Film / seriál

Konvence jsou na nic

Poslední semestr – hořká americká komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Johnny Depp v hořké komedii o umírání, vzpouře, soucitu a klikaté cestě ke smíření se světem.

V době natáčení hořké komedie Poslední semestr neprožíval Johnny Depp nejšťastnější období svého života. Na veřejnost pronikly pikantérie z jeho hroutícího se manželství s Amber Heard, včetně nařčení z násilí, kterého se na ní měl dopouštět. Pro pořádek dodejme, že zmíněná obvinění se nezakládala na pravdě a vypadá to, že skutečnou obětí byl spíše Depp. Nicméně kariéra jednoho z nejpopulárnějších herců současnosti se ocitla na nějaký čas v kritickém bodě. Ono rozechvění a nejistotu herec přenesl do své role umírajícího profesora anglické literatury Richarda.

Všechno je špatně

To první, co divák i Richard ve filmu uslyší, je nečekaná lékařská diagnóza. Či spíše rozsudek smrti. Pokročilá fáze rakoviny plic, která již metastázovala do dalších orgánů, nedává šanci na život delší než šest měsíců. Richardova reakce vyjádřená pregnantním F**K jako by shrnovala překvapení, názor na nemoc i způsob života, který dosud vedl. Když mu vzápětí manželka vítězoslavně vmete do tváře, že má poměr s jeho nanicovatým šéfem a dcera oznámí, že je lesba, Richard si uvědomí, že na jeho problémy nezbývá v rodině místo.

Většinu času propiju sám. Ale to mi nevadí.

Ještě si trochu užít

Rozhodne se neztrácet čas přetvářkou a konvencemi a vrhne se do života naplno. Dopřává si všeho, čemu se mu zachce. Sex s neznámou servírkou na pánských záchodcích? Proč ne? Hrozba ztráty pověsti asi nebude tím, co by Richarda ještě zajímalo. Alkohol a tráva, staří kamarádi, už neuškodí v jakémkoliv množství. Nemluvě o nejsladším daru blížící se smrti – zničující, bezpodmínečné upřímnosti, s kterou může komukoliv říct, co si o něm myslí. Je pouze jediná věc, kterou nesnese – soucit se sebou samým. Tak proč neodejít ze světa se vztyčeným prostředníčkem?

Vzdor, nebo smíření

Nejen život, ale ani naše smrt nenáleží tak úplně jen nám samým. K přijetí faktu vlastní konečnosti, k smíření se se světem a blízkými, nezbývá Richardovi mnoho času. K poznání a moudrosti však nevede nikdy snadná a přímá cesta.

Johnny Depp 

Problémové dítě, prodejce kuličkových per po telefonu, skandalista, rocker, herecká hvězda, majitel Zlatého glóbu i Césara. Dlouholetý partner Vanessy Paradise, Winony Ryder a naposledy manžel Amber Heard. Týpek z Elm Street, pirát, majitel továrny na čokoládu a střihoruký podivín, který k dnešnímu dni účinkoval v 69 filmech, 14 seriálech a bezpočtu dokumentárních snímků. Zkrátka fenomén naší doby.

Poslední semestr

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,4 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Wayne Roberts

Scénář Wayne Roberts

Obsazení Johnny Depp, Rosemarie DeWitt, Odessa Young, Danny Huston, Zoey Deutch, Devon Terrell, Ron Livingston

Délka 90 min.

Rok 2018

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC