Film / seriál

Kouzlo měsíčního svitu

Kouzlo měsíčního svitu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Existuje vlastně nějaké jiné místo, kde si dokážete představit život Woodyho Allena, než je New York?

Možná o tom snad ani sám neví, ale jedno takové místečko si našel a dotvořil v jednom z nedávných snímků – Kouzlu měsíčního svitu (2014). I tehdy platilo, že se Allen stále drží svého tempa a točí jeden film ročně (už od roku 1983!).

Přijde vám to šílené? Pro Allena není nic šílené. Mohli bychom dlouze diskutovat, jak se tato malá továrna na sny během let proměňuje, který film je slabší, který dobrý a který geniální. Ale co si budeme povídat, všechny jsou svým způsobem skvělé prostě proto, že je natočil filmový mág Woody Allen.

Azurový New York

Jak moc dokáže čarovat s charaktery i replikami opět potvrdil právě v Měsíčním svitu. Nejen, že si ke spolupráci přizval prvotřídní herecké superstars (jak je koneckonců jeho dobrým zvykem), ale navíc se ponořil do světa trochu bizarního, již neexistujícího, v němž bývá jako ryba ve vodě. Tentokrát vás vezme na menší výlet do minulosti, do Francie 20. let minulého století, kde se to na malebném Azurovém pobřeží (Côte d‘Azur) doslova hemží elegány v padnoucích oblecích, dívkami v rozevlátých šatech a dámami v elegantních kloboučcích. Tohle je svět, v němž by se Allen možná rád „zapomněl“. Má v sobě eleganci a náboj zřejmě podobný tomu, který tak miluje na New Yorku.

Expert v nedbalkách

Na Francouzské riviéře se náhle objeví Stanley (Colin Firth) neboli Wei Ling Soo – proslulý britský kouzelník a iluzionista, který má jako odborník ve svém oboru odhalit prachobyčejný podvod. Jistá zámožná aristokratická rodina je totiž toho názoru, že se okouzlující dívka Sophie (Emma Stone) pouze vydává za spirituální medium. A z toho plyne otázka, zda zvítězí rozum, nebo cit. Sophie je totiž nejen nesmírně krásná, ale také tajemná, a hlavně inteligentní mladá dáma, tudíž nelze vyloučit, že bohatou rodinu jen využívala. Stanley je zase přesvědčen, že ho nikdo ohledně iluzí nemůže podvést, leč… když do něj vstoupí láska, věci naberou trochu jiný směr. Jak teď má poznat, jestli je Sophie podvodnice? Vždyť ji miluje, obdivuje, mohl by jí naslouchat celé hodiny…

Stanley: „Štěstí není přirozený lidský stav.“

Z racionálního muže, který ženám nikdy přílišnou pozornost nevěnoval, považoval je spíše za velmi naivní stvoření (kulantně řečeno), se najednou stává iracionální zamilovaný blázen, který popře vše, co řekl a odsouhlasí vše, s čím by nikdy dřív nesouhlasil. Už je vám určitě jasné, že kdyby to jen trochu šlo, tak si Stanleyho zahraje sám Allen. Ovšem Colin Firth se pro podobné role snad narodil také. Poloha odtažitého intelektuála, který pro lásku udělá nakonec cokoli, mu výborně sedí. Přesně odpovídá jeho britskému gentlemanskému naturelu. Emma Stone je jako vždy roztomilá, víc snad ani není třeba psát. Celkově film příjemně plyne a vy máte čas vychutnávat si slovní přestřelky mezi hlavními hrdiny i nádherné prostředí francouzského pobřeží zasazeného do dobových kulis. Romantické komedie Allen pořád umí na jedničku.

Emma Stone

Americká herečka Emma Stone snila o filmové kariéře odmalička. Navíc milovala staré černobílé filmy a komedie, které se jí zřejmě dostaly pod kůži. První větší úspěchy začala sklízet v roce 2009, kdy se objevila například ve snímku Zombieland. A pak už následoval film za filmem a její hvězda stoupala strmě vzhůru. Zatím zlomový pro ni byl rok 2016, kdy se v kinech objevil muzikálový hit La La Land, který jí přinesl Oscara.

Zajímavost

Většina Stanleyho pesimistických a filozofických názorů je parafrází Friedricha Nietzscheho, který je ve filmu mnohokrát zmíněn.

Koukněte na

Láska a smrt (1975)

Výborná komedie, která dokonale vystihuje podstatu humoru Woodyho Allena. Je plná bláznivých situací, intelektuálních rozhovorů ve zcela nepatřičných chvílích, odkazů především na Dostojevského a hlavně v ní hraje Diane Keaton.

Match Point – Hra osudu (2005)

Tentokrát Allen vystoupil ze své obvyklé škatulky baviče a natočil mrazivý thriller o milostném trojúhelníku a nemilosrdné vraždě. Podaří se hlavnímu hrdinovi zachovat si status bohatého úspěšného muže, o který tolik usiloval? Nebo mu vše zhatí milostný poměr s nespoutanou dívkou (Scarlett Johansson)?

Kouzlo měsíčního svitu

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,4 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Woody Allen

Scénář Woody Allen

Obsazení Eileen Atkins, Colin Firth, Simon McBurney, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Emma Stone, Jacki Weaver

Délka 97 min.

Rok 2014

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC