Film / seriál

Když Slunce hřeje až moc

Když Slunce hřeje až moc
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Jaký osud čeká naši planetu? Nejpravděpodobnější je, že se lidstvo zničí samo, najdeme ale i další apokalypsy, které by Zemi mohly zasáhnout… Jednu z nich představuje seriál Hard Sun.

Kdo ví, možná nám tajné služby tají, že k planetě Zemi míří obrovský meteorit nebo že na nás „cosi“ chystá Slunce. Přesně takové děsivé představy se chytil i geniální scenárista Neil Cross, který však apokalyptický příběh nemohl nechat jen tak, okořenil ho ještě krimi zápletkou (tento model skvěle zpracoval už v Lutherovi).

V Hard Sun vše začíná nenápadně na policejním oddělení, kde pracuje detektiv Charlie Hicks (Jim Sturgess). Jde o klasického policistu, který je už trochu vyhořelý, pro vlastní klid i pohodlí se nebrání úplatkům a občas něco shovívavě přehlédne. Jako vedlejší job krade gangsterům peníze a večery si zpříjemňuje s manželkou svého bývalého (mrtvého) parťáka, byť má doma dcerku a těhotnou ženu. Prostě takový obyčejný chlapík znuděný životem. Všechno se změní ve chvíli, kdy je Hicksovi přidělen nový partner, vlastně partnerka, detektivní inspektorka Elaine Renko (Agyness Deyn). Hicks jí nedůvěřuje a myslí si, že byla převelena na oddělení jen proto, aby ho proklepla šéfům. I když jako policajt Hicks za moc nestojí, instinkty má pořád dobré, Renko totiž v utajení vyšetřuje vraždu jeho bývalého parťáka.

Hard Sun je napínavý seriál, který kombinuje krimi s apokalyptickými vizemi.

Na vzájemné oťukávání ale nemají Hicks s Renko čas, musí se pustit do vyšetřování podivné sebevraždy mladého hackera. A že nešlo o sebevraždu, je vám určitě jasné. Detektivové se okamžitě dostanou do hledáčku nájemných zabijáků, které platí nejvyšší vládní představitelé. Co se snaží tak úzkostlivě utajit? Jen takovou drobnost. Během pěti let se odpaří veškerá voda na Zemi a Slunce spálí vše živé.

Hard Sun bývá charakterizováno jako před-apokalyptické kriminální drama, což se v řadě dnešních post-apokalyptických seriálů docela dobře vyjímá. I když je Cross skvělý spisovatel a scenárista, udržet stejné tempo jako v případě Luthera se mu bohužel nepodařilo. Docela zajímavá představa, že nám všem zbývá jen pět let do hromadné „kremace“ totiž velmi rychle ustupuje do pozadí, a děj se začíná soustředit na detektivy a jejich vztahy. Z apokalypsy je náhle jen jakási záminka pro nespočet vražd a jiné zločiny. Až na závěr jako kdyby seriál chytil druhý dech. Nabízí se otázka, jestli se bude točit další série a kam v ní Cross zamíří, zda zůstane u pre-apokalypsy, nebo už jen u kriminálky.

Tak či tak je potřeba vyzdvihnout herecké výkony Sturgesse a Deyn. Oba hrají jako o život, nikdy nevíte, co se detektivům honí v hlavě a nemáte šanci odhadnout jejich další krok. Díky tomu zůstáváte napnutí jako struna a můžete si užívat skvělou napínavou atmosféru. Co se výpravy týče, tam BBC začíná pořádně šlapat na paty takovým velikánům jako třeba HBO. První série má jen šest epizod, takže každá z nich je spíš takovým malým filmem než televizním seriálem. I když nás maličko zklamal přílišný důraz na žánr krimi, rozhodně nejde o béčkový seriál, na který po pár hodinách zapomenete. Naopak, na slunce se už nikdy nebudete dívat stejně.

Jim Sturgess

Patří k výrazným britským hereckým osobnostem. Cestičku do Hollywoodu si však prošlapával poměrně dlouho, z počátku byl známý spíš jen v Anglii jako televizní herec. Zlom přišel v roce 2007 díky muzikálu s nejznámějšími písněmi Beatles Across the Universe. Dnes Sturgess hraje po boku hollywoodských hvězd, objevil se např. v Atlasu mraků (2012).

Zajímavost

Kromě klasického herectví se Sturgess chytil už i v animácích. Dabing vyzkoušel v Legendě o sovích strážcích, ovšem příprava byla náročná, protože musel vyměnit rodilý ostrovní akcent za australský.

Jen pro jistotu, Slunce se zatím minimálně pět miliard let obávat nemusíme…

Koukněte na

Battlestar Galactica (2004–2009)

Tento seriál se tváří jako sci-fi o konci lidstva a boji proti umělé inteligenci. Ale tak to úplně není, vždyť posádka lodi Battlestar Galactica hledá bájnou kolonii, kam by se poslední lidé mohli uchýlit, a nejmenuje se jinak než Země.

Revoluce (2012–2014)

Když už je řeč o apokalypsách, docela zajímavý je seriál Revoluce, v němž dojde lidstvu proud, doslova. Elektřina prostě nejde nijak vyrobit, a tak se musí lidstvo začít chovat (i zabíjet) trochu jinak.

Hard Sun

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Brian Kirk, Nick Rowland, Richard Senior

Scénář Neil Cross

Obsazení Jim Sturgess, Agyness Deyn, Nikki Amuka-Bird, Derek Riddell, Varada Sethu, Chook Sibtain, Adrian Rawlins, Lorraine Burroughs, Aisling Bea, Ukweli Roach, Tamara Smart, Kae Alexander, Richard Coyle, Dermot Crowley

Délka 55–59 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC