Film / seriál

Když tě zničí touha po moci

Macbeth – historické drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Když se brutalita a středověká řežba spojí s jedinečnou kamerou, vznikne naprosto unikátní zpracování klasického dramatu. Navíc se skvělým Michaelem Fassbenderem v hlavní roli.

Obávaný skotský válečník Macbeth se nebojí ničeho a žádné cíle pro něj nejsou dost velké. Když vyslechne věštbu, že se stane příštím králem, ještě netuší, jak vysokou cenu bude muset zaplatit za to, že svou cestu ke koruně vydláždí těmi nejhoršími činy.

Poté, co Marion při natáčení asi poosmnácté přivolávala duchy, atmosféra na place podivně houstla. Jakmile totiž začnete vzývat určité věci, máte pocit, že se skutečně přibližujete zlu

Snímek navazuje na moderní vlnu britských adaptací děl Williama Shakespeara, největšího dramatika všech dob. Pojďme si děj psychologicko-válečného dramatu ve zkratce připomenout: Macbeth je skotský šlechtic a generál, kterého lidé v jeho okolí nekriticky uznávají a obdivují. Válečník však po tajemné věštbě čarodějnic na vřesovišti propadne chorobné touze po moci a v důsledku toho se dopustí zločinu – zavraždí krále. Sám se panovníkem skutečně stává, ale k udržení moci musí vraždit i nadále. Stává se tak lidskou zrůdou a tyranem. 

Touha po koruně

Této ambiciózní a výpravné filmové verzi dominuje herecká elita – v první řadě samozřejmě představitel hlavní role Michael Fassbender, který zazářil třeba ve filmech Hanebný pancharti nebo 12 let v řetězech. Role jeho ctižádostivé manželky se zhostila neméně slavná Marion Cottilard (Edith Piaf, Půlnoc v Paříži). Chemie mezi tímto uhrančivým duem tu funguje na výbornou. 

Režisér a spoluautor snímku Australan Justin Kurzel si ke ztvárnění příběhu vybral originální vizuální styl, ve kterém kombinuje výraznou stylizaci i naprostou autentičnost. Filmový příběh respektuje Shakespearovu předlohu, ale nechává si prostor pro vlastní interpretaci. Zatímco původní hra je spíše studií zničující ctižádosti a vnitřní prázdnoty, tato filmová verze se více zabývá psychologickým tématem mateřství a smrti potomka. Hned úvodní scéna ostatně zachycuje pohřeb Macbethova dítěte a jeho ztráta se promítá do celého děje. Macbeth tak není jen mužem zoufale toužícím po koruně, ale také zlomeným člověkem, kterého pronásledují pocity viny a prázdnoty. A nejen to. Zjevují se mu také přízraky padlého druha, sotva dospělého chlapce, kterého válečník vyprovodil do jeho první a poslední bitvy. 

Ponurá krása

Tvůrcům se podařilo ve filmu navodit intenzivně ponurou atmosféru, kterou vydatně podporuje i hudební složka filmu. Prim tu však rozhodně hraje již zmíněná rozmáchlá výtvarnost. Režisér se opájí poněkud skličující krásou mlhavé skotské krajiny, kterou kameraman Adam Arkapaw nasnímal v epických obrazech. Strhující vizuální dojmy doplňují brilantní dialogy, ale také působivé filmové postupy, které se obvykle užívají spíše v akčních filmech. Jde především o prudké přechody mezi zpomalenými záběry, střídané trhavými záběry ruční kamerou. Dohromady pak tyto prvky fungují jako určitá metafora, která se zmítá mezi světem živých a mrtvých, mezi realitou a přízraky. Macbeth je prostě film, který vám doručí „akční drama v uměleckém obalu“. 

Zajímavost

Do role Lady Macbeth byla původně obsazena herečka Natalie Portman.

Michael Fassbender 

Je zvláštní náhodou, že představitel Macbetha Michael Fassbender je už čtvrtým hercem, který hrál Macbetha a zároveň hraje v mutantské sérii filmů X-Men. Jako jediný si ho však nikdy nezahrál v divadle – tak jako (ostatní X-Meni) James McAvoy, Patrick Stewart nebo Ian McKellen, kteří tuto slavnou roli ztvárnili nejen před kamerou, ale i na jevišti. 

Macbeth

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,3 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Justin Kurzel

Scénář

Jacob Koskoff, Todd Louiso, 

PŮVODNÍ PŘEDLOHA William Shakespeare

Obsazení Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jack Reynor, David Thewlis, Elizabeth Debicki, Sean Harris, Paddy Considine

Délka 113 min.

Rok 2015

Film Europe HD pondělí 28. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC