Film / seriál

Kdo je vinen?

Kdo je vinen?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

I když bychom chtěli věřit, že každý si může svobodně zvolit svou vlastní cestu, existují chvíle, kdy nám ji určí společnost, bez ohledu na to, jací jsme a co chceme. Důsledkem pak mohou být rozhodnutí, která se dělají ve jménu vlastenectví a vedou přímo do pekel.

Konflikt mezi svědomím jednotlivce a nemorálností společnosti se ocitl v hledáčku režiséra Stanleyho Kramera. Ten sleduje vojenský tribunál v německém Norimberku odehrávající se v roce 1948. Předseda soudu, Dan Haywood (Spencer Tracy), musí rozhodnout o osudu čtyř mužů, kteří byli obviněni ze zločinů proti lidskosti spáchaných během období, kdy byli v Německu u moci nacisté. Haywood je zneklidněn, že obžalovaní, podle všeho extrémně vzdělaní muži, se mohli podílet na zločinech, které nacisté páchali. Největším oříškem je pro soudce zejména Dr. Ernst Janning (Burt Lancaster), mezinárodně uznávaný právník, který působil jako soudce v několika zkorumpovaných nacistických procesech, v nichž bylo odsouzeno mnoho lidí k smrti v plynových komorách.

Obhájce čtveřice obžalovaných, Hans Rolfe (Maximilian Schell), se snaží dokázat, že všichni pouze plnili přání vlády. Argumentuje tím, že k tomu, aby mohli odsoudit Janninga a ostatní muže, musí být obviněni vlastně všichni, kdo ve válce bojovali, ať už stáli na kterékoli straně. Ve snaze pochopit, jak tolik lidí mohlo ignorovat holocaust a jak mohli spokojeně žít v tak krutém politickém zřízení, se Haywood vydává do ulic Norimberka, aby se mohl vyptávat obyčejných lidí. Nakonec se setká s paní Bertholt (Marlene Dietrich), vdovou po německém generálovi, která mu otevírá oči a popisuje, jak komplikovaná byla situace pro mnoho Němců během Hitlerovy vlády.

Namísto pouhého zaměření se na hrůzy, které byly spáchány během holocaustu, se Kramerův film věnuje lidskému svědomí. Neschvaluje roli, kterou hráli někteří Němci během druhé světové války, ale snaží se lépe porozumět jejich myšlení. Ačkoliv se většina děje odehrává v soudní síni, film není úplně klasickým soudním dramatem. Kramer totiž používá různé techniky, aby odhalil další klíčové postavy a udržoval napětí. A výkony Widmarka a Schella jsou naprosto bezkonkurenční. Zvláště Schell je velmi dobrý v roli člověka, který věří, že zastupuje nejen Janninga a ostatní soudce, ale vlastně celé Německo.

Norimberský proces je film, který vás donutí, abyste se dívali na holocaust ze dvou odlišných stran. Neobhajuje řádění nacistických pohlavárů a příznivců, ale zdůrazňuje, že některé aspekty holocaustu nebyly tak černobílé, jak si často myslíme. Kramerovi se podařilo vytvořit bravurní dílo, které respektuje oběti a současně zpochybňuje to, jak je možné, že jiní dovolují, aby se takové zlo stalo.

Norimberský proces

Film / seriál
Hodnocení FDB 86,7 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Stanley Kramer

Scénář Abby Mann

Obsazení Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Maximilian Schell, Marléne Dietrich, Judy Garland, Montgomery Clift

Délka 186 min.

Rok 1961

AMC pondělí 8. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC