Film / seriál

Koralína a svět za tajnými dveřmi

Koralína v tunelu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Představte si, že máte doma malá kouzelná dvířka, kterými můžete po nocích procházet do jiného světa. Do světa, který vypadá úplně stejně jako ten skutečný, jenom s jedním velkým rozdílem – všechno je v něm dokonalé, všechno je podle vašich nejtajnějších přání. Nechtěli byste tam zůstat napořád?

Koralína se právě se svými věčně zaneprázdněnými rodiči přestěhovala někam na kraj světa, do poněkud tajuplné Růžové vily. Doma musí být zticha, hlavně nevyrušovat, neobtěžovat, jít nervózní mamince a duchem nepřítomnému tatínkovi z cesty. Venku si moc není s kým hrát, tam je jenom kluk od sousedů a ten je hodně divný.

Nezájem ze strany nejbližších holčičku zraňuje, ale nezlomí. Koralína má dobrodružnou povahu, takže se seznámí se svéráznými sousedy a začne prozkoumávat dům. Nejvíc ji nadchnou dvířka v obývacím pokoji – o to větší je její zklamání, když zjistí, že za nimi nic není – jen zeď.

Nebo… Nebo přece jen? Uprostřed noci se totiž začnou dít divy. Jedna hravá myška vytáhne Koralínu z postele a záhy se jí kdesi ztrácí… Dvířka se otevřou a zeď je pryč! Holčička prolézá prapodivným tunelem a čeká možná úplně jiný svět. Místo toho se octne zpátky v domě. A přece je tady jeden velký rozdíl. Její rodiče ji totiž vítají vřelým úsměvem a pozváním ke společné teplé večeři. Koralína je na vrcholu blaha.

Ráno se pak budí ve své staré posteli ve svém starém šedivém světě, kde na ni nikdo nemá čas. Když ji napříště její „druzí“ rodiče navrhnou, aby s nimi zůstala napořád, samozřejmě je od radosti celá bez sebe. Záhy však přijde jedna podmínka. A to hodně, hodně děsivá. Koralína odmítne – ale je příliš pozdě. Rozjelo se něco, co možná není v silách smrtelníka jen tak zastavit.

Režiséra Henryho Selicka proslavily jeho překrásné, ponuře romantické Ukradené vánoce. I kdyby se rozhodl pro stejný styl animace, určitě by bylo na co se koukat. Tentokrát si ovšem vypomohl nesmírnou fantazií spisovatele Neila Gaimana, který je autorem předlohy, a také obdivuhodně talentovaným tvůrčím týmem. Jen přípravy na natáčení trvaly dva roky, samotné natáčení pak další rok a půl. Pochopíte, až uvidíte.

Koralína ani zdaleka nezapadá do bohaté řady animovaných filmů pro děti, kterých jste v posledních letech viděli možná desítky. Vymyká se a navíc nesporně patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žánru lze vidět. Na druhé straně, zejména ke konci, jakoby byl tento film až moc dobrý – lze-li to tak říct. Efekty skvělé, zápletka taky, a právě proto nemůžete úplně vypnout. Kus umění, jo. Oddechovka, v závěru kdepak. Pokud něco, tak nervy. Tak jako tak – je to překrásné, neobvyklé, roztomilé i hrozivé – tvůrčímu týmu se tady opravdu povedlo něco legendárního. Upozornění závěrem – míra hovorovosti docela vysoká, pro menší děti to chvílemi opravdu není.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Koralína a svět za tajnými dveřmi

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,4 %
Foto FilmBox

Režie Henry Selick

Scénář Henry Selick, Neil Gaiman

Délka 101 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC