Film / seriál

Pomsta ne/chutná sladce

Jen Bůh odpouští – kriminální thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Po úspěšném snímku Drive přichází režisér Nicolas Winding Refn již s druhým projektem, k němuž přizval Ryana Goslinga. Tentokrát do role drogového dealera, který je pověřen svou matkou šéfující mafii v Bangkoku, aby pomstil vraždu svého bratra. Film, ve kterém hraje prim násilí, skvělá kamera a ještě lepší hudba.

Refnovo Drive působilo v roce 2011 jako filmové zjevení. Druhý pokus tak jasnou hvězdou filmového nebe není. Pro někoho je Jen Bůh odpouští ještě vetší bombou než onen velebený Drive, pro jiného to je ze strany režiséra úkrok vedle. Jisté ale je, že film, který vyvolává tolik emocí a reakcí, rozhodně stojí za vidění. Něco na něm prostě být musí. 

Thriller, který se jen tak nevidí

Tohle Boží odpuštění rozhodně není průměrný akčňák, který přitáhne do kin slušný počet diváků. Jsou v něm oblíbené scény pro silnější povahy, ale zároveň v něm režisér spolu s hlavními postavami řeší dvě tváře pomsty ‒ co lidi k pomstě vede a jaké pomsta přináší následky. Refn se prostě nesnaží zopakovat svůj úspěch a natočit obměnu Drivu, ale vytvořil pro thriller netypicky jemný, chladný, niterný a až extrémně polarizující filmový zážitek.

Je čas setkat se s ďáblem.

Ryan Gosling toho zde moc neodehraje, ve své roli je jen jakýmsi nástrojem (jak režiséra, tak pomstychtivé matky). Mnohem víc se v tomto filmu herecky vyřádila Kristin Scott Thomas v roli jeho matky. Gosling jako postava Juliana tráví většinu času hleděním kamsi do prázdna, zcela bez zájmu o svůj boxerský ring, který vlastní jako zástěrku pro mnohem výnosnější obchod s drogami. 

Když jeho bratr zavraždí nezletilou prostitutku v nevěstinci, je zavražděn dívčiným otcem, ovšem se svolením místního kápa Changa. Poté, co dovolil otci zabít Julianova bratra, potrestá ho tím, že mu usekne ruce mečem. Poměrně zvláštní uplatňování spravedlnosti, ale jsme v Bangkoku, jiný kraj, jiný mrav. V podstatě tu stojí proti sobě dva mstitelé. Jeden se považuje za anděla pomsty, který má v úmyslu zničit všechny, kteří mohou za smrt nezletilé dívky. Julian na druhé straně nejen touží po pomstě, ale většinu času tráví snahou přijít na to, proč se vůbec chce pomstít. A asi nejgeniálnější padouch celého filmu nosí sukni, je jím Kristin Scott Thomas. V jedné scéně má až oidipovský monolog o závisti a nenávisti mezi jejími filmovými syny. 

A to vše je podbarveno agresivními odstíny červené, která na celý film doslova a do písmene vrhá to pravé vražedné světlo pomsty.

Jen Bůh odpouští

Film / seriál
Hodnocení FDB 50,4 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Nicolas Winding Refn

Scénář Nicolas Winding Refn

Obsazení Ryan Gosling, Kristin Scott-Thomas, Vithaya Pansringarm, Yayaying Rhatha Phongam, Gordon Brown, Tom Burke, Byron Gibson

Délka 90 min.

Rok 2012

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC