Film / seriál

Sbalte si saky paky a rozjedeme to!

Kulový blesk – česká komedie
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

„Celá akce proběhne rychle, energicky a naráz“ stejně jako celý film. Legendární snímek Kulový blesk vás nenechá na pochybách, že česká kinematografie se může pyšnit opravdovými perlami.

Byla to největší akce v dějinách stěhování a zároveň jeden z nejúspěšnějších filmů dvojice Smoljak-Svěrák. Na to, aby celá akce byla směroplatná, bude dohlížet Rudolf Hrušínský se svým pomocníkem Josefem Abrhámem a dalšími hereckými legendami.

Doktor Radosta (Hrušínský) s doktorem Knotkem (Abrhám) rozjedou velmi riskantní podnik, na kterém by si vylámal zuby i zkušený organizátor mezinárodních festivalů. Stěhovat ve stejný okamžik několik domácností po celé Praze, hrát škatulata s nábytkem, je opravdový majstrštyk. Zvláště, když stařence Jechové neustále radí Máňa a ona pak chudinka neví, jestli „je všechno směroplatný“, navíc ten sklep, ta dálka a hloubka… Do toho se postarší zamilovaný páreček chystá vzít a další rodinka je zase na kordy, takže máma s tátou se nesnesou v jedné místnosti. A navíc pravá ruka doktora Radosty, Knotek, rozhodne o neplánované generálce stěhování uprostřed noci a v dosti podroušeném stavu.

Máte sklep? A mohla bych ho vidět?

Kulový blesk je ukázkou geniality tandemu Smoljak-Svěrák. Takové svérázné typy byste neposadili k jednomu stolu a oni je dají dohromady v jednom filmu. Některé hlášky už zlidověly, jména některých postav se používají jako přezdívky a vynálezy „českého Einsteina“ strčí do kapsy všechny díly Receptáře. Kdo umí, ten prostě umí.

Jistota je jistota

Pokud máte rádi inteligentní komedie, tohle je film přesně pro vás. Sice se mi nechce věřit, že existuje někdo, kdo Kulový blesk ještě nezná, ale obezřetnost je vždy potřeba. Prostě v dobách minulých se byty nesháněly vždycky jednoduše a výměna byla jednou z možností, jak se třeba z garsonky přestěhovat do většího. Takže proč z takové výměny neudělat rovnou domino, a to s dvanácti byty. Je jasné, že i když je celá akce precizně naplánovaná, nějaké to škobrtnutí se vyskytnout musí. Ale než aby se vše odvolávalo, raději se bude stěhovat i nebožtík zabalený do peřin. 

Navíc je tu ještě jeden bonus, Smoljak se Svěrákem využili filmový prvek, který je dnes samozřejmý, ale na konci 80. let v našich zeměpisných šířkách až tak častý nebyl, a to voiceover. K filmu doporučujeme „dobrou brazilskou kávu“. 

Kulový blesk

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,7 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Ladislav Smoljak, Zdeněk Podskalský st.

Scénář Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Zdeněk Podskalský st.

Obsazení Rudolf Hrušínský, Josef Abrhám, Daniela Kolářová, Bedřich Prokoš, Zita Kabátová, Milada Ježková, Ladislav Smoljak

Délka 82 min.

Rok 1978

AMC pátek 14. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC