Film / seriál

Kouzelný svět Davida Copperfielda

Kouzelný svět Davida Copperfielda – drama
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Světoznámý příběh sirotka, který si prošel peklem, aby z něj vyšel jako velkorysý a laskavý gentleman, se dočkal nového, originálního zpracování.

Příběhy Charlese Dickense a speciálně Davida Copperfielda byly zfilmovány bezpočtukrát. Nejnověji se klasického románu velkého viktoriánského spisovatele ujal, poněkud překvapivě, Armando Iannucci, režisér černé komedie Ztratili jsme Stalina nebo sžíravě satirických seriálů Je to soda či Viceprezident(ka). Pochyby, zda člověk s takovou průpravou dokáže uchopit dílo autora, který byl upřímným, životu přitakajícím optimistou s porozuměním pro vše lidské, se ukázaly liché. Výsledku by zatleskal i sám Charles Dickens.

Hvězdné obsazení

Kouzelný svět Charlese Dickense přilákal největší herecké hvězdy britského filmu. A tak můžeme v roli Davida Copperfielda obdivovat noblesního, a odzbrojujícího Deva Patela, v roli excentrické Davidovy pratety Betsey Trotwoodové Tildu Swinton, postavu pana Dicka, v němž přebývá duch popraveného krále Karla I. zabydlel Hugh Laurie, Ben Whishaw se doslova převtělil v úlisného Uriáše Heepa a věčně zadluženého pana Micowbera, který vynalézavě uniká svým věřitelům připravený svést s nimi bitvu o každý čajník, stolek, kobereček nebo jakýkoliv jiný kus domácího vybavení, si s chutí zahrál Peter Capaldi. Nemluvě o Gwendoline Christie, jejíž postava Davidovy mimořádně prostoduché snoubenky Dory, je zdrojem četných, až zlomyslně zábavných scén.

Londýn je plný divů a zlovolností jako žádné jiné město na světě

Vypravěčská magie

Lidé nepřestávají milovat příběhy Charlese Dickense. Zčásti autobiografický román David Copperfield patří k těm nejpopulárnějším. Jistě i pro své nezdolně optimistické vyznění. Toho se držel i Armando Iannucci. Dokonce neváhal několik temnějších částí příběhu vypustit a pár postav, které v románu zemřou, nechat naživu. Ostatně Ianucci se odpovědnosti za tuto svévoli zbavil tím, že ji půvabným trikem hodil na samotného Copperfielda. Toho režisér povolává hned v úvodu na scénu jako již dospělého spisovatele a spoluautora příběhu a tedy i vlastního života. S touto pravomocí může David v klidu zapomenout například na příšerný salemský internát, a manželku Dory ušetřit smrti tím, že ji v kritickém okamžiku jednoduše z románu vyzmizíkuje. Na její místo pak dosadí svou skutečnou, byť zprvu nerozpoznanou lásku Agnes. 

K čertu, proč ne? Jsme přece v „kouzelném světě Davida Copperfielda“, a tedy i Charlese Dickense a všech těch, kterým imaginace dává pravomoc stavět snové světy, hrát si s vlastními příběhy a jejich postavami pro svou radost a naši potěchu.

Vladimír Iljič doporučuje 

Význam Dickense rozpoznal už sám V. I. Lenin, který si svého času postěžoval, že dokud bude anglické dělnictvo číst příběhy Charlese Dickense, bolševická revoluce je v Anglii neproveditelná. Znáte lepší reklamu na spisovatele? Já ne.

Dev Patel

Populární jednatřicetiletý britský herec a držitel černého pásku v taekwondu na sebe upozornil už v televizním seriálu Skins. Světovou popularitu mu však přinesla až jeho první filmová role v romantickém dramatu Milionář z chatrče režiséra Dannyho Boylea. Od té doby jsme jej mohli vidět v lehce exotické komedii Báječný hotel Marigold, v dojemném dramatu Lion nebo v roli číšníka, který se postaví teroristům  v thrilleru Hotel Mumbai.

Kouzelný svět Davida Copperfielda 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Searchlight Pictures/Courtesy Everett Collection

Režie Armando Iannucci

Scénář Armando Iannucci, Simon Blackwell

Obsazení Dev Patel, Ben Whishaw, Tilda Swinton, Gwendoline Christie, Hugh Laurie, Benedict Wong…

Délka 116 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC