Film / seriál

Kdo s magií zachází, s ní také schází

Kate Hudson v klíčové dírce
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Když veselá dívka získá místo ošetřovatelky ve velkém domě na americkém jihu, netuší, že se bude muset utkat se zlem, jaké ještě nikdy nepoznala…

Mladá ošetřovatelka Caroline hledá práci a inzerát v novinách ji zavede do domu v Louisianě na jihu Ameriky. Jejím pacientem má být starý Benjamin, jenž je upoután na invalidní vozík a nemůže mluvit. Paní domu je postarší dáma Violet a kromě občasných návštěv rodinného právníka Luka jsou tři hrdinové v domě sami. 

Caroline dostane univerzální klíč ke všem dveřím a jednoho dne ji zvědavost zavede do místnosti plné rituálních předmětů. Violet dívce svěří, že v onom pokoji kdysi bydleli služební Cecile a Justify, kteří praktikovali černou magii hoodoo (temnější voodoo), a že má podezření, že Benjaminův stav je způsoben kletbou, jež po nich zůstala. Tak jako účinek jedu může být zmírněn protijedem, i účinky kletby by měly jít zvrátit „protikletbou“. V domnění, že nemohoucímu muži pomůže, začne se Caroline o hoodoo zajímat. Bohužel černá magie život moc nevrací, spíš jej vezme komukoliv to jde. 

Za scénářem hororu s nečekaným koncem stojí Ehren Kruger, jenž je podepsaný také pod psychologickou podívanou Kruh.V Klíči netečou potoky krve a postavy neumírají jedna za druhou – spíš se budete celou dobu cítit tak nějak nesví.

Je jasné, že něco je v nepořádku – stařík, který Caroline neustále hypnotizuje očima, jako by ji chtěl něco říct, ale přitom nemá jak, rozvrzaný dům plný tajemství, tísnivý odkaz bývalých služebných zlynčovaných za praktikování magických rituálů a taky klíč, který otevře všechny dveře v domě… Je toho víc než dost na to, aby se člověk tomuhle domu vyhýbal obloukem. Ale Caroline je mladá, bláhová a hlavně příliš pragmatická, aby ji takové okolnosti rozrušovaly.

Kate Hudson (Jak ztratit kluka v 10 dnech) začala natáčet Klíč už tři měsíce po porodu svého prvního dítěte. Kvůli jejímu těhotenství se také natáčení o rok odložilo, a aby se čekání ještě neprotahovalo, musela se Kate rychle dostat do formy. Během tří měsíců zhubla neuvěřitelných třicet kilo. Katatonického Bena ztvárnil herecký veterán John Hurt (Sloní muž, Vetřelec). „Hrát bez mluvení bylo těžké a do toho jsem se ani nemohl hýbat. Nakonec jsem hrál jen očima a spoléhal na Iaina (režiséra Iaina Softleyho – pozn. red.), že to bude fungovat,“ popsal natáčení držitel dvou oscarových nominací. Violet si zahrála Gena Rowlands, kterou si možná pamatujete ze Zápisníku jedné lásky. Sestavu uzavírá Peter Sarsgaard (Škola života) jako právník Luke. Klíči musíme přidat body za výpravu – americký jih prostě má své kouzlo. New Orleans (kde se také natáčelo), multikulturní společnost, jamování na verandě, taneční večírky a široké sukně. Aby ale byla vytvořena i tísnivá atmosféra, máme tu dům, kde v minulosti bydleli plantážníci, co neměli problém s bičováním svých černých otroků. Určité nepříjemné napětí prostě nelze necítit. Což spolu se zdařilým scénářem postačí k tomu, aby vás v životě ani nenapadlo si zahrávat s černou magií.

Magie ve filmu

Jaké filmy, kde se píchají špendlíčky do voodoo panenek a provádí se tajemné rituály, se vyplatí zhlédnout?

Čarodějky (1990)

Rodinný „skoro“ horor vychází z knižní předlohy Roalda Dahla. Hlavním hrdinou je malý Luke, jemuž jeho babička často vyprávěla o čarodějnicích, které nenávidí děti. Později se společně vypraví k moři a v hotelu, kde bydlí, probíhá zrovna sraz Královské společnosti na ochranu dětí. Luke ale zjistí, že setkání je kamufláž a všechny členky jsou ve skutečnosti čarodějnice… Tento film je zvláštní tím, že ačkoliv je rodinný, není zde nouze o strašidelné momenty. Hlavní záporné role se zhostila Anjelica Huston známá z Adamsovy rodiny.

Čarodějky z Eastwicku (1987)

Tento film dle předlohy Johna Updikea míchá žánry od komedie až po horor. Jack Nicholson v něm hraje charismatického Daryla Van Horna, který se přistěhuje do Eastwicku a rozvíří tím vody jinak klidného, možná až nudného městečka. Neunikne ani pozornosti tří kamarádek Alex (Cher), Jane (Susan Sarandon) a Sukie (Michelle Pfeiffer). Aniž by to ženy tušily, Daryl v nich probudí jejich čarodějnické vlohy. Věci se však brzy vymykají kontrole a přítelkyním začíná být jasné, že toho ďábla je nutné zastavit.

Záhada Blair Witch (1999)

V říjnu 1994 se v lesích v americkém státě Maryland ztratili tři studenti, kteří natáčeli dokument. Rok nato se našel film, který natočili, ale po studentech ani památky. Tento mystifikační horor byl jedním z prvních, který vsadil na „autentičnost“ a hlavní postavy figurovaly zároveň i jako kameramani. V kinech vydělal desetinásobek svého rozpočtu a stal se nejziskovějším nezávislým filmem všech dob. Až v roce 2002 jej o tento titul připravila Moje tlustá řecká svatba.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Klíč

Film / seriál
Hodnocení FDB 73 %
Foto FilmBox

Režie Ian Softley

Scénář Iain Softley

Obsazení Kate Hudson, Gena Rowlands, John Hurt, Peter Sarsgaard, Joy Bryant, Maxine Barnett, Fahnlohnee Harris

Délka 105 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC