války, v Jugoslávii či v Iráku. Snímek se inspiroval článkem amerického novináře Scotta Andersona s názvem Co jsem dělal během letních prázdnin, který vyšel roku 2000 v magazínu Esquire a pojednával o pěti novinářích, kteří se sešli v Sarajevu a rozhodli se najít skrývajícího se bosensko-srbského politika Radovana Karadžiće. Kromě Andersona byli v pětici ještě dva Američané – Sebastian Jungerand a John Falk, Holanďan Harald Doornbos a Philippe Deprez z Belgie.

Filmový Simon Hunt (Richard Gere) ztrácí v roce 1994 během jednoho živého přenosu o srbském masakru nervy a dostává padáka. Od té doby jde jeho kariéra z kopce a on se zoufale snaží objevit velký příběh, který by mu dodal na důvěryhodnosti a vrátil zašlou slávu. V Bosně se několik let po konfliktu setkává se svým bývalým kameramanem Duckem (Terrence Howard) a mladým novinářem Benjaminem (Jesse Eisenberg). Simon se jim svěří s informací, kterou obdržel od svého zdroje – Radoslav Bogdanović aka „Lišák“, hledaný válečný zločinec, na jehož hlavu je vypsána odměna pět miliónů dolarů, se má skrývat v malé vesnici blízko hranic s Černou Horou. Simon přesvědčí Ducka i Benjamina, aby se s ním vydali zločince hledat, jenže postupně přijdou na to, že i v mezinárodní komunitě existují lidé, kteří si nepřejí, aby byl Lišák dopaden.

Pro režiséra Richarda Sheparda se Lovci stínů stali srdeční záležitostí: „Chtěl jsem udělat film z poválečného prostředí. Třetí muž je film, který mě velmi ovlivnil. Dostal se ke mně článek z Esquiru od Scotta Andersona a zaujal mě. Nebyl jsem expert na to, co se stalo v Bosně. Ale nakonec jsem provedl rozsáhlý výzkum na toto téma, přečetl 15 knih a cestoval mnohokrát do Bosny, kde jsem mluvil se spoustou důležitých lidí. Navštívil jsem vesnici, kde se Karadžić skrýval, byl jsem na všech místech jako filmoví novináři.“

Původní název snímku byl Jarní prázdniny v Bosně, v postprodukci byl pak nakonec změněn na ten současný. Natáčení probíhalo v Chorvatsku v Žumberaku, Záhřebu, Karlovači, Vojnići a v Bosně a Hercegovině v Sarajevu a Starim Gradu. Čtyři ze slavné pětice novinářů si dokonce ve filmu střihli cameo.

Válka v Bosně a Hercegovině fakta

Tato válka, obecně známá také jako Bosenská válka za nezávislost, byla mezinárodním ozbrojeným konfliktem, který probíhal od března roku 1992 do listopadu roku 1995 a byl součástí tzv. Jugoslávských válek, na jejichž počátku stály vzrůstající neshody mezi jednotlivými republikami a autonomními oblastmi socialistické federace. Konflikt v Bosně a Hercegovině trval více jak tři a půl roku a začal poté, co v referendu v roce 1992 rozhodlo 99,7 % hlasujících o vytvoření samostatného státu, což srbská strana neakceptovala a poslala do země armádu. Po úvodní fázi konfliktu se spojili bosenští Chorvati a muslimové (Bosňáci) do federace, zatímco srbským obyvatelstvem zde byla vyhlášena Republika srbská. Válku ukončilo uzavření míru v roce 1995, sjednané s představiteli Svazové republiky Jugoslávie.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Lovci stínů

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,2 %
Foto AMC

Režie Richard Shepard

Scénář Richard Shepard

Obsazení Terrence Howard, Richard Gere, Gordana Vukres, James Brolin, Sanela Šeferagić, Damir Šaban, Aleksandra Grdić

Délka 101 min.

AMC sobota 12. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC